به گزارش اکوایران، تحریم‌ها موجب شده است بخشی از درآمدهای نفتی ایران در خارج از مرزها بلوکه شود. یکی از این بدهکاران، کره جنوبی بود که در نهایت در سال ۱۴۰۲، طلب ایران به قطر منتقل شد تا ایران بتواند از منابع ارزی خود برای برخی مصارف استفاده کند.

با این حال، همچنان ۶ میلیارد دلار در قطر بلوکه مانده است. در همین راستا، حمیدرضا دهقانی، سفیر پیشین ایران در قطر، در گفتگو با اکوایران توضیحاتی ارائه کرده است.

دهقانی اظهار داشت: ما به دنبال انتقال پول‌های ایران از کره جنوبی بودیم. طرف آمریکایی نیز درخواست آزادی زندانیان خود را داشت و در مقابل، زندانیان ایرانی نیز در آمریکا آزاد شدند. آمریکایی‌ها ترجیح دادند که قطر نقش میانجی را در این توافق ایفا کند.

وی افزود: قطر بیشتر نقش میانجی را داشت تا این توافق شکل بگیرد. این توافق، مستقل از مذاکرات احیای برجام بود، اما به‌نوعی با آن مرتبط محسوب می‌شد. در واقع، توافق قطر بخشی از روند مذاکرات برای احیای برجام به شمار می‌رفت.

دهقانی همچنین درباره فرآیند انتقال پول‌ها توضیح داد: قرار بود پول‌ها از کره جنوبی به اروپا منتقل شود، سپس از یوان به دلار و بعد به یورو تبدیل شده و در نهایت به قطر بازگردد. در قطر، دو بانک برای نگهداری این منابع مالی تعیین شد و شش بانک ایرانی در این بانک‌ها حساب افتتاح کردند. در نتیجه، پول در حساب بانک‌های ایرانی نزد این دو بانک قطری باقی ماند.

وی نقش قطر در میانجی‌گری‌های بین‌المللی را نیز مورد اشاره قرار داد و گفت: قطر در چندین مورد به‌عنوان میانجی موفق عمل کرده است، از جمله توافق بین آمریکا و طالبان و همچنین میانجی‌گری در موضوع آتش‌بس غزه که به نتیجه رسید. این کشور همچنین توانست از محاصره سه‌ساله‌ای که توسط برخی کشورهای همسایه اعمال شده بود، خارج شود.

دهقانی درباره سیاست‌های قطر تصریح کرد: قطر تمایل دارد میان دوستان خود دشمنی وجود نداشته باشد، زیرا این وضعیت می‌تواند برای آن کشور آسیب‌زا باشد. همچنین، قطر مایل است در پرونده‌های بزرگ بین‌المللی حضور داشته باشد تا برند سیاسی خود را تقویت کند. کشوری با برند قوی کمتر در معرض محاصره یا تهدید قرار می‌گیرد.

وی درباره نقش تحریم‌ها در روابط ایران و قطر بیان کرد: تحریم‌ها تأثیر زیادی بر روابط ایران و قطر داشته‌اند و قطر به‌طور دقیق تحریم‌های ایران را رعایت می‌کند. این کشور در بازار گاز مایع با آمریکا رقابت می‌کند و توانایی صادرات به تمام جهان را دارد.

دهقانی با اشاره به سیاست همسایگی ایران گفت: سیاست همسایگی سیاست خوبی است، اما کافی نیست و لوازم خاص خود را دارد. میانجی، هرچقدر هم که ماهر باشد، تا زمانی که دو طرف نخواهند، اتفاقی رخ نخواهد داد. ایران به این نتیجه رسیده که باوجود اعلام آمادگی آمریکا برای مذاکره، واشنگتن تمایلی به حضور پای میز مذاکره ندارد.

وی در پایان درباره مذاکرات برجام و توافق با عربستان اظهار داشت: مذاکرات احیای برجام، هم در دولت آقای روحانی و هم در دولت آقای رئیسی، قابلیت حل شدن داشت. همچنین، توافق ایران و عربستان در ذات خود مثبت بود، اما مانند سیاست همسایگی، با یک توافق نمی‌توان همه مسائل را حل کرد. یکی از دلایلی که برجام به این سرنوشت دچار شد، این تصور بود که می‌توان با یک توافق همه مشکلات را برطرف کرد.

دهقانی در نهایت گفت: ما نباید دچار انزوای گفتمانی شویم؛ بلکه ابتدا باید مردم خود را همراه کنیم و سپس منطقه و در نهایت جهان را با خود همسو سازیم.