فریدون مجلسی، دیپلمات پیشین، در برنامه «استراتژیک» با اشاره به ریشه‌های تحریم‌های ایران گفت: آغاز فشارها علیه ایران ربطی به موضوع هسته‌ای نداشت، بلکه از همان زمان اشغال سفارت آمریکا، تحریم‌ها کلید خورد.

به گفته او، در آن مقطع هیچ‌کس تصور نمی‌کرد این تحریم‌ها روزی به حوزه حساس تراکنش‌های بانکی بین‌المللی کشیده شود و اقتصاد ایران را به‌طور مستقیم تحت تأثیر قرار دهد.

مجلسی با مرور روندهای بعدی خاطرنشان کرد: ایران در ادامه با صدور شش قطعنامه شورای امنیت به دلیل نقض تعهدات خود ذیل معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) محکوم شد.

او تأکید کرد: در مذاکرات هسته‌ای نیز تیم مذاکره‌کننده به ریاست محمدجواد ظریف بیشتر بر پیامدها و نتایج فوری تمرکز کرد و تلاش داشت خطر را از ایران دور کند، در حالی که علت اصلی بحران نادیده گرفته شد. به گفته او، اساساً علت برجام تهدید اسرائیل بود، اما در متن توافق حتی یک‌بار هم نام اسرائیل ذکر نشده است؛ و این خود نشان‌دهنده مهارت و ظرافت تیم ایرانی در پیشبرد مذاکرات بود.

او در ادامه به رفتار آمریکا اشاره کرد و گفت: از ترامپ نباید انتظار رفتار متعارف داشت؛ چراکه اگر اهل منطق و محاسبه بود، همان روزی که از برجام خارج شد، می‌توانست مکانیسم ماشه را فعال کند. این تصمیم می‌توانست پیامدهای فوری و سنگینی برای ایران داشته باشد، اما او صرفاً به خروج یک‌جانبه بسنده کرد.

مجلسی درباره توان نظامی اسرائیل نیز اظهار داشت: این رژیم ظرفیت ورود به یک جنگ فرسایشی و طولانی‌مدت با ایران را ندارد.

او یادآور شد که حتی در غزه، تا دو سال از ورود به جنگ زمینی خودداری کرد، چراکه تلفات سنگینی می‌داد. به گفته او، امروز هم اگرچه اسرائیل با حملات خود ۶۰ هزار غیرنظامی فلسطینی را به قتل رسانده، اما تنها زمانی اقدام به ورود زمینی کرده که مطمئن بوده از این مسیر کمترین آسیب جدی را متحمل خواهد شد.

این دیپلمات پیشین در جمع‌بندی سخنان خود تأکید کرد: روابط بین‌الملل بر پایه توازن قوا و قدرت شکل می‌گیرد و تا زمانی که ایران قدرت چانه‌زنی داشته باشد، می‌تواند از فشارها عبور کند. او افزود: من احتمال وقوع جنگ دیگری را چندان جدی نمی‌دانم، زیرا همچنان به عقلانیت و منطق تصمیم‌گیران در سطوح مختلف باور دارم.