استراتژی گرایش از نفت به معدن؛ کمی آنسوتر
اکوایران: تصویر پایین مرکز عملیات مجازی شرکت دولتی کودلکو شیلی، یکی از بزرگترین تولیدکنندگان مس جهان را نشان میدهد، شرکتی که مدیران ارشد آن هفته گذشته در عربستان در حال مذاکره برای جذب سرمایهگذاری جدید بودند.
عربستان که چند سالی است به پروژههای معدنی و سرمایه گذاری در این حوزه علاقهمند شده با برپایی کنفرانس معدن در آغاز سال جدید میلادی ظاهرا به طور جدی به دنبال متنوع کردن سبد درآمدی است و دیگر به اقتصاد صرفا نفتی فکر نمیکند.
رویترز در دو گزارش جداگانه از ریاض به برخی جزئیات مطرح شده در کنفرانس معدن این کشور پرداخت. ماکسیمو پاچکو، رئیس هیات مدیره شرکت کودلکو که چهره شناخته شدهای در صنعت مس جهان به شمار میرود یکی از افراد مورد اشاره در این گزارش است. سعودیها از مدتها قبل به دنبال سرمایهگذاری مشترک با این شرکت بزرگ تولید مس در جهان هستند.
کودلکو انتظار دارد تا در سال 2025 با رشد 70 هزار تنی به تولید یک میلیون و 400 هزار تن مس برسد، در حالی که گزارشها نشان میدهد غول مس شیلی در سال 2024 توفیق چندانی نیافت و میزان تولید مس آن فقط 3000 تن رشد داشت. این به معنای آن است که دو طرف برای ایجاد ارزش افزوده بیشتر به یکدیگر نیاز دارند؛ کودلکو برای افزایش تولید و سودآوری و عربستان برای ورود جدی به بخش معدن و کسب درآمد از آن.
مجمع سالانه آینده مواد معدنی عربستان که با حضور معدنکاران برگزار شد، نشان داد عربستان سعودی به دنبال مواد معدنی حیاتی مانند مس و لیتیوم است و به عنوان بخشی از طرح ولیعهد عربستان برای دور شدن از اقتصاد نفتی، تلاش میکند تا به مرکزی برای تولید باتری و خودروهای برقی تبدیل شود. وزیر معادن عربستان سعودی پیشتر به رویترز گفته بود، عربستان به داراییهای لیتیوم شیلی علاقهمند است.
اگرچه به نظر میرسد، شرکتهای سعودی هنوز در فهرست سرمایه گذاری معادن لیتیوم شیلی قرار ندارند، اما کودلکو از قبل به دنبال شریک در یک پروژه بزرگ لیتیوم در منطقه نمکی ماریکانگا بوده است.
زامبیا و معادن مس
یکی دیگر از زوایای مهم این مجمع معدنی را زامبیا تشکیل داد. زامبیا دومین تولید کننده مس در قاره آفریقا محسوب میشود و با توجه به برنامه این کشور برای افزایش چهار برابری تولید مس تا دهه آینده، میتواند برای سرمایهگذاران معدن جذابیت داشته باشد.
پل کابوسوه، وزیر معدن زامبیا به رویترز گفته که شرکت سرمایهگذاری «مانارا مینرالز» عربستان به دنبال سرمایهگذاری در پروژههای حیاتی بخش معدن این کشور آفریقایی است.
وزیر معدن زامبیا با بیان اینکه آنها (منارا) علاقهمند به سرمایهگذاری هستند، اما ما هنوز نمیدانیم کدام پروژه را می خواهند، افزود: احتمالا در سال 2025 اطلاعیهای در مورد یک معامله معدنی بین زامبیا و عربستان سعودی منتشر میشود.
او با اشاره به اینکه زامبیا دیگر توافقهای 10 یا 15 درصدی را نمیخواهد، اضافه کرد: اگرچه فشار جدید دولت زامبیا برای مذاکره در مورد سهامداری تا 30 درصد در پروژههای معدنی جدید بر اشتهای سرمایهگذاران تاثیری نداشته است، ولی سرمایهگذاران احساسات متفاوتی داشتند.
مانارا و دومین تولیدکننده بزرگ مس آفریقا پس از امضای یادداشت تفاهم با عربستان برای همکاری در زمینه اکتشاف گفت و گو کردند. مانارا که سرمایهگذاری مشترک شرکت معادن عربستان و صندوق 925 میلیون دلاری سرمایهگذاری عمومی این کشور به شمار میرود، خرید سهام اقلیت داراییهای مس و نیکل شرکت فرست کوانتوم در زامبیا را در سر دارد، موضوعی که فرست کوانتوم هم در حال ارزیابی مزایای واگذاری آن به عنوان یکی از اولویتهای خود در سال 2025 است.
هدف زامبیا افزایش تولید مس تا حدود 3 میلیون تن تا پایان این دهه است. تولید مس این کشور در سال 2023 به حدود 698 هزار تن رسید که نسبت به 763 هزار تن سال 2022 کاهش داشت.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
ایران خودرو بالاخره با محصول محبوب خود وداع کرد / بازار خودرو خود را آماده خودروی جدید می کند
-
هدیه تحلیف ایران و روسیه به دونالد ترامپ/ ترامپ چه پاسخی میدهد؟
-
ناو آمریکایی طعمه کروزهای یمن شد
-
تا اولین سخنرانی ترامپ معامله نکنید!
-
وقتی ترامپ بیبی را سورپرایز میکند؛ هیچ تعهدی برای حمله به تاسیسات هستهای ایران
-
بازنده بزرگ سقوط اسد در خلیج فارس/ ضدانقلاب بن زاید بازی شام را بر میگرداند؟
-
بازار اجاره سبز شد؛ مستأجر نیست موجران مجبور به عقبنشینی شدند
-
جنون در اسرائیل بالا گرفت/ یورش هواپیماهای جنگی اشغالگران به خانیونس پیش از آغاز رسمی آتش بس
-
پیشبینی کارشناسان از قیمت طلای جهانی در هفته جدید؛ خیز فلز زرد برای رکوردشکنی؟