مسیر پرپیچوخم شبکه «میر»؛ مسکو، همسایه نزدیک اما تجارتی دور
رئیس بانک مرکزی میگوید که اتصال شبکه پرداخت کارتی ایران و روسیه دارای ۳ فاز اصلی است که نخستین فاز آن در مرحله اجرا قرار گرفته است؛ اما سفیر ایران در روسیه چند روز پیش از موانع موجود در مسیر شبکه میر سخن گفت و تاکید کرد، اتصال شبکه شتاب ایران با شبکه میر روسیه فعلا میتواند تنها در مبادلات مالی گردشگری به کار آید و بعید میدانم که اتصال این 2 شبکه بتواند کارکرد تجاری پیدا کند.
به گزارش اکوایران، در دومین روز از یازدهمین همایش بانکداری نوین و نظامهای پرداخت در پنل معرفی محصول و در سالن کنفرانس ویژه به معرفی مزایای پروژه میرشتاب ایران و روسیه پرداخته شد. محمدرضا فرزین، رییس بانک مرکزی در پنجم آذر در تشریح مبادلات ذیل بریکس عنوان کرد که این مبادلات چهار محور اصلی دارد که یکی از آنها اتصال شبکه میر روسیه و شتاب ایران بود. او از اجرایی شدن فاز اول آن خبر داد و عنوان کرد که پنج بانک به آن متصل شدهاند و چهار بانک دیگر در حال اتصال هستند.
فرزین همچنین تاکید کرد که همکاری در این زمینه با روسیه میتواند با سایر کشورهای عضو بریکس نیز انجام شود. او همچنین از امضای پیمان پولی با روسیه خبر داد و اظهار کرد که معاملات بین طرفین با ریال و روبل انجام میپذیرد. رییس کل بانک مرکزی در ادامه تاکید کرد که بریکس سهم بزرگی در تجارت و مبادلات پولی و بانکی دارد و تلاش کردیم نیازهایمان را از طریق آن تامین کنیم.
اکوایران: محمدرضا فرزین اعلام کرد که مبادلات ریال و روبل قطعی است. رئیس کل بانک مرکزی همچنین از جایگزینی سامانه «ACUMR» با سوئیفت خبر داد.
شبکه میر شتاب، تنها در مبادلات مالی گردشگری
اما در حالیکه فرزین از اهمیت اتصال شبکه میر روسیه و شتاب ایران سخن میگوید؛ کاظم جلالی، سفیر ایران در فدراسیون روسیه در گفتوگو با «ایلنا» در سوم آذرماه عنوان کرد که شبکه میر شتاب فعلا تنها در مبادلات مالی گردشگری کاربرد دارد و تاکید کرد: «بعید میدانم که اتصال این 2 شبکه بتواند کارکرد تجاری پیدا کند؛ زیرا در مبادلات تجاری ارقام معاملات در سطح بالایی قرار دارد و نمیتوان در شبکههای شتاب و میر این مقادیر را جابهجا کرد؛ چنانچه در مبادلات مالی داخلی در شتاب هم محدودیت وجود دارد و امکان انجام مبادلات تجاری در این شبکه وجود ندارد.»
او همچنین درخصوص سقف برداشت در شبکه میر روسیه نیز اظهار داشت: فعلا امکان برداشت تا حدود ۵۰۰ روبل در این شبکه وجود دارد و این رقم تا ۱۰۰۰ روبل هم افزایش پیدا خواهد کرد. او در این گفتوگو در ادامه موانع را در توسعه تجارت ایران و روسیه برشمرد و گفت: مانع نخست کمبود شناخت است، بازرگانان ایرانی باید رفت و آمدهای خود را به روسیه افزایش دهند و دفاتر نمایندگی در این کشور داشته باشند و حضور فیزیکی خود را در این کشور به نمایش بگذارند، در حال حاضر این حضور کمرنگ است.
برای خواندن اظهار کاظم جلالی، خبر زیر را بخوانید.
سفیر ایران در روسیه درباره کارکرد اتصال شبکه «میر» روسیه و شتاب ایران در مبادلات مالی طرفین توضیحاتی ارائه داد.
فازهای پروژه میرشتاب
در همین حال، خبرگزاری مهر در گزارشی مینویسد، در فاز اول این پروژه گردشگران ایرانی امکان دریافت نقدی روبل از دستگاههای خودپردازهای روسیه با کارت بانکی ایرانی را خواهند داشت که این مرحله عملیاتی شده است. رقمی که به گفته سفیر ایران در روسیه تنها 500 روبل است و این رقم تا یکهزار روبل هم افزایش پیدا خواهد کرد.
