سهم 57 درصد 15 کشور از صادرات ایران + نمودار
اکوایران: شرکای عمده صادراتی کشور نیز طی هفت ماهه نخست ١٤٠٢ چه کشورهای بودند؟ دادههای اعلام شده از سوی گمرک نشان میدهد کشورهای چین، عراق، امارات متحده عربی، ترکیه و هند با سهم ٧٤ درصدی از مجموع ارزش صادرات کالای غیرنفتی (به ارزش تقریبی 21.1 میلیارد دلار) جز پنج شریک اصلی صادراتی کشور به شمار میروند.
به گزارش اکوایران؛ براساس دادههای اولیه منتشر شده از سوی گمرک در هشت ماه سال جاری هم کشورهای چین ، عراق، امارات متحده عربی، ترکیه و هند ۵ کشور عمده طرف معامله واردات بودهاند که در مقایسه با مدت هفت ابتدای سال میتوان تغییر در جمع شرکای تجاری صورت نگرفته است.
اما سهم صادرات ایران به ١٥ کشور همسایه، از مجموع ارزش صادرات کالاهای غیرنفتی کشور طی هفت ماهه ١٤٠٢، حدود ٥٧ درصد بوده که از این مقدار تقریبا ٤٢ واحد درصد مربوط به مقاصد عراق، امارات و ترکیه با ارزش تقریبی ١٢ میلیارد دلار است و نسبت به هفت ماهه نخست سال قبل، تقریباً ٩ درصد افزایش داشته است. البته این تغییرات صرفا از محل افزایش ارزش صادرات به عراق بوده و صادرات ایران به امارات و ترکیه طی مدت مورد بررسی با کاهش همراه بوده است.
انگشت اتهام تراز منفی؛ افت 23 درصدی قیمت محصولات صادراتی
افزایش صادرات گاز به عراق
طی هفت ماهه نخست ١٤٠٢، ارزش صادرات به عراق ٣٤ درصد نسبت به مدت مشابه سال ١٤٠١ رشد داشته و به حدود 5.4 میلیارد دلار رسیده است. ترکیب صادرات کشور نیز گویای افزایش سهم عراق نسبت به مدت مشابه سال گذشته است. سهم ارزشی صادرات غیرنفتی به عراق از ١٤ درصد در مدت مشابه سال گذشته به ١٩ درصد در مدت مورد بررسی رسیده است. دلیل اصلی افزایش صادرات به عراق، 3.6 برابر شدن صادرات گاز طبیعی به این کشور طی هفت ماهه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل بوده است. به طور کلی، حدود ٢٤ درصد از کل ارزش صادرات غیرنفتی به عراق (حدود 1.3 میلیارد دلار) مربوط به صادرات گاز طبیعی مایع شده است. بدون احتساب این محصول، صادرات به عراق طی مدت مذکور، تنها حدود ١١ درصد رشد کرده است. با توجه به نزدیک شدن به فصل سرما و حجم تقاضای داخلی برای گاز طبیعی، استمرار این روند در ماه های آتی میتواند تبعات ناشی از ناترازی گاز را تشدید کند.
یکی از دیگر نکات قابل توجه در صادرات به عراق طی این مدت، کاهش 4.3 درصدی قیمت واحد صادراتی به این کشور است. در هفت ماهه ١٤٠٢، متوسط قیمت صادرات به عراق (٣٤٥ دلار در هر تن) از متوسط سایر کشورها هم پایینتر بوده است.
مشتقات نفتی به امارات رسید
طی هفت ماهه ١٤٠٢، حدود ١٣ درصد از درآمد صادراتی کشور از محل صادرات به امارات متحده عربی محقق شده است. این سهم در مقایسه با مدت مشابه سال قبل تغییری نداشته، اما ارزش صادرات به این کشور، طی این مدت حدود 4 درصد کاهش یافته و به 3.7 میلیارد دلار رسیده که یکی از دلایل آن، کاهش نسبتاً قابل توجه صادرات فرآورده¬های نفتی بوده است..
به طور کلی، از مجموع کل صادرات به امارات، ٣٧ درصد فرآورده¬های نفتی است. صادرات این اقلام به امارات در هفت ماهه نخست ١٤٠٢، کاهش حدود ٢٠ درصدی داشته که بخش قابل توجهی از آن، به دلیل افزایش ٤٩ درصدی صادرات گازهای نفتی و هیدروکربورهای گازی شکل بوده است.
کاهش سهم ترکیه
بررسیها نشان میدهد سهم ترکیه از صادرات کالایی کشور طی هفت ماهه ١٤٠٢ نسبت به مدت مشابه سال قبل، کاهش داشته و به ١٠ درصد رسیده است. ارزش صادرات به ترکیه طی این مدت، حدود 2.7 میلیارد دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال ١٤٠١، تقریباً ٨ درصد کاهش داشته است. عامل اصلی در کاهش ارزش صادرات غیرنفتی به ترکیه، افت ٣٤ درصدی ارزش صادرات آلومینیوم و کاهش ٣٨ درصدی ارزش صادرات روی بوده است.
روند صادرات به پاکستان
پاکستان نیز از جمله بازارهای همسایه ایران است که در هفت ماهه نخست ١٤٠٢، جایگاه آن در میان مقاصد صادراتی به دلیل افزایش قابل توجه صادرات و رسیدن به ارزش حدود ١.١ میلیارد دلاری تغییر کرده است. رشد ٦٢ درصدی ارزش صادرات کالای غیرنفتی به پاکستان طی این مدت نسبت به هفت ماهه نخست ١٤٠١، منجر شده سهم این کشور در ترکیب صادراتی ایران افزایش یابد و در جایگاه ششم در میان مقاصد صادراتی (به لحاظ ارزش صادرات) قرار گیرد. از مهمترین دلایل آن میتوان به رشد ٥٧ درصدی صادرات گاز طبیعی، رشد ٣٥ درصدی سایر گازهای نفتی و هیدروکربورهای گازی شکل به این کشور و افزایش قابل توجه صادرات سایر روغنهای سبک و فرآوردهها بجز بنزین اشاره کرد.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
دستور کار جدید کاخ سفید؛ ترامپ راه پوتین را از تهران جدا میکند؟
-
فوری؛ آغاز دوباره مذاکرات هستهای ایران و غرب از روز جمعه در ژنو
-
پیامدهای پاسخ فوری تهران به قطعنامه آژانس
-
معافیت مالیات دیگری برای کارگران
-
چالش نابهنگام کرملین؛ بنسلمان رویاهای پوتین را بر باد میدهد؟
-
ایران، ارشتبد و سپهبد ندارد؟
-
بازار مسکن همچنان بی خریدار؛ این فروشندگان تخفیف های طلایی می دهند
-
پیش بینی بورس فردا 4 آذر ماه 1403/ بهار بازار بورس اوراق بهادار تهران در پاییز 1403
-
ترامپ دیگر یک عصیانگر نیست