چرا نفت به تحولات جهان و خاورمیانه اهمیتی نشان نداد؟

کارشناسان انتظار داشتند که قیمت جهانی نفت روند افزایشی پیدا کند اما نفت بدون توجه به تحولات جهان و تنش در خاورمیانه روند کاهشی داشته است. اما دلایل این کاهش قیمت چه بود؟

در این برنامه بیان می‌شود که بازار جهانی نفت مانند گذشته دیگر به سیگنال‌های ژئوپلیتیک و رخدادهایی که مستقیماً عرضه و تقاضا را نشانه می‌گیرد حساس نیست و این موضوع نکته جالبی است که از روند عمومی قیمت‌ها در دو هفته اخیر می‌توانیم آن را استنتاج کنیم. همچنین در این رابطه باید گفته شود که اهمیت تولیدکنندگان بزرگ و سنتی نفت خام برای بازار جهانی نفت مقداری کمرنگ شده است. به‌عنوان مثال اتفاقی که در پالایشگاه آرامکو در عربستان افتاد، اثرگذاری کمتر از حد انتظاری را از خود به جا گذاشت. به بیان دیگر هیجان رشد قیمت‌ها سریع‌تر از حد انتظار متعادل شد و بازارها خودشان را برای یک‌روند آرام‌تری آماده کردند و در نتیجه این وضعیت باعث شد که برخی از بازارهای کالایی وارد فاز نزولی هم بشوند.

در حال حاضر عربستان تمام تلاش خود را به کار بسته تا هم از ذخایر استراتژیک و هم ذخایر موجود و از ظرفیت‌های تولید فعلی حداکثر استفاده را ببرد تا عرضه نفت خام در دنیا با وقفه روبرو نشود. به بیان کارشناس این قسمت از برنامه، این سیگنال مهم است چراکه هنوز اتفاقات پالایشگاه آرامکو از سوی کارشناسان غیر وابسته به صورت شفاف بیان نشده و در حال حاضر نمی‌توان تخمین زد که تولید آرامکو چقدر کاهش پیدا کرده است.

نگاهی به بازارهای خاورمیانه و اطلاعات موجود در بازارهای کالایی هم بررسی می‌شود و این موضوع بیان می‌شود که اهمیت این منطقه برای بازار نفت کم‌رنگ شده است، چراکه داده‌های جانبی بر بازارهای نفت و رخدادهای مالی و اما و اگرهای استراتژیک در کنار جنگ تجاری در حال نقش‌آفرینی بزرگ‌تری برای بازار نفت هستند و نشان می‌دهد که این بازار مانند گذشته بر مبنای ذات خود عرضه و تقاضا قابل تحلیل نیست و داده‌های جانبی را بیشتر باید در نظر بگیریم. احتمال جرقه‌هایی از رشد نرخ هم از دیگر پیش‌بینی‌های مطرح شده در این قسمت از برنامه «ویزور» است. نکته دیگری که در این برنامه مطرح می‌شود درباره رفتار معامله گران در بازارهای کالایی است که به گفته کارشناس برنامه این رفتار نشان می‌دهد که امید چندانی به نرخ رشد نیست، آن‌هم با توجه به وضعیت الآن که وضعیت تولید در کارگاه‌های بزرگ و برجسته جذابیت چندانی ندارد و آمارهایی که از رشد اقتصاد مخابره می‌شود آن‌ها هم وضعیت چندان مطلوبی ندارند و در نهایت آینده‌ای که جنگ تجاری برای بازارها در پیش دارد مورد بررسی قرار می‌گیرد.

استیضاح ترامپ و تأثیر آن بر بازارهای مالی

حواشی بازارهای مالی و استیضاح دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات‌متحده آمریکا موضوع دیگر این قسمت از برنامه «ویزور» است. در این قسمت بیان می‌شود که در نوامبر ۲۰۱۸ و هم‌زمان با انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره آمریکا نتایجی که در آن و همچنین انتخابات پیش از آن به دست آمد، حکایت از آن دارد که جامعه آمریکا در وضعیتی استثنایی قرار دارد که با سال‌های پیش از این بسیار متفاوت است. کارشناس این قسمت از برنامه بیان می‌کند که به نظر می‌رسد استیضاح مبنایی خواهد شد برای تشدید شکاف‌های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی در جامعه آمریکا، به دلیل اینکه شاهد فعال شدن این شکاف‌ها به خصوص بعد از نوامبر ۲۰۱۶ به این سو هستیم؛ شکاف بین مناطق شهری و روستایی، شکاف بین جمیعت سفید و غیرسفید، شکاف بین جمعیت تحصیل کرده و غیر تحصیل کرده و حتی شکاف‌های جنسیتی از جمله این شکاف‌ها از نگاه کارشناس برنامه «ویزور» هستند.

دونالد ترامپ و انتخابات ۲۰۲۰ هم از دیگر موضوعاتی است که درباره آن صحبت می‌شود؛ ترامپ با همه فراز و نشیب‌ها از یک پایگاه طبقاتی تقریباً ثابتی در جامعه آمریکا برخورد است و این پایگاه بعید به نظر می‌رسد با توجه به این شکاف‌ها که در جامعه این کشور به وجود آمده، حتی با وجود استیضاح هم دچار خلل شود.

در نهایت تحولات بازارهای مالی در هفته گذشته و تحلیل آن‌ها با تمرکز بر اخبار سیاسی و اقتصادی ایران و جهان و پاسخ به این پرسش‌ها که چه عواملی روی روند بازارهای مالی تاثیرگذاشته است؟ آیا استیضاح ترامپ یک تهدید جدی برای بازارهای مالی آمریکا است؟ و تزریق نقدینگی از سوی فدرال رزرو برای تأمین مالی بنگاه‌ها چه تأثیری بر قدرت آن دارد از دیگر پرسش‌هایی است که به آن پاسخ داده می‌شود. علاوه بر این موضوعات اگر اخبار بین‌الملل و موضوعات سیاست خارجی را دنبال می‌کنید و می‌خواهید در جریان آخرین خبرها و تحلیل‌ها از استیضاح رئیس‌جمهور آمریکا قرار بگیرد، توصیه می‌کنیم این قسمت از برنامه «ویزور» را از دست ندهید، چراکه برای شما بسته‌ای پر از تحلیل و پیش‌بینی تدارک دیده شده است.