در فاز دوم این پروژه فراهم شدن امکان خرید مستقیم با کارتهای بانکی روسیه در ایران تعریف شده که این مرحله تا پایان سال ۲۰۲۴ بهرهبرداری میشود. در این باره هم کاظم جلالی به ایلنا میگوید که نمیتوان در شبکههای شتاب و میر مقادیر زیادی را جابهجا کرد؛ چنانچه در مبادلات مالی داخلی در شتاب هم محدودیت وجود دارد و امکان انجام مبادلات تجاری در این شبکه وجود ندارد. اما خبرگزاری مهر در ادامه گزارشاش اینگونه مینویسد که در فاز سوم نیز که تا اواسط ۲۰۲۵ بهرهبرداری خواهد شد؛ امکان خرید مستقیم در روسیه با کارتهای بانکی ایرانی محقق میشود.
خبرگزاری «مهر» در گزارش خود مزایای دیگری را برای این پروژه قلمداد کرده است: دلارزدایی، تسهیل تجارت، کاهش هزینه تراکنشهای مالی، تقویت و توسعه گردشگری، صرفهجویی در وقت، بهرهگیری از فناوریهای روز دنیا، رفع موانع پولی و بانکی 2 کشور، استفاده از کارتهای ایران در روسیه، امنیت بیشتر و جلوگیری از سرقت وجوه، الگوی گسترش زیرساختهای بومی و استفاده از پلتفرمهای بومی (کهربا)
در اکوخبر امشب ۲۱ آبان بیننده و شنونده اخبار مهم اقتصادی و سیاسی روز باشید.
چالشهای پیشروی تهران و مسکو
هرچند که رشد تبادلات تجاری ایران و روسیه در سالهای اخیر نشاندهنده تحول مثبت و قابل توجه در روابط اقتصادی دو کشور بوده است. اما چالشهای متعددی در مسیر رشد مبادلات تجاری تهران و مسکو وجود دارد که از جمله آنان میتوان به نوسانات نرخ ارز و عدم ثبات قوانین اشاره کرد؛ نوسانات قیمت ارز و تغییرات مداوم در قوانین و مقررات صادراتی، بهویژه در ایران، موجب کاهش رقابتپذیری کالاهای ایرانی در قیاس با رقبای اروپایی میشود و اعتماد مشتریان روسی به بازار ایران را تحتتأثیر قرار میدهد.
سیستم پیچیده گمرکی در روسیه و ارزشگذاری بالای کالاهای ایرانی در گمرک، از جمله موانع مهم دیگری هستند که میتوانند باعث تأخیر در فرآیند تجاری و افزایش هزینهها شوند. ازسوی دیگر، با وجود مسیرهای مختلف دسترسی به روسیه، هیچیک از این مسیرها به هنوز بلوغ کافی نرسیدهاند و کمبود ظرفیت ناوگان حملونقل، بهویژه برای محصولات نیازمند دما کنترلشده، چالشهای جدی را ایجاد کرده است. بنابراین با توجه به این چالشها، برای موفقیت در تجارت با روسیه، به غیر از ایجاد شبکه مالی میر و فراهم آوردن مسیری برای دلارزدایی، نیاز به برنامهریزی دقیق، شناخت بازار و ایجاد روابط پایدار با شرکای محلی هم به ضرورت حس میشود.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
مشاور ویژه ترامپ: او آماده مذاکره با تهران است/ نقشه راه ترامپ بیبی و بن سلمان را به ریل عادیسازی برمیگرداند؟
-
محصولات پارس خودرو گران شد/ بیشترین و کمترین افزایش قیمت متعلق به کدام خودروهاست؟
-
سرمایهگذاری سنگین قطر در میدان گازی مشترک با ایران: سرعت برداشت گاز همسایه حدود ۲ برابر میشود
-
چگونه سقوط اسد شکنندگی پوتین را برملا میکند؟
-
چهارمین ماه متوالی افزایش قیمتها در آمریکا؟ چالش جدی فدرالرزرو برای کاهش نرخ بهره
-
حرکت آرام طلا و سکه در مسیر صعودی/ سکه 1403 امروز به حراج میرود
-
اکونومیست رتبهبندی کرد: کدام کشور بهترین عملکرد اقتصادی را در سال 2024 داشت؟
-
اطمینان بورس به سیگنالهای دولت: شاخص کل وارد مرزهای جدید شد
-
پیشبینی سقوط دمشق سخت نبود