داده¬های شاخص مدیران خرید(شامخ) در اسفند ۱۴۰۲؛
شامخ اسفند به بالاترین مقدار 10 ماهه رسید
اکوایران: بر اساس گزارش اتاق ایران در اسفند 1402، بررسی شامخ مدیران خرید نشان از ورود تولید به مدار رونق و سرعت گرفتن بهبود آن در مقایسه با بهمن دارد. شواهد حاکی از آن است که شامخ کل اقتصاد در اسفند 1402 به بالاترین سطح در 10 ماه اخیر دست یافته است.
به گزارش اکو ایران، شاخص مدیران خرید(شامخ)، یکی از شاخصهای جهانی و مهم اقتصادی است که هر ماه توسط اتاق ایران منتشر میشود. این شاخص بر اساس اطلاعات واقعی کسب و کار به صورت آنی، وضعیت رکود یا رونق را در دو قسمت اقتصاد و صنعت از دید صاحبان بخشهای منتخب آن نشان میدهد.
در اسفند امسال نسبت به بهمن ماه، وضعیت شامخ «کل» مناسبتر شده و به بالاترین سطح 10 ماهه خود رسیده است. حرکت این شاخص به سمت ارقام بالاتر از 50 حکایت از ایجاد رونق در مدار تولید و افزایش سرعت این رونق در مقایسه با بهمن ماه دارد. بررسی ها حاکی از آن است که این شاخص علی رغم افزایش، نسبت به اسفند 1401 رشد کمتری داشته است. دلیل این امر، مصادف شدن آن با ماه رمضان و افزایش نرخ ارز عنوان شده است.
شاخص شامخ کل اقتصاد از محاسبه 12 مولفه حاصل می شود. بررسیها نشان میدهد این شاخص در 10 مولفه وضعیت مناسبی داشته و در 2 شاخص وضعیت رو به افولی را تجربه کرده است. این دو شاخص شامل «موجودی محصول در انبار یا کارهای در حال تکمیل» و «انتظارات در ارتباط با میزان فعالیت اقتصادی در ماه آینده» است. به نظر می رسد دلیل این امر ریشه در افزایش نرخ ارز داشته است.
شامخ اسفند در قله 10 ماهه
یکی از شاخصهای مهم اقتصادی، شاخص مدیران خرید است که به اختصار با عنوان «شامخ» شناخته شده و به صورت ماهانه توسط اتاق ایران محاسبه و منتشر میشود. این شاخص جهانی تصویر آنی از وضعیت رونق و یا رکود کل اقتصاد به خصوص در بخش صنعت و خدمات ارائه میدهد. لازم به ذکر است که شاخص مدیران خرید براساس نظر و حدس و گمان مدیران ارزیابی نمیشود و کاملا بر پایه اطلاعات واقعی کسبوکارها حاصل شده است. شاخص مذکور برای دو بخش «اقتصاد» و «صنعت» منتشر میشود. همچنین این شاخص در گروه صنعت برای صنایع مختلف نیز محاسبه میگردد.
آخرین گزارش منتشر شده توسط اتاق ایران حاکی از آن است که شاخص مدیران خرید «شامخ» برای کل اقتصاد در اسفند 1402 به 55.7 رسیده است. این مقدار بیشترین عدد ثبت شده از خرداد امسال تا کنون بوده و در مقایسه با ماه قبل افزایش یافته است. بدین ترتیب می توان گفت که بر اساس نظرات صاحبان کسب و کارها، اقتصاد در وضعیت رو به رونقی قرار داشته و سرعت بهبود آن نیز در مقایسه با بهمن ماه بیشتر شده است.
شاخص مدیران خرید چگونه محاسبه میشود؟
برای محاسبه این شاخص، یک پرسشنامه حاوی 12 سوال طراحی شده و مدیران کسبوکارها به آن پاسخ میدهند. هر سوال از سه گزینه «بیشتر از ماه قبل»، «بدون تغییر» و «کمتر از ماه قبل» تشکیل شده است. سپس به هر گزینه به ترتیب عدد 1، 0.5 و صفر را میدهند. در نهایت درصد افراد پاسخگو در نمره هر گزینه ضرب شده و رقم حاصل عدد شامخ برای آن سوال است. نکته مهم آن است که مدیران کسب و کارها بر اساس واقعیتهای رخ داده در فعالیتهای اقتصادی به این پرسشنامه پاسخ میدهند و گزینه انتخابی آنها بر مبنای پیشبینی و گمانهزنی نیست.
