تجدید پیمان همکاری دو دشمن ایالات متحده؛ سه خواسته پوتین از شی در سفر به پکن
اکوایران: سفر ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه به پکن در روز پنجشنبه، احتمالاً با توافقات دشوار همراه خواهد بود، اما آغاز دوره جدید ریاستجمهوری او را با نشان دادن حمایت قدرتمندترین شریک سیاسیاش، همتای چینی شیجینپینگ، رقم خواهد زد.
به گزارش اکوایران، سفر ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه به پکن در روز پنجشنبه، احتمالاً با توافقات دشوار همراه خواهد بود، اما آغاز دوره جدید ریاستجمهوری او را با نشان دادن حمایت قدرتمندترین شریک سیاسیاش، همتای چینی شیجینپینگ، رقم خواهد زد.
شراکت بدون محدودیت
انتظار میرود که ماموریت دو روزه پوتین، شراکت «بدون محدودیت» این دو نفر را در مخالفت با فشار ایالات متحده در مورد تهاجم روسیه به اوکراین در سال 2022 برجسته کند.
به گزارش رویترز، وزارت خارجه چین روز سه شنبه سفر پوتین را تایید کرد و گفت که شی و پوتین در مورد روابط و «مسائل بینالمللی و منطقهای مورد نگرانی مشترک» تبادل نظر خواهند کرد.
در حالی که دیپلماتها و تحلیلگران انتظار دارند پوتین شی جینپینگ را برای حمایت بیشتر از اقتصاد جنگی روسیه، از ماشین آلات و مواد شیمیایی برای کمک به صنایع نظامی گرفته تا خرید نفت و گاز با تخفیف بیشتر، تحت فشار قرار دهد، سفر پوتین احتمالاً نمادی از جهان بینی مشترک با محوریت مقابله با نظم جهانی به رهبری ایالات متحده است.
یک مقام روسی که خواست نامش فاش نشود، گفت: «چین شریک استراتژیک روسیه است. این راهی است که رئیس جمهور روسیه و رهبر چین انتخاب کردهاند و هیچ چیز آن را تغییر نخواهد داد، مهم نیست غرب چه بگوید یا انجام دهد.»
پوتین در مصاحبهای با خبرگزاری چینی شین هوا که اوایل روز چهارشنبه منتشر شد، از طرح چین برای حل و فصل مسالمت آمیز بحران اوکراین حمایت کرد و گفت که پکن درک کاملی از آنچه پشت آن نهفته است دارد.
بر اساس متنی به زبان روسی که در وبسایت کرملین منتشر شده است، پوتین گفت: «در پکن، آنها واقعاً ریشههای آن و معنای ژئوپلیتیک جهانی آن را درک میکنند.»
پوتین همچنین در مورد روابط اقتصادی با لی کیانگ، نخست وزیر چین گفتگو خواهد کرد و از هاربین، شهری در شمال شرقی با ارتباطات تاریخی با روسیه بازدید خواهد کرد.
ورود پوتین به دنبال مأموریت آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده در اواخر ماه گذشته به پکن، که تا حدی برای هشدار دادن به دیپلمات ارشد چینی وانگیی نسبت به تعمیق حمایت نظامی از روسیه صورت گرفت، رخ میدهد.
اما علیرغم رابطه «بدون محدودیت» که توسط پوتین و شی در پکن فقط چند روز قبل از شروع تهاجم در فوریه 2022 اعلام شد، چین تاکنون از ارائه تسلیحات و مهمات واقعی برای تلاشهای جنگی روسیه اجتناب کرده است.
و علیرغم گفتگوهای اولیه داخلی ایالات متحده در مورد تحریم بانکهای چینی، مقامات آمریکایی ماه گذشته گفتند که هنوز چنین برنامهای ندارند.
الکساندر نیل، تحلیلگر دفاعی مستقر در سنگاپور در این باره گفت: «مطمئنم پوتین مایل است از کمک چین برای پیروزی روسیه در اوکراین برخوردار شود.»
نیل گفت: «آنچه که چین میتواند بدون منجر شدن به اقدامی از سوی واشنگتن انجام دهد، یک عنصر بسیار دقیق در این مأموریت است.»
