نوروز؛ رشته اتصال ایده و واقعیت ایران
اکوایران: بدون شک نوروز و آیینهای مرتبط با آن را میتوان بزرگترین جشن مشترک حوزه تمدنی ایران نامید. جشنی که از سویی ساکنان این سرزمین را بههم پیوند میدهد و از سوی دیگر هم چون زنجیری، تاریخ باستانی ایران را به تاریخ میانه و جدید این کهندیار متصل کردهاست. جشنی که عملا در تداوم مفهومی بهنام ایران در طول تاریخ نقشی سترگ را ایفا کرده است.
به گزارش اکوایران، حتی در دورهای که با فروپاشی پادشاهی ساسانی، سرزمین ایران به بخشی از خلافت اسلامی بدل شد و واقعیت سیاسی ایران، قرنها زیر سایه بیرق خلافت قرار گرفت؛ این دم مسیحایی نوروز بود که در کنار برخی پارامترهای دیگر چون ادبیات فارسی و اندیشمندان دلسوز، ایده ایران را در اذهان زنده نگه داشت و موجب خیزش مجدد واقعیت مفهوم ایران در اواخر سده نهم و اوایل سده دهم شد.
نوروز چه ویژگیهایی داشت که با وجود بسیاری از موانع بزرگ توانست از گردنههای مهیب تاریخ این مرز به سلامت گذر کند و شعله ایده ایران را به چراغدان واقعیت این مفهوم باز گرداند. چرا سایر رسوم ایرانی توانایی دستیابی به چنین اقبالی را نیافتند؟ اصولا کاروان نوروز در مسیر حدود ۸۰۰ ساله خود برای رسیدن به ایران جدید در دوره صفویه چه منزلگاههایی را سپری کرده است؟ و از همه مهمتر پیام نوروز، این مسیحای بخشنده و دل سوز برای ایرانیان و جهانیان در این زمستان طولانی و تاریک ابتدای هزاره جدید چه میتواند باشد؟
سیدحمید متقی پژوهشگر تاریخ ایرانمعاصر برای بررسی این پرسشها میزبان مقصودعلی صادقی تاریخپژوه، استاد تاریخ دانشگاه تربیت مدرس، نویسنده کتاب شناخت و نقد منابع و ماخذ تاریخ ایران بعد از اسلام و مصحح تاریخ عباسی بوده است.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
حادثه در خط پنج مترو تهران؛ واگن از لکوموتیو جدا شد
-
ایرانخودرو حسرت به دل ماند / بلندپروازی ایرانخودروییها نتیجه نداد
-
تتلو اعدام میشود؟ سخنگوی دستگاه قضا پاسخ داد
-
حضور محمدعلی نجفی در سازمان برنامه و بودجه؛ شهردار پیشین تهران به عرصه سیاست بازگشت؟
-
مهمترین سناریوی احتمالی روز پس از حمله؛ آیا اقدام نظامی برنامه هستهای ایران را نابود میکند؟
-
چرا دیپلماسی ایران و آمریکا به رم نرسید؟/ اروپا از معادله کنار گذاشته شد؟
-
سایپا زیر حرف خودش زد / خودرویی که باید 15 هزار دستگاه تولید می شد 30 دستگاه تولید شد !
-
مخالفت ترامپ با طرح جنجالی نتانیاهو
-
مصوبه سال ۱۴۰۱ لغو شد؛ تغییر ساعت کاری ادارات از نیمه خرداد