ادعای جدید رویترز درباره موشکهای فتح-۳۶۰؛ درهای مذاکرات تهران و غرب دوباره گشوده میشود؟
اکوایران: دلایل متعددی برای ارسال نشدن پرتابگرها وجود دارد. یکی این که روسیه ممکن است بخواهد کامیونهایی را برای حمل موشکها تغییر کاربری دهد، کاری که ایران انجام داده است. مورد دیگر این است که ایران با عدم ارائه پرتابگرها، فضا را برای گفتگوهای جدید با قدرتهای غربی برای کاهش تنشها فراهم میکند.

به گزارش اکوایران، یک هفته پس از طرح ادعای ارسال موشکهای بالستیک دوربرد ایران به روسیه از سوی واشنگتن، خبرگزاری رویترز به نقل از سه منبع آگاه ادعا کرد که ایران پرتابگرهای متحرک این موشکها را به روسیه نداده است. این در حالی است که تهران و مسکو ادعای اخیر غرب پیرامون ارسال محموله موشکهای بالستیک را رد کردهاند.
این منابع - یک دیپلمات اروپایی، یک مقام اطلاعاتی اروپایی و یک مقام آمریکایی - گفتهاند که مشخص نیست چرا ایران پرتابگرها را با موشکهای فتح-360 ارسال نکرده است. این موضوع ابهاماتی را در مورد زمان و امکان عملیاتی شدن این تسلیحات ایجاد کرد.
مقام آمریکایی ادعا کرده که ایران در زمان اعلامیه آمریکا درباره تحویل تسلیحات از سوی ایران، پرتابگرها را تحویل نداده است. مقام اطلاعاتی اروپایی بدون اشاره به جزئیات گفت که آنها انتظار نداشتند ایران پرتابگرها را تامین کند.
دو کارشناس به رویترز ادعا کردهاند دلایل متعددی برای ارسال نشدن پرتابگرها وجود دارد. یکی این که روسیه ممکن است بخواهد کامیونهایی را برای حمل موشکها تغییر کاربری دهد، کاری که ایران انجام داده است. مورد دیگر این است که ایران با عدم ارائه پرتابگرها، فضا را برای گفتگوهای جدید با قدرتهای غربی برای کاهش تنشها فراهم میکند.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده در 10 سپتامبر مدعی شد که ایران فتح-360 را به روسیه تحویل داده است و «احتمالاً ظرف چند هفته از آنها در اوکراین استفاده خواهد کرد.»
کرملین در آن زمان از تایید دریافت این موشکها خودداری کرد اما اذعان داشت که همکاری با ایران شامل «حساس ترین حوزه» است.
بلینکن در ادعاهایش نگفت که ایران چه تعداد فروند فتح-360 به روسیه تحویل داده و چه زمانی ارسال شده است.
فابیان هینز، کارشناس موشکهای ایران در مؤسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک، گفت که نمیتواند تایید کند که تهران مخالف ارسال پرتابگرها بوده است.
موشکهای بالستیک برای شلیک به پرتابگرهایی با طراحی خاص نیاز دارند.
به ادعای هینز، یکی از دلایلی که ایران پرتابگر ارسال نکرده ممکن است این باشد که کامیونهای غیرنظامی که ایران برای پرتاب این موشکها و موشکهای دیگر تغییر کاربری داده است، به اندازه کافی قدرتمند نیستند که در زمستان سخت اوکراین در زمینهای ناهموار عمل کنند. او مدعی شد که ایران کامیونهای ساخت مرسدس و سایر شرکتها را اصلاح میکند و آنها را به موشکاندازهایی تبدیل میکند که به راحتی پنهان میشوند. او ادامه داد که این نشان میدهد که روسیه ممکن است در خودروهای نظامی خود را تغییرات ایجاد کند. او گفت: «یک کامیون مرسدس بنز تجاری، آنقدرها هم قابلیت آفرود ندارد.»
با این حال، دیوید آلبرایت، بازرس سابق هستهای سازمان ملل که ریاست مؤسسه علوم و امنیت بینالملل را بر عهده دارد، خاطرنشان کرد که مسعود پزشکیان، رئیسجمهور جدید ایران و دیگر مقامات ایرانی در حاشیه نشست هفته آینده مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک با مقامات اروپایی دیدار خواهند کرد تا ظرفیت دیپلماسی در مورد برنامه هستهای تهران، تنشهای منطقهای و دیگر مناقشات را آزمایش کنند. او گفت: «ممکن است آنها (ایران) پرتابگرها را ارسال نکرده باشند تا کمی فضا برای این مذاکرات فراهم کنند. میتوان تصور کرد که اگر موشکهای ایران در اوکراین فرود بیایند، در مجمع عمومی فضا، فضای محکومیت خواهد بود.»اما او نسبت به هرگونه پیشرفت بدبین بود و گفت که تردید دارد ایران سازشهای لازم را انجام دهد.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
کارتهای ایران برای بازی با ترامپ
-
دلار ۱۰۰ هزار تومانی؛ سیگنال هشدار دهنده وضعیت اقتصاد
-
روایت ظریف از یار دوازدهم ترامپ
-
رشد اقتصادی ایران در 118 سال گذشته؛ بالاترین رشد در چه سالی رقم خورده است؟
-
فدرال رزرو نرخ های بهره را تغییر نداد
-
ایران خودرو همزمان باعث خنده و گریه مشتریان شد / خداحافظی تلخ این خودرو
-
برگ آخر بانک مرکزی از سال ناتراز
-
پزشکیان در پیام نوروزی: با همدلی و همبستگی، ایران را به جایگاه شایستهاش خواهیم رساند
-
نوروز با طعم تحریم/ ترامپ پیام تبریک داد و فشار حداکثری را ادامه داد