برای توضیح بیشتر این مثال را درنظربگیرید که همه افراد شرکت کننده در نظرسنجی اعلام کنند که تغییرات میزان فروش آنها «بیشتر از ماه قبل» بوده است. لذا 100 درصد افراد شرکت کننده نمره 1 را برای این سوال میگیرند. بنابراین عدد شامخ این سوال 100 خواهد بود. عدد 100 مناسبترین وضعیت شامخ بوده و حکایت از رونق آن بخش اقتصادی دارد. چنانچه رقم صفر شود، شامخ بدترین وضعیت را داشته و آن بخش در وضعیت رکود به سر میبرد. عدد 50 نیز وضعیت خنثی و بدون تغییر را گزارش میکند. حرکت از وضعیت خنثی به سمت شامخ 100 بیانگر بهبود بیشتر است. بالعکس حرکت از شاخص مدیران خرید 50 به سمت صفر، خبر از افول بیشتر این بخش میدهد.
اقتصاد جامه رونق بر تن کرد
گزارش اتاق بازرگانی نشان میدهد شامخ کل اقتصاد در اسفند امسال بیشتر شده و به 55.79 رسیده است. این رقم بالاترین سطح شامخ کل ثبت شده از خردادماه تا پایان اسفند 1402 محسوب میشود و نشان دهنده آن است که خوش بینی کسب و کارها در مورد چشم انداز سال آینده اقتصاد، به خوشبینانه ترین مقدار خود در 10 ماه گذشته رسیده است. همانطور که پیشتر هم اشاره شد حرکت به سطوح بالای 50 نشان دهنده بهبود وضعیت اقتصاد است. بنابراین میتوان به عقیده مدیران کسب و کارها در اسفند 1402 وضعیت کل اقتصاد نسبت به بهمن همین سال بهتر شده و رونق گرفته است.
نوسانات نرخ ارز،جامه رکود بر تن 2 مولفه شامخ پوشاند
شامخ کل اقتصاد از 12 مولفه تشکیل شده است. بررسی ها حاکی از آن است که 10 مولفه تشکیل دهنده این شاخص در سطوح بالای 50 قرار گرفته است. به بیان دقیق تر از نگاه صاحبان کسب و کار آینده این مولفه های مثبت و رو به رشد ارزیابی شده است. در مقابل 2 گروه از مولفهها در سطوح کمتر از 50 درصد قرار داشته و رو به افول بودهاند.
این دو مولفه شامل « موجودی محصول در انبار یا کارهای در حال تکمیل» و « انتظارات در ارتباط با میزان فعالیت اقتصادی در ماه آینده» است. موارد مذکور در اسفند 1402 به ترتیب 45.4 و 36.9 بوده و در مقایسه با بهمن نگاه بدبینانهتری نسبت به آن ها وجود داشتهاست. علت این امر افزایش نرخ ارز عنوان شده است.
به بیان دقیق تر در اسفند 1402، به دلیل تامین مشکل مواد اولیه ناشی از افزایش نرخ ارز، بسیاری از کسب و کارها برای پاسخ به تقاضای مشتریان از موجودی انبار خود کاسته اند. همچنین صاحبان کسب و کارها نیز به دلیل نوسانات رو به بالای نرخ ارز و تاثیر آن بر اختلال در زنجیره تامین نهادهها نسبت به چشم انداز فعالیتها در فروردین ماه خوش بین نبودهاند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
دستور کار جدید کاخ سفید؛ ترامپ راه پوتین را از تهران جدا میکند؟
-
پیامدهای پاسخ فوری تهران به قطعنامه آژانس
-
پیام موشکی پوتین به غرب: در جنگ دخالت نکنید!
-
معافیت مالیات دیگری برای کارگران
-
چالش نابهنگام کرملین؛ بنسلمان رویاهای پوتین را بر باد میدهد؟
-
ایران، ارشتبد و سپهبد ندارد؟
-
پیش بینی بورس فردا 4 آذر ماه 1403/ بهار بازار بورس اوراق بهادار تهران در پاییز 1403
-
ترامپ دیگر یک عصیانگر نیست
-
پاس گل روسیه سوخت