زنجیره متانول ایران یک گام به سمت محصولات با ارزش افزوده بالاتر برداشته است. چهار محصول پتروشیمی که پیش از این بخشی از نیاز آنها از واردات تأمین می‌شد، حالا در داخل تولید می‌شوند و بازار اوراسیا به‌عنوان یکی از مقاصد صادراتی آنها مطرح شده است.

به گزارش اکوایران، نمایشگاه اینوپروم مینسک به محلی برای معرفی بخشی از ظرفیت‌های صنعتی ایران و بررسی مسیرهای جدید همکاری با کشورهای اوراسیا تبدیل شده است؛ بازاری که فعالان صنعتی ایران آن را فرصتی برای توسعه صادرات محصولات با ارزش افزوده بالاتر می‌دانند. در همین چارچوب، فعالان حوزه تجهیزات نفت و پتروشیمی بر ضرورت تبدیل ارتباطات نمایشگاهی به همکاری‌های تجاری پایدار تأکید دارند.

محمد سلیمانی، مدیرعامل هلدینگ صنایع تجهیزات نفت، با اشاره به ظرفیت‌های ایران در حوزه صادرات خدمات فنی و مهندسی، معتقد است همکاری با کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا می‌تواند فراتر از تجارت کالا دنبال شود و به توسعه پروژه‌های صنعتی مشترک منجر شود.

او با اشاره به حضور این هلدینگ در نمایشگاه اینوپروم مینسک گفت: هدف حضور شرکت‌ها تنها عرضه محصولات نیست، بلکه ایجاد ارتباطات صنعتی و شناسایی فرصت‌های همکاری در حوزه‌هایی مانند خدمات فنی و مهندسی اهمیت دارد. به گفته سلیمانی، شرکت‌های ایرانی در بخش‌های مختلف صنایع بالادست و پایین‌دست نفت، ظرفیت حضور در بازارهای منطقه را دارند.

مدیرعامل هلدینگ صنایع تجهیزات نفت تأکید کرد که اثربخشی نمایشگاه‌ها زمانی افزایش پیدا می‌کند که ارتباطات ایجادشده پس از پایان رویداد نیز دنبال شود. به اعتقاد او، مراکز تجاری و نهادهای توسعه تجارت می‌توانند با پیگیری مذاکرات و شناسایی ظرفیت‌های موجود، مسیر تبدیل ارتباطات نمایشگاهی به قراردادهای عملیاتی را هموار کنند.

در کنار خدمات فنی و مهندسی، زنجیره پتروشیمی نیز یکی از حوزه‌هایی است که فعالان آن به دنبال توسعه بازار در کشورهای اوراسیا هستند. علیرضا برزین، فعال حوزه پتروشیمی، از تولید چهار محصول جدید در زنجیره ارزش متانول در داخل کشور خبر می‌دهد؛ محصولاتی که پیش از این بخشی از نیاز بازار از طریق واردات تأمین می‌شد.

به گفته برزین، این مجموعه با تمرکز بر تکمیل زنجیره ارزش متانول توانسته تولید محصولاتی مانند پنتااریتریتول، دی‌پنتااریتریتول، سدیم فرمات و پارافرمالدهید پریل را در داخل کشور آغاز کند. تولید این محصولات، علاوه بر کاهش وابستگی به واردات، امکان حضور تولیدکنندگان ایرانی در بازارهای تخصصی منطقه را افزایش داده است.

او معتقد است توسعه صادرات این محصولات نیازمند شناسایی دقیق بازارهای هدف است؛ چراکه محصولات زنجیره متانول برخلاف کالاهای عمومی، مشتریان تخصصی دارند و مصرف‌کنندگان آن‌ها عمدتاً در صنایع پایین‌دستی شیمیایی، رنگ و سایر بخش‌های صنعتی قرار دارند.

برزین با اشاره به حضور در نمایشگاه اینوپروم مینسک، بازار اوراسیا را یکی از گزینه‌های پیش‌رو برای توسعه صادرات محصولات پتروشیمی عنوان کرد. به گفته او، ایجاد ارتباط مستقیم با مصرف‌کنندگان نهایی و شرکت‌های تخصصی در کشورهای منطقه می‌تواند به کاهش واسطه‌ها و شکل‌گیری همکاری‌های بلندمدت کمک کند.

با توجه به ظرفیت‌های صنعتی ایران در حوزه نفت، تجهیزات و پتروشیمی، توسعه تجارت با کشورهای اوراسیا بیش از آنکه تنها به افزایش حجم صادرات وابسته باشد، به ایجاد مسیرهای پایدار برای همکاری‌های صنعتی، شناخت بازارهای تخصصی و تقویت زیرساخت‌های تجاری نیاز دارد.