شوک بزرگ به بازارهای جهانی بعد از حمله به پالایشگاه نفت عربستان

حمله به تاسیسات نفتی عربستان نقش مهمی در تلاطم بازار نفت داشته است؛ روند متعادل و روبه کاهش در بازارهای جهانی نفت خام نشان می‌داد خبر خاصی زیر پوست بازارها نیست اما در پایان هفته گذشته دقیقا زمانی که بازار نفت بسته شد، خبر حمله ده پهپاد به پالایشگاه «بقیق» در شرق عربستان مخابره شد. این منطقه مهمترین پایانه نفتی عربستان شناخته می‌شود که نفت را به بازارهای جهانی صادر می‌کند و یکی از مهمترین پایگاه‌های نفت زمینی جهان است. تصاویر حمله به این پایگاه نشان می‌دهد که این تهاجم با دقت بالایی صورت گرفته و شوک بزرگی به عربستان سعودی وارد کرده است.

اگر بخواهیم این شوک را با سال‌های گذشته مقایسه کنیم باید بگوییم که در این ابعاد و در شرایط روز جهانی، چنین موردی سابقه نداشته است. البته این موارد شواهدی است که مسئولان عربستان ارائه کرده‌اند. یکی دیگر از موارد مهم درباره حمله اخیر این است که پالایشگاه بقیق خوراک بسیاری از صنایع پتروشیمی در همان منطقه را تامین می‌کرده است. با چنین وضعیتی شوک بسیار بزرگی دربازارهای جهانی به وجود آمد و از طرفی شرایط به‌گونه‌ای بود که اجازه پیش‌بینی دقیق را به تحلیلگران نمی‌داد،  چون اطلاعات زیادی برای تحلیل وجود نداشته است.

حمله به پالایشگاه نفت عربستان و تاثیر آن بر بازارهای کالایی

بازارهای کالایی در هفته گذشته به چه سمت‌وسویی رفتند؟ این پرسش یکی دیگر از موضوعات مطرح شده در برنامه «ویزور» است؛ در هفته گذشته بازارهای کالایی به سمت خوش‌بینی‌ رفته بودند که باعث شد، برخی از بازارهای کالایی وارد فاز افزایشی شوند. به عنوان مثال شاخص بورس فلزات لندن ۴۲صدم درصد رشد نرخ داشت که این افزایش نشان می‎دهد، دومین هفته افزایشی در بازارهای کالایی جهان به ثبت رسیده است. این موضوعات را باید در شرایطی در نظر بگیریم که اواخر هفته گذشته سیگنال‌هایی از سایر بازارهای کالایی را هم مشاهده کردیم؛ برای مثال سنگ آهن، وارد روند افزایشی شد و حتی رشد چهار درصدی را به صورت مقطعی ثبت کرد که اگر به تجربیات گذشته برگردیم، می‌توانیم احتمال لیدر شدن سنگ آهن را برای بازارهای کالایی دیگر هم مدنظر قراردهیم. با توجه به احتمال نوسان قیمت نفت این سیگنال می‌تواند اثر چندگانه‌ای بر بازار داشته باشد و یا اگرروند افزایشی قیمت‌ها به همین منوالی که در حال حاضر وجود دارد- با توجه به تعدیل جنگ تجاری- ادامه یابد، آن زمان باز هم بازار نفت است که برای بازارهای کالایی تعیین تکلیف می‌کند. در نتیجه با این شرایط بازارها وارد فاز عدم پیش بینی شده‌اند.

بررسی تصیمات نشست بانک مرکزی اتحادیه اروپا

بررسی نشست بانک مرکزی اتحادیه اروپا از دیگرموضوعاتی است که در قسمت دوم برنامه «ویزور» به آن پرداخته می‌شود؛ هفته گذشته نشست بانک مرکزی اتحادیه اروپا برگزار شد و انتظار بازارها این بود که نرخ رسمی اتحادیه که در حال حاضر صفر درصد است به محدوده منفی وارد شود اما این تصمیم گرفته نشد و به جای آن بر اهمیت سیاست‌گذاری‌های مالی تاکید شد. یکی از مهمترین تصمیماتی که گرفته شد کاهش یک دهم واحد درصدی نرخ سود سپرده‌گذاری بانک‌ها نزد بانک‌مرکزی اتحادیه اروپا بود. این تصمیم باعث می‌شود که بانک‌ها سپرده‌هایی که نزد بانک اتحادیه اروپا دارند را را خارج کنند، چراکه روز به روز ارزش سپرده‌هایشان کم می‌شود و سودی که به آن‌ها تعلق می‌گیرد منفی است. این موضوع بانک‎ها را تحریک می‎کند که سپرده‌هایشان را از بانک مرکزی خارج کنند و در نتیجه قدرت وام‌دهی آن‌ها را بیشتر می‌کند.