پرونده معاملات بازار ارز و طلا در پاییز بسته شد و بازار ارز به استقبال آخرین فصل سال ۱۴۰۳ می‌رود.

کاهش سود اوراق گواهی سپرده

در پاییز امسال، گمانه‌زنی‌هایی درباره کاهش سود بانکی مطرح شد که در نهایت محمد رضا فرزین اعلام کرد که گواهی سپرده ۲۵ درصدی در سال جاری برای تامین طرح‌های اقتصادی منتشر خواهد شد. در سال گذشته این گواهی‌ها با سود ۳۰ درصدی منتشر شد به همین خاطر این صحبت مورد توجه بازارها قرار گرفت. در سال گذشته همزمان با رشد قیمت‌ها در بازار ارز اوراق گواهی ۳۰ درصدی توسط بانک مرکزی منتشر شد اتفاقی که اگرچه بر بازارها، تولید و بورس اثر به شدت منفی داشت ولی موجب کاهش سرعت پیشروی دلار شد. علیرغم اظهار نظراتی که درباره کاهش احتمالی نرخ بهره اخیرا مطرح شده است بانک مرکزی فعلا آن را تکذیب کرده است چرا که چنین اتفاقی در وضعیت صعودی بازار ارز، واکنش منفی بازار ارز را در پی دارد.

عرضه و تقاضا تعیین کننده نرخ دلار نیما خواهد بود

در آخرین هفته آذر هم دلار در سامانه نیما با نرخ دلار توافقی مبادله شد، محمدرضا فرزین رییس بانک مرکزی اعلام کرده است که بر اساس برنامه هفتم عرضه و تقاضای ارز باید تعیین کننده قیمت دلار باشد. تحلیلگران معتقدند این اتفاق می‌تواند منجر به افزایش صادرات و افزایش درآمدهای ارزی شود.

ریسک‌ها در بازار ارز

با این وجود ریسک های سیستماتیک و تعطیلی‌هابه خاطر سرما و کمبود انرژی سیگنال منفی به بازار ارز می‌دهد چرا که تعطیلی و قطع برق موجب کاهش تولید،‌صادرات و رشد ناخالص ملی می‌شود که برای اقتصاد مهم است از طرف دیگر باید نگران پول‌هایی بود که در کوتاه‌مدت نمی‌توانند در تولید به خاطر قطعی برق آرام بگیرند.

اختلاف دلار رسمی و آزاد چقدر است؟

بررسی اکوایران نشان می‌دهد که بیشترین بازدهی در بازار ارز و طلا در آذرماه و همچنین فصل پاییز، برای دلار رسمی است. دلار نیما که اکنون با نرخ دلار توافقی مبادله می‌شود در بازه سه ماهه رشد ۳۵.۹۲ درصدی را ثبت کرده است و در بازه ماهانه رشد ۲۳.۴۲ درصدی را به ثبت رسانده است.

IMG_20241220_103406_045

 

میزان رشد دلا نیما در بازه ماهانه تقریبا دوبرابر افزایش دلار رسمی است و همین مسئله هم باعث شده تا فاصله دلار رسمی و دلار آزاد(اختلاف دلار رسمی و آزاد تقسیم بر نرخ دلار آزاد) به ۱۸ درصد کاهش پیدا کند که کمترین مقدار اختلاف دلار رسمی و آزاد در سال‌جاری است.

طلا و سکه عقب ماندند

بررسی اکوایران نشان می‌دهد که تمامی اقلام طلا و ارز در بازه یک‌ماهه رشد کرده‌اند و فقط بازدهی ماهانه اونس طلا منفی بوده است. با عقب‌نشینی اونس جهانی طلا و عرضه سکه و شمش طلا توسط بازارساز، اقلام ارز در کسب بازدهی از بازار طلا پیش افتاده‌اند و در بازار طلا با کاهش حباب اقلام طلا، طلای آب شده با رشد ۹.۴ درصدی بیشترین افزایش میان اقلام طلا را ثبت کرده است.بررسی اکوایران نشان میدهد که کمترین حباب سکه امامی در بازه سه ماهه و ماهانه در محدوده ۱۳ درصدی قرار دارد و حباب ۳۳ درصدی بیشترین مقدار حباب سکه است.

حباب ربع سکه سقوط کرد

بررسی روند و قیمت‌ها در بازار ارز نشان میدهد که در بازه سه ماهه هم بر خلاف روال گذشته این بار اقلام سکه در کسب بازدهی از بازار ارز جا مانده‌اند. بعد از دلار رسمی، تتر بیشترین بازدهی در فصل پاییز را در بازار ارز وطلا ثبت کرده است.

IMG_20241220_103405_816

با کاهش حباب اقلام سکه، طلای آب شده همچنان در بازه ماهانه پرچم‌دار کسب بازدهی است. و رشد بیش از ۳۰ درصد ی داشته است ولی ربع سکه با رشد ۹.۷۱ درصدی کمترین افزایش در بازه سه ماهه را ثبت کرده است. بازارساز در این مدت ربع سکه و اقلام سکه را عرضه کرده است که موجب کاهش حباب اقلام سکه شده است. حباب ربع سکه در مدت مشابه سه ماه قبل در محدوده ۷۷ درصد قرار داشته است ولی تا پایان آذر ماه حدود ۳۰ درصد کاهش پیدا کرده است، به همین خاطر بازدهی ربع سکه نسبت به سایر اقلام طلا کمتر بوده است.