سیگنالهای چندگانه تهران در آستانه به قدرت رسیدن ترامپ
اکوایران: به نظر میرسد پیروزی دونالد ترامپ باعث ایجاد نگرانیهایی در تهران شده به گونهای که سیگنالهای متفاوتی مشاهده میشود.
به گزارش اکوایران، به نظر میرسد پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده باعث ایجاد نگرانیهایی در تهران شده، به گونهای که سیگنالهای متفاوتی مشاهده میشود.
این سوالی است که ذهن مقامات امنیت ملی آمریکا و تحلیلگران را به خود مشغول کرده، و این در حالی است که تهران خود را برای چهار سال دیگر ریاست جمهوری ترامپ آماده میکند.
به ادعای پولتیکو، مقامات ایرانی هماکنون شاخههای زیتون و مذاکرات پشت پرده به تیم انتقالی ترامپ ارائه میدهند. به عنوان نمونه، گزارش شده که ایلان ماسک، میلیاردر و متحد ترامپ، روز دوشنبه با سفیر ایران در سازمان ملل دیدار کرده است؛ دیداری که مقامات ایرانی به نیویورک تایمز گفتند درباره کاهش تنشها بین دو کشور بوده است.
نمایندهای از ماسک به درخواست اظهار نظر درباره این گزارش پاسخ نداده، و سخنگوی کمپین ترامپ، استیون چونگ، گفت: «ما در مورد گزارشهای مربوط به جلسات خصوصی که ممکن است برگزار شده یا نشده باشد، اظهار نظر نمیکنیم.» با این حال، مقامات وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران این گزارش را تکذیب کردهاند.
همچنین، مذاکرات آتشبس بین اسرائیل و حزبالله، پس از ماهها درگیری شدت گرفته است. مقامات آمریکایی و تحلیلگران منطقهای گفتهاند که حزبالله بدون چراغ سبز تهران با هیچ آتشبسی موافقت نخواهد کرد.
علاوه بر این، جمهوری اسلامی ایران برای اولین بار از ماه مه، رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی را دعوت کرده است تا از این کشور بازدید کند. رافائل گروسی، رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی، این هفته پس از ماهها تلاش برای متقاعد کردن تهران برای رفع ممنوعیت ضمنی بازدید بازرسان آژانس از سایتهای هستهای ایران، به این کشور سفر کرد.
از یک طرف، بیشتر مقامات سابق ترامپ و تحلیلگران خاورمیانه انتظار دارند که ترامپ سیاستهای دوره اول خود را احیا کند؛ از جمله حمایت بیقید و شرط از اسرائیل و استراتژی «فشار حداکثری» بر ایران برای فلج کردن اقتصاد این کشور و منزوی کردن دیپلماتیک آن در حین پیگیری برنامه هستهای خود.
از طرف دیگر، ترامپ به صفت یک معاملهگر شناخته میشود و در حالی که برای برخی از پستهای کلیدی دولت خود افرادی که مواضع تند ضدایرانی دارند را انتخاب کرده است، دیگرانی را نیز برگزیده که به خویشتنداری معتقدند. این ممکن است به جمهوری اسلامی ایران فضایی بدهد تا برای کاهش فشار دیپلماتیک تلاش کند، البته اگر تیم ترامپ این تعاملات را واقعی بداند.
یک تحلیلگر مسائل ایران به پولتیکو گفت: «احتمال دارد هر چیزی که تهران بتواند برای کاهش یا کند کردن فشار حداکثری استفاده کند، از دیپلماسی گرفته تا انکار و فریب، مورد استفاده قرار گیرد.»
نمایندگی ایران در سازمان ملل بلافاصله به درخواست اظهار نظر پاسخ نداد.
تریتا پارسی، یکی از بنیانگذاران اندیشکده ضد مداخلهگرای موسسه کوئینسی در واشنگتن، به روزنامه نَتسک دیلی گفت که جمهوری اسلامی ایران ممکن است این لحظه را به عنوان فرصتی تازه برای برقراری رابطه با ترامپ جهت مذاکرات آینده ببیند. تهران در سال ۲۰۱۶ که ترامپ برای اولین بار پیروز شد، درخواستهای ملاقات از سوی متحدان ترامپ را رد کرد و پارسی میگوید این به هدف ایران برای رسیدن به توافق با ترامپ آسیب زد. به گفته او: «ایرانیها احتمالاً شاید نه بهصورت آشکار، اما به این نتیجه رسیدهاند، که در دوران ترامپ مرتکب اشتباه شدند.»
پارسی گفت. «آنها به دلایل مختلف او را رد کردند. نمیدانستند چگونه با آن کنار بیایند، اما این ترامپ را در موقعیتی قرار داد که اسرائیلیها، نئومحافظهکاران و جنگطلبان بهراحتی توانستند او را قانع کنند که تنها راه رسیدن به توافق با ایرانیها این است که آنها را تا حد مرگ تحریم کنید.»
با این حال، برخلاف دوره اول ترامپ، اکنون جنگی در خاورمیانه میان اسرائیل و نیروهای مورد حمایت اصلی جمهوری اسلامی ایران در غزه و لبنان جریان دارد. حملات اسرائیل به هر دو گروه، علاوه بر ایجاد بحرانهای بزرگ انسانی، صفوف نظامی آنها را نابود کرده و ایران را از نظر نظامی در منطقه به چالش کشیده است. مشخص نیست آیا این وضعیت ایران را به سمت مماشات در برابر فشارهای آمریکا در دوران ترامپ سوق میدهد یا به عکس باعث واکنش شدیدتر خواهد شد.
علاوه بر این، ترامپ اشاره کرده است که قصد ندارد مانند رئیسجمهور جو بایدن اسرائیل را برای متوقف کردن حملات تلافیجویانه علیه ایران مهار کند.
علاوه بر این، تهران با اتهام تلاش برای ترور مقامات سابق دولت ترامپ مواجه بودهاند؛ اقدامی که به دنبال تصمیم ترامپ برای ترور سردار قاسم سلیمانی، فرمانده فقید نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در حمله هوایی سال ۲۰۲۰ صورت گرفته است. حداقل میتوان گفت که این مسئله تلاشهای ایران را برای آغاز هرگونه رابطه مثبت با تیم ترامپ دشوار میکند.
یکی از مقامات سابق دولت ترامپ گفت: «آنها میتوانند هر چقدر بخواهند تلاش کنند، مهم نیست چقدر بخواهید در محافل دیپلماتیک رفتار دوستانه نشان دهید، اما ما معمولاً چیزهایی مثل تلاش برای کشتنمان را به یاد داریم.»
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
خاورمیانه در آستانه تغییر بزرگ موازنه قدرت؛ رونمایی از برندگان و بازندگان سقوط اسد
-
ورق در سوریه بر میگردد؟
-
پیش بینی بورس فردا 20 آذر ماه 1403 / روز هیجان انگیز در بورس اوراق بهادار تهران
-
انعکاس سقوط اسد در ایران، توئیت عجیب معاون رئیسی، و حرفهای قالیباف درباره قانون حجاب
-
متناسبسازی حقوق بازنشستگان از پنجشنبه آغاز میشود: واریزیها به پشتوانه مالیات
-
احتکار ۷۰۰ هزار خودرو در پارکینگها/ امید به کاهش قیمت با افزایش تولید
-
تغییر بزرگ در چین: پکن آماده نبرد اقتصادی با واشنگتن میشود
-
اقتصاد منجر به فروپاشی رژیم اسد شد؟
-
گزارش لحظه به لحظه از آخرین روز اسد