به گزارش اکوایران، پس از یک سفر دیپلماتیک در شرایط جنگی که از ژنو آغاز شد و سپس به استانبول، مسکو و در نهایت عشق‌آباد رسید، سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، در مسیر بازگشت به تهران، در گفت‌وگویی اختصاصی با مدیر دفتر «العربی الجدید» در تهران، به بررسی مهم‌ترین تحولات منطقه‌ای پرداخت. 

عراقچی در پاسخ به سوالی درباره بارزترین مفاد توافق ایران و اسرائیل و اینکه توافقی بر سر ازسرگیری مذاکرات با آمریکا صورت گرفته یا نه؟ گفت: اصل نخست در وضعیت کنونی، پیش از هر چیز، روشن شدن این موضوع است که آیا متجاوزان توان اجرای پیشنهادهای مطرح‌شده و پایبندی به آن‌ها را دارند یا نه. یا این‌که رقابت‌های داخلی میان جناح‌های قدرت در داخل رژیم صهیونیستی، همچون گذشته، آتش‌بس را به ابزاری برای مدیریت چالش‌های درونی خود در دور جدیدی از بحران تبدیل خواهد کرد.

وزیر خارجه ایران درباره اینکه آیا پیش از حمله به تاسیسات هسته ای امکان توافق آتش بس وجود نداشت، توضیح داد: ایران آغازگر جنگ نبوده است. کشور ما همواره هدف تجاوز و حمله قرار گرفته و اصل دفاع را مبنای خود قرار داده است. حتی در آینده نیز، اگر تعرضی به حاکمیت و تمامیت ارضی جمهوری اسلامی صورت گیرد، پاسخ ایران به همان شیوه دفاعی خواهد بود.

عراقچی، تأکید کرد: همان‌طور که در کنفرانس خبری استانبول نیز اعلام کردم، ورود ایالات متحده به جنگ نشانه شکست رژیم صهیونیستی و ناتوانی آن در ایستادگی بود. تصور ساده‌لوحانه آن‌ها این بود که ایران با ورود آمریکا بلافاصله تسلیم خواهد شد؛ اما زمانی که پاسخ ما با استفاده از نسل سوم موشک‌های «خیبرشکن» بسیار قاطع‌تر و قدرتمندتر بود، عقب‌نشینی کردند و از طریق میانجی‌ها خواستار آتش‌بس شدند.

وی افزود: پذیرش آتش‌بس از سوی ایران با هدف حفظ برتری اخلاقی و ارزشی صورت گرفت، تا این رویکرد به پایه‌ای برای یک سیاست جدید بر مبنای ارزش‌های منطقه‌ای و اسلامی تبدیل شود. در ادامه، حمایت دولت‌ها و ملت‌های مسلمان منطقه از این رویکرد جمعی و سرنوشت‌ساز می‌تواند بیش از پیش رژیم صهیونیستی را که به هیچ اخلاق یا ارزشی پایبند نیست، در انزوا قرار دهد.

ایران دفاع از موجودیت خود را ضروری می‌داند

رئیس دستگاه دیپلماسی ایران درباره نظر کارشناسان مبنی بر اینکه حمله به پایگاه العدید قطر یک خطای استراتژیک بود، بیان کرد: اقدام راهبردی ایران در پاسخ به پایگاه‌های نظامی و اطلاعاتی آمریکا در منطقه، در چارچوب حق دفاع از خود صورت گرفته است. این اقدام علیه ایالات متحده به معنای نقض حاکمیت و تمامیت ارضی کشورهای همسایه ایران نیست.

عباس عراقچی، تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران با احترام کامل به تمامی حقوق حاکمیتی و ملی کشورهای منطقه، دفاع قاطع از موجودیت خود را ضروری می‌داند. این بدان معناست که ایالات متحده نباید تصور کند می‌تواند از خاک کشورهای دیگر به‌عنوان پناهگاهی امن برای پیشبرد اهداف خود و بی‌ثبات‌سازی منطقه استفاده کند. در همین راستا، هشدارهای لازم به‌صورت روشن و مستقیم داده شده است.

وی افزود: برای نمونه، در آخرین نشست محرمانه وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی که روز یکشنبه گذشته برگزار شد، این موضوع را مطرح کردم و در اسناد سازمان نیز ثبت شد.

دریافت پیام‌های آمریکا از کانال غیرمستقیم

عراقچی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا پس از حمله آمریکا به تاسیسات هسته ای ایران، آمریکا پیام هایی را به ایران داده و مضمون آن چیست، توضیح داد: ایالات متحده پیش و پس از حمله، از طریق کانال‌های مختلف، پیام‌هایی را به ایران ارسال کرده است. او گفت: این تبادل پیام‌ها امری طبیعی در روابط دیپلماتیک است و با هدف جلوگیری از سوء‌تفاهم، کنترل تنش‌ها و روشن‌سازی مواضع طرفین انجام شده است.

عراقچی تصریح کرد: ما پیام‌های آمریکا را از طریق واسطه‌ها و کانال‌های غیرمستقیم دریافت کردیم و پاسخ‌های لازم را نیز در همان چارچوب دادیم. این یک روش رایج در دیپلماسی است.

تاثیرگذاری گزارش‌های آژانس در وضعیت کنونی

 

وزیر امور خارجه ایران اعلام کرد: حمله به تأسیسات هسته‌ای کشور قطعاً تأثیرات عمیق و گسترده‌ای بر مسیر آینده برنامه هسته‌ای ایران خواهد داشت و این موضوع اجتناب‌ناپذیر است.

وی افزود: اگرچه بررسی جزئیات این مسائل هنوز زود است، اما سال‌ها تلاش کردیم تا به جهان نشان دهیم که متعهد به معاهده عدم اشاعه هسته‌ای (NPT) هستیم و تمایل داریم در چارچوب آن فعالیت کنیم، اما متأسفانه این معاهده نتوانست از ما و برنامه هسته‌ای‌مان محافظت کند.

وی همچنین به نقش گزارش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اشاره کرد و گفت: این گزارش‌ها به طور قابل توجهی در شکل‌گیری وضعیت کنونی تأثیرگذار بوده‌اند، اما ما از روش تهیه این گزارش‌ها رضایت نداریم و معتقدیم که انگیزه‌های سیاسی پشت آن‌ها وجود دارد.

عراقچی در ادامه تأکید کرد: حفاظت از تأسیسات هسته‌ای در آینده باید مورد توجه جدی قرار گیرد و پرسید که چرا پس از بیست سال شفافیت و ایجاد اعتماد، نتایج مثبتی حاصل نشده است.

روسیه نقش مهمی در پرونده هسته‌ای ایران دارد

 

رئیس دستگاه دیپلماسی ایران اظهار داشت: دیدار بسیار خوبی با رئیس‌جمهور روسیه، ولادیمیر پوتین، داشتم. او افزود: روسیه مواضع قوی و روشنی در محکومیت تجاوزات آمریکا و رژیم صهیونیستی اتخاذ کرده است. روسیه نقش مهمی در پرونده هسته‌ای ایران دارد و همکاری‌های گسترده‌ای از جمله در زمینه نیروگاه بوشهر و پروژه‌های هسته‌ای آینده با این کشور برقرار است. همچنین، روسیه یکی از اعضای گروه ۱+۵ (برجام ۲۰۱۵) بوده و ایران همواره با این کشور مشورت کرده و از دیدگاه‌ها و پیشنهادات آن بهره‌مند شده است. با توجه به تشدید تحولات اخیر، مشورت و هماهنگی دقیق میان دو کشور ضروری بوده و مسیر همکاری مشترک ادامه خواهد داشت.