به گزارش اکوایران، علی‌اصغر آهنی‌ها، نماینده کارفرمایان در شورای‌عالی کار در خصوص مشکلات ناشی از قطعی برق در واحدهای صنعتی، گفت: پس از آغاز فصل سرما و عدم ذخیره‌سازی مناسب سوخت در نیروگاه‌ها، شاهد قطعی برق بودیم؛ این در حالی است که دولت‌ها باید با برنامه‌ریزی، از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کنند.

او ادامه داد: عدم تأمین برق، برخی از نیروگاه‌ها را از مدار خارج کرد و تعدادی از صنایع را به تعطیلی کشاند. در تابستان با کمبود برق مواجه بودیم و اکنون در زمستان، علاوه بر برق، مشکل گاز نیز به وجود آمده است.

آهنی‌ها در گفت‌وگو با تسنیم تاکید کرد که برای جلوگیری از تعطیلی کامل واحدهای صنعتی، در حال حاضر تنها ۵۰ درصد ظرفیت صنایع در شهرک‌های صنعتی فعال است. این مسئله در شرایطی رخ داده که کارفرمایان در سه ماه پایانی سال با هزینه‌های بالایی مواجه‌اند، چرا که پرداخت عیدی و حقوق پایان سال بار مالی زیادی به همراه دارد.

آهنی‌ها به اهمیت مدیریت صحیح منابع انرژی اشاره کرد و گفت: با وجود اینکه زمستان سردی را تجربه نمی‌کنیم، وزارت نیرو می‌توانست با مدیریت بهتر در سایر بخش‌ها، از جمله بخش خانگی، مانع از ضربه به تولید و اشتغال شود. در سالی که به نام جهش تولید نام‌گذاری شده است، باید حیات تولید و صنعت مورد توجه قرار گیرد، چرا که رونق صنعت، اشتغال و درآمد مردم را تضمین می‌کند.

او همچنین به ماده ۲۵ قانون بهبود مستمر محیط کسب‌وکار اشاره کرد و گفت: بر اساس این قانون، در زمان کمبود برق، گاز یا خدمات مخابراتی، واحدهای تولیدی نباید در اولویت قطع قرار گیرند. شرکت‌های عرضه‌کننده موظفند هنگام عقد قرارداد با واحدهای تولیدی، وجه التزام قطع خدمات را پیش‌بینی کنند. همچنین، در صورت قطع برق یا گاز به دستور دولت، باید نحوه جبران خسارت‌های وارده به این واحدها مشخص شود.

آهنی‌ها با انتقاد از سیاست‌های اجرایی فعلی گفت: فرض کنید برق ۵۰ خانه مسکونی قطع شود؛ هم‌زمان برق یک شهرک صنعتی با ۵۰۰ کارگر هم قطع می‌شود؛ این شرایط مانند آن است که برق خانه ۵۰۰ خانواده قطع شده باشد. این موضوع نشان‌دهنده اهمیت تأمین برق صنایع است.

نماینده کارفرمایان در شورای‌عالی کار با اشاره به مصوبه اخیر دولت در خصوص افزایش قیمت برق و گاز گفت: بر اساس بخشنامه جدید وزارت نیرو، از اردیبهشت‌ماه برق باید با نرخ جدید محاسبه شود. این در حالی است که قانون اجازه چنین افزایشی را به‌صورت بازگشت به عقب نمی‌دهد. صنایع پیش‌تر نیز در سال ۱۴۰۱ علیه این موضوع شکایت کردند و دیوان عدالت اداری مصوبه را لغو کرد. این بار نیز صنایع شکایت خود را به دیوان ارائه داده‌اند.

زیان قطعی برق در استان‌های صنعتی

آهنی‌ها با اشاره به وضعیت استان قزوین، به‌عنوان یکی از قطب‌های صنعتی کشور، بیان کرد: در حالی که بیشتر استان‌های کشور صنعتی نیستند، قطعی برق در قزوین باعث وارد شدن خسارت‌های سنگین به واحدهای صنعتی شده است. خرابی قطعات و فرصت‌های از دست رفته تولید، از جمله این زیان‌هاست.

قطعی برق، زنجیره تولید را مختل کرد

پیش از این رئیس اتاق بازرگانی ایران نیز از قطعی برق در تابستان گله‌مند بود و عنوان کرده بود که قطعی برق، زنجیره تولید را مختل کرده است. صمد حسن‌زاده در ۲۸ مرداد در پانزهمین نشست هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی گفت: این‌طور نمی‌شود که وزارت نیرو هر زمان بخواهد برق واحد‌های تولیدی را قطع کند و هیچ غرامتی هم پرداخت نکند.

صنایع کشور از ضعف مدیریت انرژی بسیار متضرر شده‌اند و طی تیرماه دو روز قطعی برق در هفته باعث شد تا فعالیت بخش خصوصی کاملا مختل شود. با تعطیلی بنگاه، تولید با کاهش روبه‌رو و زنجیره تولید محصولات دچار اختلال شده است. در ۳۶ ماه گذشته توسعه اقتصادی ما به پایین‌ترین میزان خود رسید، اما در تیر ۱۴۰۳ به‌دلیل قطعی برق باز هم در ۱۳ رشته صنعتی کشور شاهد کاهش رشد بودیم.»