مجید شاکری، کارشناس مسائل اقتصادی در برنامه «گفت‌وگوی استراتژیک» باشگاه سیاستمداران گفت: آیا اقدام ایران در اقتصادی کردن جنگ، با محوریت تنگه هرمز، درست بود؟ بله. آیا ایران به اهداف خود رسید؟ بله. وقتی قدرتی به‌مراتب قوی‌تر به شما حمله می‌کند و امکان ضربه متقابل به خاک آن را ندارید، باید زمان و شدت جنگ را محدود کنید و از ناتوانی طرف مقابل در تحقق اهدافش به‌عنوان مسیر حرکت به سمت پیروزی استفاده کنید. تنگه هرمز چنین کارکردی برای ایران داشت و به محدود کردن زمان و شدت جنگ کمک کرد.

یکی از مهم‌ترین ابزارهای فشار، قیمت نفت بود. برخلاف برخی پیش‌بینی‌ها درباره نفت ۱۵۰ یا ۲۰۰ دلاری، قیمت بسیار بالا لزوماً به نفع ایران نیست؛ زیرا می‌تواند موجب کاهش تقاضا و افزایش انگیزه تولید نفت شیل در آمریکا شود.

از همان ابتدای جنگ، برآورد من این بود که اگر قیمت نفت بتواند چهار فصل متوالی بالای ۸۵ دلار بماند، به هدف موردنظر رسیده‌ایم. در عین حال، نوسانی بودن قیمت اهمیت داشت؛ چراکه تولیدکنندگان نفت شیل آمریکا تنها در صورت اطمینان از تداوم قیمت‌های بالا حاضر به افزایش قابل‌توجه تولید بودند.

برآوردهای انجام‌شده نیز نشان می‌داد با فرض حدود ۲.۵ میلیون بشکه کاهش تقاضا، میانگین بلندمدت ۸۵ دلار برای نفت می‌تواند سناریوی قابل‌قبولی باشد. همچنین در ایران، با استفاده از کشش تاریخی تقاضا نسبت به قیمت و برآورد کاهش عبور نفت از تنگه هرمز، اثر این کاهش بر بازار محاسبه و عدد ۸۵ دلار به‌عنوان سطح موردنظر به دست آمد.