دردهای مزمن رضاشاهی اقتصاد ایران
اقتصاد ایران در دوره رضاشاه با چه فراز و فرودهایی همراه شده است؟ کدام یک از سیاستگذاری ها در این دوره منجر به پویایی اقتصاد ایران شده و کدام یک از تصمیمات زمینه ساز بروز بحران در اقتصاد کشور شده است؟
بررسی ها برای پاسخ به این سوالات دو رویکرد کلی در مورد وضعیت اقتصاد ایران در دوره رضاشاه را شکل می دهد. گروهی معتقدند: در دوره رضاشاه حرکت ایران به سمت مدرنیزاسیون شروع شده اما گروه دیگر سیاستگذاری ها در این دوره را جز با استبداد و خودکامگی همراه نمی دانند که ثمره آن وابستگی به بیگانه بوده است.
اینکه کدام یک از این دو نگاه به واقعیت نزدیک تر است موضوعی است که در گفت و گو با هما کاتوزیان، استاد اقتصاد و تاریخ دانشگاه آکسفورد به آن پرداخته شده است.
او در این گفت و گو با نگاهی به نقاط اشتراک و افتراق سیاست گذاری ها در دوره قاجار و رضا شاه، از سهم سیاستگذاری های دوره رضاشاه در مشکلات فعلی اقتصاد ایران می گوید.
کاتوزیان میان مفهوم استبداد و دیکتاتوری تفاوت قائل می شود و به یک نکته مهم اشاره می کند. از نگاه او اگرچه در دوره رضاشاه حرکت های خوبی در حوزه های مختلف شکل گرفت اما به دلیل نبود برنامه، نتایج خوبی به همراه نداشت.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
ادعای یک رسانه منطقهای: احتمال آغاز قریبالوقوع مذاکرات تهران و واشنگتن/ ابوظبی گرهگشا میشود؟
-
آتش سنگین انصارالله یمن بر ناوهای جنگی آمریکا در دریای سرخ/ یافای اشغالی موشکباران شد
-
عرضه اولیه رکوردشکن
-
اعلام مبلغ فطریه 1404 توسط سه مرجع تقلید
-
سازمان اطلاعات آمریکا: ایران سلاح هستهای نمیسازد/ چین تهدید اصلی است
-
توسعه به سبک هند؛ کشوری که فقر مطلق را ریشهکن کرد
-
کنترل شدید در تهران؛ ۴۳ هزار دوربین چینی در راه است
-
ریختوپاش در صدا و سیما
-
ساعات کاری ادارات و بانکها در فروردین ۱۴۰۴ اعلام شد