پشتیبانی از مسکوی ایزوله
تحلیلگران دیگر اما معتقدند خود دیدار شی و پوتین دارای اهمیت است.
جیمز چار، محقق امنیتی در مدرسه اس.راجاراتنام سنگاپور، گفت: «اقدام به پذیرش پوتین توسط پکن به تنهایی نوعی حمایت از روسیه است زیرا چین تنها کشور اصلی باقی مانده است که مسکو را منزوی نکرده است.»
او در ادامه افزود: «چین باید روسیه را در کنار خود داشته باشد تا نظم جهانی تحت رهبری ایالات متحده را بر هم بزند.»
گزارشهای مطبوعاتی دولتی چین روز چهارشنبه حاکی از آن است که پوتین در یک سفر کامل دولتی به سر میبرد و برخی از مفسران چینی بر اهمیت « دیپلماسی رئیس دولت» در تقویت بیشتر روابط تاکید کردند.
با این حال، به طور گستردهتر، محدودیتهای دیگری در روابط باقی میماند.
چار به بی اعتمادی متقابل اشاره میکند، متحدان ایدئولوژیک کمونیستی که زمانی در اوج جنگ سرد از هم جدا شدند، در حالی که یک منبع ارشد روسی به شک و تردید نخبگان روسیه در مورد تبدیل شدن به «ضمیمه منابع» چین اشاره میکند.
واردات نفت روسیه به چین، از جمله از طریق خطوط لوله تحت قراردادهای بلندمدت، سال گذشته یک چهارم افزایش یافت و به رکورد 2.14 میلیون بشکه در روز رسید و مسکو را برای دومین سال متوالی به بزرگترین تامین کننده نفت تبدیل کرد.
دادههای تحلیلشده توسط رویترز نشان میدهد که چین با خرید نفت روسیه با تخفیف، حدود 4.34 میلیارد دلار در 9 ماه اول سال 2023 صرفهجویی کرده است.
بر اساس محاسبات رویترز از ارقام گمرک و دادههای موسسه مشاوره آربیایسی، واردات گاز روسیه از چین در سال گذشته تقریباً 40 درصد از سال 2022 افزایش یافت و به 33.7 میلیارد متر مکعب رسید. با وجود افزایش، غول انرژی گازپروم متعلق به کرملین هنوز در تلاش است تا شکاف فروش گاز از دست رفته اروپا را پر کند.
سه خواسته پوتین
در همین شرایط، مکس هس، عضو موسسه تحقیقات سیاست خارجی، روز چهارشنبه به انبیسی نیوز گفته: «کاملا واضح است که در این دو سال گذشته، پوتین سه درخواست از چین داشته است: او خواهان یک توافق برای خط لوله گاز طبیعی "Power of Siberia 2" است و به دنبال حمایت بیشتر چین برای جنگ در اوکراین، به ویژه از نظر سخت افزاری است.پوتین همچنین خواهان دسترسی به بازارهای مالی چین و استفاده از پول چین برای پیشبرد تجارت روسیه است».
او افزود: «ما واقعاً پیشرفت بسیار کمی در همه این موارد دیدهایم. بنابراین، پوتین واقعاً به چین می رود تا ببیند چه چیزی می تواند به دست آورد.»
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
از فرش قرمز بن سلمان تا پناهنده پوتین؛ چگونه اسد در فاصله سه هفته از عرش به فرش رسید؟
-
مدیریت مصرف انرژی در مازندران؛ قطع گاز ۸۵۰۰ ویلا و غیرحضوری شدن مدارس
-
داستان ساعات پایانی حکومت اسد؛ پنهانکاری، ناامیدی و یک پرواز به مقصد مسکو
-
بورس آماده پایان محدودیت دامنه نوسان است؟
-
آوارگی مدیترانهای پوتین؛ پکن برنده میز بیلیارد خاورمیانه میشود؟
-
فشار بر منابع ایران؛ هزینه ۱۰ میلیارد دلاری میزبانی از مهاجران افغان
-
پوتین اسد را نجات داد یا قربانی کرد؟/ شکست شام پایان ماجراجوییهای روسیه در خاورمیانه بود؟
-
سهم پیش خرید از بازار معاملات مسکن
-
قانون جدید بانک مرکزی: یک گام به جلو یا دو گام به عقب؟