در صنعت برق ایران چه خبر است؟
بعد از تجدید ساختار صنعت برق کشور در سال ۱۳۸۳، بازار برق ایران به منظور رقابتی شدن صنعت برق کشور شکل گرفته است.
اکو نیرو با بررسی مهمترین اخبار، تحلیل ها و رویدادهای صنعت برق و آب، چراغ راهی برای فعالان این صنایع استراتژیک است.
در این برنامه تحلیلی، با نگاهی به اقدامات وزارت نیرو و بخش خصوصی در حوزههای تخصصی آب و برق، جایگاهی برای ارائه نقد و نظرات و طرح مسائل کارشناسی متخصصان بخش نیرو فراهم شده است.
برای رصد آخرین تحولات صنعت آب و برق کشور با ما همراه باشید.
بعد از تجدید ساختار صنعت برق کشور در سال ۱۳۸۳، بازار برق ایران به منظور رقابتی شدن صنعت برق کشور شکل گرفته است.
اقتصاد صنعت برق کشور در سالهای اخیر همواره با دو چالش اصلی روبرو بوده است.
ایران با ظرفیت تولید ۸۰ هزار مگاوات برق، در رده اول خاورمیانه و رده چهاردهم دنیا قرار دارد و بیش از نیمی از این ظرفیت را مرهون نیروگاههای غیردولتی و خصوصی است.
با اعلام وزیر نیرو و تصویب هیات دولت، مشترکان پرمصرف مکلف به خرید برق از نیروگاه ها شدند. این مصوبه که بدون شک نحوه پیاده سازی و اجرای آن، تاثیری غیرقابل انکار بر نتایج نهایی اش خواهد داشت، زمینه را برای پایان انحصار در عرصه خرید و فروش برق از بین می برد. اما آنچه که باید به شکل جدی مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد این است که توفیق این مصوبه چه الزاماتی دارد و اجرای آن با چه مخاطراتی مواجه است؟
صنعت برق ویژگی خاصی دارد که ضرورت نگاه به آینده را دوچندان می کند؛ ساختار صنعت برق به واسطه اینکه یک کالای انباشت پذیر به صورت اقتصادی نیست و توانایی ذخیره سازی آن به صورت گسترده وجود ندارد و از آنجایی که برای ایجاد شبکه و ساختار عرضه برق، سرمایه زیاد و زمان طولانی هم نیاز است، بنابراین برای اینکه بتوان به اندازه کافی سبد عرضه برق را متناسب با تقاضا فراهم کرد، باید برنامه ریزی بلندمدت داشت.
نیروگاههای مقیاس کوچک یکی از محبوبترین نیروگاههای تولید برق در جهان بهشمار میروند که بهدلیل مزیتهایی همچون «نیاز کمتر به جذب سرمایه»، «راندمان بالا» و «افزایش تابآوری صنعت برق» در سرلیست تولیدکنندگان برتر برق جانمایی شدهاند. اما این نیروگاههای کوچک مقیاس که احداث آنها در ایران سابقهای بیش از ۱۰ساله دارد، با چالشهایی در کشور مواجهند که روند توسعه آنها را با دستاندازهایی مواجه کرده است.این درحالی است که بهاعتقاد فعالان بخشخصوصی بهدلیل کمبود نقدینگی و مشکلات جذب سرمایه، بهترین گزینه برای تامین برق پایدار در شرایط سخت امروز کشور، DG (تولید پراکنده)ها هستند.
طرح «برق امید» با هدف مدیریت مصرف و فرهنگسازی از کمتر از دو ماه دیگر رسما وارد مرحله اجرا خواهد شد. با اجرای این طرح، کم مصرفها از پرداخت قبض برق معاف میشوند و حتی برای پر مصرفها نیز این امکان وجود دارد که با کاهش مصرف از پرداخت قبض رهایی یابند.