به گزارش اکوایران، یک نشریه هلندی مدعی شده، در سال 2008، یک فرد هلندی نقش مهمی در عملیات ایالات متحده و اسرائیل برای خرابکاری در برنامه هسته‌ای ایران ایفا کرد.

به ادعای روزنامه هلندی فولکس‌کرانت، اریک ون سابن 36 ساله در آن زمان به یک مجتمع هسته‌ای ایران نفوذ کرد و ویروس بدنام استاکس نت را منتشر کرد که برنامه هسته‌ای ایران را مختل کرد. این روزنامه پس از دو سال تحقیق در مورد این خرابکاری، گزارش می‌دهد که یکی از آژانس‌های اطلاعاتی هلند این مرد را استخدام کرده بود، اما سیاستمداران هلندی از این عملیات چیزی نمی‌دانستند.

به نوشته تایمز هلند، چند سال پیش، فولکس‌کرانت فاش کرد که سرویس‌های اطلاعاتی هلند عامل نفوذی در این عملیات خرابکارانه را استخدام کرده‌ بودند، اما در آن زمان گمان می‌رفت که او یک مهندس ایرانی بوده است. با این حال، این روزنامه به بررسی این موضوع ادامه داد و با ده‌ها نفر از افراد درگیر از جمله کارمندان این سرویس‌های اطلاعاتی گفتگو کرد.

آن‌ها به این روزنامه گفتند که ون سابن هلندی به مجتمع هسته‌ای نطنز نفوذ کرده و تجهیزات آلوده به ویروس بسیار پیچیده استاکس نت را نصب کرده است. به ادعای این روزنامه، توسعه این نرم افزار بیش از یک میلیارد دلار هزینه داشته است. بر اساس برآوردها، این حمله باعث شد تعداد زیادی از سانتریفیوژهای هسته‌ای از کار بیفتند و پیشرفت برنامه هسته‌ای را به تأخیر بیندازند.

فولکس‌کرانت نوشت: هیچ کس در هلند نمی‌دانست که این نوع جدید از سلاح سایبری در این عملیات مورد استفاده قرار گرفته است. به گفته روزنامه‌نگاران تحقیقی، سرویس‌های اطلاعاتی می‌دانستند که در خرابکاری برنامه هسته‌ای ایران مشارکت دارند، اما نمی‌دانستند که مامور آن‌ها قرار است استاکس‌نت را وارد سیستم‌ها کند. یکی از منابع اطلاعاتی به فولکس‌کرانت گفت: «آمریکایی‌ها از ما استفاده کردند.»

جالب توجه است که دولت وقت هلند ظاهراً اصلاً در مورد این عملیات مطلع نشده بود. به نوشته این روزنامه، «کمیته مخفی»، جایی که بزرگ‌ترین احزاب سیاسی هلند از اقدامات سرویس‌های اطلاعاتی مطلع می‌شوند، نیز از شرکت هلند در این عملیات چیزی نمی‌دانستند.

ون سابن بلافاصله پس از خرابکاری موفق در برنامه هسته‌ای، ایران را ترک کرد. او دو هفته بعد در یک تصادف موتور سیکلت در نزدیکی خانه‌اش در دبی جان باخت. این روزنامه پس از صحبت با مردم در صحنه تصادف گفت شواهدی از اقدام هدفمند وجود ندارد. با این حال، یک کارمند ناشناس سرویس اطلاعاتی هلند به روزنامه گفت که ون سابن «بهای سنگینی پرداخت کرد».

به گفته این روزنامه، ون سابن در سال 2005 توسط آژانس اطلاعاتی آوید استخدام شد. سوابق فنی، ارتباطات زیاد در منطقه و ارتباط با ایران او را برای این مأموریت ایده‌آل می‌کرد- او قبلاً در ایران کار می‌کرد و با یک زن ایرانی ازدواج کرده بود که خانواده‌اش در کشور بودند.

پس از مرگ او، مقاله‌ای در یک روزنامه اماراتی، ون سابن را به عنوان یک مهندس که کمک‌های مهمی به این کشور کرده است، تحسین کرد. در این مقاله اشاره شده است که او برای کار خود سفرهای زیادی داشته و از ایران، سودان، یمن و شرق آفریقا یاد کرد. به گزارش فولکس‌کرانت، ون سابن در یکی از آن سفرها به ایران، استاکس نت را در مجتمع هسته‌ای نطنز آزاد کرد. این ویروس احتمالاً در پمپ آبی بود که ون سابن در آنجا نصب کرده بود.

فولکس‌کرانت نوشت: مشخص نیست که این مرد هلندی از نقش خود در عملیات خرابکارانه اطلاع داشت یا خیر.

چند تن از نمایندگان پارلمان خواستار توضیح درباره این عملیات شدند، از جمله اینکه چرا دولت و مجلس از آن اطلاعی نداشتند. سرویس‌های اطلاعاتی به روزنامه گفته‌اند که نمی‌توانند زیاد در مورد این گزارش اظهار نظر کنند. یکی از مدیران ناشناس آژانس آوید گفت که ممکن است به دلیل پیامدهای سیاسی، دولت عمداً از این عملیات احتمالی مطلع نشده باشد.