به گزارش اکوایران؛ بررسی‌‌ها نشان می‌دهد از مجموع تجارت خارجی کشور ۷ میلیارد و ۶۸۰ میلیون دلار به صادرات و ۲ میلیارد و ۷۴۰ میلیون دلار آن به واردات اختصاص داشته است. با توجه به روند ثبت شده می‌توان گفت مجموع تراز تجاری در بازه زمانی مورد بررسی مثبت 4 میلیارد و 940 میلیون دلاری بوده است.

داده‌های گمرک نشان می‌دهد، صادرات بدون احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی، برق و صادرات از محل تجارت چمدانی هم در این مدت به ۳ میلیارد و ۱۷۰ میلیون دلار رسیده که با این شرایط تراز تجاری کشور بدون نفت در بازه زمانی مورد بررسی در مقایسه با مدت مشابه قبل ۴۳۰ میلیون دلار مثبت شده است.

با توجه به این گزارش این پرسش مطرح می‌شود که ارزش صادرات نفت خام، کوره و میعانات گازی چه میزان بوده است؟ براساس داده‌های اعلام شده می‌توان گفت صادرات نفت خام، کوره و میعانات گازی در فروردین ماه سال جاری ۴ میلیارد و ۱۸۰ میلیون دلار ثبت شده است. براساس این گزارش، ارزش صادرات کشور در فروردین ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۶.۸۵ درصد کاهش نشان می دهد.

سه قلم عمده صادراتی

براساس این گزارش ۳ قلم عمده کالای صادراتی در فروردین ۱۴۰۳ به «پروپان مایع شده» با ۲۱۸ میلیون دلار، «متانول» با ۲۰۱ میلیون دلار و «قیر نفت» با ۱۸۰ میلیون دلار اختصاص داشته و با این شرایط میانگین ارزش هر تن کالای صادراتی در این مدت با ۷.۹۶ درصد کاهش به رقم ۳۲۸ دلار رسیده است.

از سوی دیگر در این مدت ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار تن کالا به خارج از کشور صادر شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۹.۶۶ درصد کاهش داشته است.

عمده مقاصد صادراتی

براساس داده‌های اعلام شده عمده مقاصد کالاهای صادراتی ایران در فروردین به کشورهای «چین»، «عراق»، «امارات متحده عربی»، «ترکیه»، «پاکستان»، «افغانستان» و «عمان» بوده است که این ۷ کشور، ۷۸ درصد از وزن و ۸۳ درصد از ارزش کل صادرات کشور را به خود اختصاص دادند.

آخرین وضعیت کالای صادراتی

با توجه به گزارش منتشر شده می‌توان گفت، میزان صادرات «کالاهای پتروشیمی» در مدت زمان مورد بررسی ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تن به ارزش یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار بوده که به لحاظ وزن ۲۵.۷۷ درصد و از حیث ارزش ۲۴ درصد کاهش نشان می دهد.

داده‌های منتشر شده نشان می‌دهد، در بین ۱۰ قلم عمده کالاهای صادراتی، «گازهای نفتی» و «هیدروکربورهای گازی شکل مایع شده»، «اوره» و «میله‌های آهنی» و «فولادی» از بیشترین افزایش و «گاز طبیعی مایع شده»، «شمش از آهن و فولاد» و «بوتان مایع شده» از بیشترین کاهش در ارزش برخوردار بودند.

با ارزش‌ترین کالای وارداتی

از سوی دیگر در این مدت ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تن کالا به ارزش ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار وارد کشور شد که به لحاظ وزن ۳۳.۳۸ درصد افزایش و از حیث ارزش ۱۱.۳۶ درصد کاهش داشته است.

«ذرت دامی» با ۳۵۳ میلیون دلار، «کنجاله سویا» با ۱۸۱ میلیون دلار و «گوشی‌های تلفن هوشمند» با ۱۰۶ میلیون دلار ۳ قلم عمده کالاهای وارداتی در فروردین ماه سال جاری بوده‌اند. اما بررسی داده‌ها نشان می‌دهد، بیشترین افزایش در بین ۱۰ قلم اول کالاهای وارداتی به «طلا به اشکال خام»، «کنجاله سویا» و «روغن دانه آفتاب‌گردان» و بیشترین کاهش در ارزش نیز به «قطعات منفصله جهت تولید اتومبیل سواری»، «دانه سویا» و «برنج» رسیده است.