دلیل اقتصادی دو حزبی شدن نظامهای سیاسی به روایت مسعود نیلی/ بُرش
در این بُرش مسعود نیلی، اقتصاددان سرشناس کشورمان، به شکافی در نگاه اقتصادی اشاره میکند که به صورت کلاسیک، احزاب کشورهای توسعه یافته حول آن شکل میگیرند.
به بیان نیلی، قاعدتا سیاستمدار دوست دارد خودش را موثر نشان دهد. بنابراین گرایش ذاتی او به این است که خرج کند و پروژه تعریف کند. اما جهان توسعهیافته بر این گرایش لجام زده؛ سیاستمدار نمیتواند از جیب آینده و با چاپ پول این هدفش را دنبال کند (موضوع بُرش شماره ۱).
بنابراین او تنها یک گزینه دارد و آن هم افزایش درآمد دولت از طریق افزایش مالیات است. امری که میتواند عدم محبوبیت سیاستمدار را در پی داشته باشد. اینطور است که تعادلی بین دخل و خرج برقرار میشود. در این تعادل برخی به سمت فشار کمتر مالیاتی و لاجرم مخارج کمتر دولت سوق پیدا میکنند و برخی برعکس، مالیات بیشتر را بهخاطر امکانهایی که به دولت میدهد ترجیح میدهند.
بسیاری از احزاب سیاسی در کشورها دقیقا حول همین شکاف شکل میگیرند؛ و اینقدر این شکاف مهم هست و تاثیرگذار هست که بسیاری از کشورها را به دو حزبی شدن سوق داده است.
بُرشهای دیگر این سخنرانی:
۱. چه چیزی مانعِ حرکت سیاستمدار به سمت چاپ پول میشود؟ مسعود نیلی توضیح میدهد
کامل این برنامه را اینجا ببینید:
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
توئیت عراقچی پس از لغو سخنرانیاش/ برخی گروههای ذینفع خاص به دنبال دستکاری روند دیپلماسی هستند
-
ترکیب تیم فنی آمریکا برای مذاکره غیرمستقیم با ایران اعلام شد
-
گروسی: مذاکرات ایران و آمریکا سرشار از فرصت و در عین حال خطرناک است
-
سخنگوی دولت: توافق خوب با آمریکا در زمان کوتاه مقدور است
-
اولین واکنش ترامپ به دومین دور مذاکرات تهران و واشنگتن
-
دلار و طلا واگرا شدند
-
خودرو، پزشکیان را رو در روی سازمان توسعه تجارت قرار داد / پای وزیر اقتصاد سابق در میان است؟ / با رفتن همتی خودروهای وارداتی نفس می کشند؟
-
نشست فنی ایران و آمریکا به شنبه آینده موکول شد
-
افزایش حقوق کارگران بیاثر شد