نگاه ویژه مصر به بازار ایران / آیا دیپلماسی به افزایش تجارت ایران و مصر کمک میکند؟
اکوایران: واکاوی سیاست تجاری مصر نشان میدهد، قاهره به دنبال افزایش فروش کالاهای خود در بازار تهران است.
به گزارش اکوایران، مصر برمبنای سیاست تجاریاش که در در راستای چشم انداز 2030 نوشته به دنبال افزایش رشد صادرات است. البته طبق گزارشی که اخیرا مرکز پژوهش اتاق بازرگانی ایران در مورد سیاست تجاری مصر منتشر کرده این کشور برمبنای چشم انداز 2030 به تبدیل شدن به یک اقتصاد صنعتی پیشرو در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا و یک کانون صادراتی برای محصولات صنعتی با فناوری میانه تا 2025 است.
مصر گذشته از اینکه به دنبال افزایش شتاب رشد صنعتی، افزایش سهم بنگاههای کوچک و متوسط در تولید ناخالص داخلی و خلق شغلهای سازنده هم هست.
اما نکته مهمتر اینکه مصر به شکل فعالی در نظام های تجاری چندجانبه مشارکت دارد. این کشور تعرفه های کامله الوداد را برای تمام اعضا سازمان تجارت جهانی اعمال میکند. مشارکت فعالی هم در سازمان تجارت جهانی دارد و اطلاعیه های زیادی هم ثبت کرده است. این کشور در سال 2017 موافقت نامه تسهیل تجارت در نهاد قانونگذاری خود تصویب کرد.
در این بین دیپلماسی اقتصادی مصر به چند محور مهم تاکید دارد؛ تنوعبخشی به شرکای اقتصادی ، بازار محوری،مشارکت بخش خصوصی و آزادسازی تجاری، ادغام در زنجیرههای ارزش منطقهای و جهانی و متعادلسازی رشد اقتصادی با ملاحظات اجتماعی و محیط زیستی.
روابط سینوسی ایران و مصر
در تمام سالهای گذشته روابط تجاری ایران و مصر یک روند سینوسی داشته است که همواره تحت تاثیر سیاستهای خارجی دو کشور بوده است. در آینده هم این روابط متاثر از تعاملات بین المللی دو کشور خواهد داشت. اگرچه مصر در راستای برنامه توسعه سیاست تجاری خود، به دنبال افزایش فروش کالاهای خود در بازار ایران است. اما رشد تجارت دو کشور گذشته از اینکه تابعی از آینده روابط ایران و مصر است؛ وابسته به روابط ایران با شورای همکاری خلیجفارس و بهویژه عربستان است.
دادههای رسمی گمرک ایران نشان میدهد، در بازه 1401-1395، مبادلات تجاری دو کشور کاهش قابل توجهی را تجربه کرده است. در واقع حجم تجارت دو جانبه ایران و مصر پس از خروج آمریکا از برجام و اعمال مجدد تحریم ها علیه ایران با کاهش بسیار شدیدی همراه بوده است. به طوری که این رقم از 218 میلیون دلار در سال 1397 به کمتر از 7 میلیون دلار در سال 1398 رسیده است. البته داده های موجود نشان میدهد، پس از سقوط آزاد مبادلات تجاری دو کشور، یک آهنگ بسیار ملایم در رشد تجارت از 1398 تا سال 1401 شکل گرفته است.
منبع: مرکز پژوهشهای اتاق ایران
براساس دادههای موجود از مجموع 53.16 میلیارد دلار صادرات ایران در سال 1401، مصر کمتر از 0.02 درصد را به خود اختصاص داده است. در این مدت میزان صادرات ایران به مصر 9.48 میلیون دلار بوده است. برهمین اساس هم در جایگاه هفتادم در میان شرکای تجاری ایران قرار دارد.
در شش ماهه نخست سال 1402 نیز مجموع صادرات ایران به مصر برابر با 710 تن به ارزش بیش از 270 هزار دلار بود.
منبع: مرکز پژوهشهای اتاق ایران
در حوزه واردات نیز مصر از مجموع 59.65 میلیارد دلار واردات ایران، با اختصاص 0.01 درصد به خود در جایگاه هفتادو هفتم قرار گرفته است. در مقطع مورد نظر ایران 5.7 میلیون دلار کالا از مصر خریداری کرده است.
براساس دادههای موجود در شش ماهه 1402 نیز مجموع واردات ایران از مصر کمتر از 8 تن به ارزش کمتر از 179 هزار دلار بوده است.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
حضور شینا انصاری در مهمترین رویداد محیطزیستی جهان/ پشت پرده لغو سفر پزشکیان به باکو
-
سنگ بزرگ پیش پای توافق بزرگ؛ پزشکیان با ترامپ چه میکند؟
-
متناسب سازی حقوق بازنشستگان نهایی شده/ آغاز پرداختها از فردا
-
خودروی خجالتی جیب ایران خودرو را زد! / زیان 600 میلیارد تومانی ایران خودرو
-
پیش بینی بورس فردا 23 آبان مهر ماه 1403 / اطلاع رسانی زودهنگام شرکت گاز به شرکتهای بورس اوراق بهادار تهران
-
هشدار برای توقف صادرات پسته ایران به اروپا
-
توصیه غنینژاد به دولت پزشکیان: جداییطلبان را دور خود جمع نکنید
-
اما و اگر پزشکیان درباره رابطه با آمریکا/ قیمت بنزین سوپر به زودی اعلام میشود
-
تکمیل ترکیب ضدایرانی تیم سیاست خارجی ترامپ/ بیبی در آستانه چراغ سبز کاخ سفید؟