به گزارش اکوایران، ایالات متحده به اوکراین اجازه خواهد داد از تسلیحات ساخت آمریکا، مانند موشک‌های ATACMS، که بردی تا ۳۰۶ کیلومتر دارند، برای حمله به عمق خاک روسیه استفاده کند. این تصمیم را دو مقام آمریکایی و یک منبع آگاه در روز یکشنبه به رویترز اعلام کردند.

منابع فیگارو هم گفته‌اند بعد از اینکه ایالات متحده به اوکراین اجازه داده تا از موشک‌های اتکامز علیه اهدافی در خاک روسیه استفاده شود،فرانسه و انگلیس نیز تصویب مشابه گرفتند و به اوکراین می‌خواهند اجازه استفاده از موشک‌های کروز چون اسکالپ را بر ضد خاک روسیه بدهند

این تغییر سیاست که تقریباً ۱۰۰۰ روز پس از آغاز تهاجم تمام‌عیار روسیه به اوکراین انجام می‌شود، عمدتاً در واکنش به اعزام نیروهای کره شمالی توسط روسیه برای تقویت نیروهای خود گرفته شده است؛ اقدامی که موجب نگرانی در واشنگتن و کی‌یف شده است.

به گزارش رویترز، کرملین هنوز واکنشی نشان نداده، اما برخی از قانون‌گذاران ارشد روسیه گفته‌اند که کاهش محدودیت‌های استفاده اوکراین از تسلیحات آمریکایی یک تشدید بزرگ تنش در جنگ محسوب می‌شود. ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، در ماه سپتامبر هشدار داده بود که این اقدام به معنی «مشارکت مستقیم کشورهای ناتو» در جنگ خواهد بود.

فهرست برخی از تسلیحات ارائه‌شده به اوکراین

در زیر فهرستی از سامانه‌های تسلیحاتی آورده شده است که کشورهای غربی ابتدا از ارائه آن‌ها به اوکراین خودداری کردند اما در نهایت آن‌ها را تحویل دادند.

موشک‌های ATACMS

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، مدت‌هاست از متحدان کی‌یف خواسته است که به این کشور توانایی حمله به عمق خطوط روسیه را بدهند، که برای مختل کردن زنجیره‌های لجستیک و فرماندهی دشمن ضروری است.

آمریکا به دلیل نگرانی از اینکه روسیه این اقدام را تشدیدی در جنگ تلقی کند، از تأمین موشک‌های ATACMS تاکتیکی خودداری کرده بود. اما در اکتبر ۲۰۲۳، نسخه‌ای با برد کوتاه‌تر (حداکثر ۱۶۵ کیلومتر) را به اوکراین ارائه کرد.

در اوایل سال ۲۰۲۴، نسخه‌ای با برد بلندتر از این موشک‌ها که تا ۳۰۰ کیلومتر برد دارد، تحویل داده شد.

اکنون با اجازه آمریکا، اوکراین قادر خواهد بود اهدافی را در عمق خاک روسیه، به‌ویژه در منطقه کورسک، هدف قرار دهد؛ جایی که نیروهای کی‌یف همچنان بخش‌هایی از این منطقه را در اختیار دارند و نیروهای کره شمالی نیز گزارش شده که در آن متمرکز هستند.

در ماه اوت، تحلیلگران مؤسسه مطالعات جنگ در واشنگتن اعلام کردند که صدها مورد از تأسیسات نظامی شناخته‌شده روسیه در برد موشک‌های ATACMS قرار دارند. با این حال، به نظر می‌رسد برخی از این تأسیسات نظامی، به‌رغم دشواری‌های لجستیکی، در پیش‌بینی تصمیم آمریکا به عمق بیشتری در خاک روسیه منتقل شده‌اند.

جنگ اوکراین

جنگنده‌های F-16

از اوایل تهاجم، اوکراین درخواست جنگنده‌های F-16 را برای تقویت توانایی حملات دوربرد و سرنگونی موشک‌های کروز شلیک‌شده توسط مسکو ارائه داد.

آموزش خلبانان اوکراینی بر روی این جنگنده‌ها تنها در اوت ۲۰۲۳، پس از مذاکرات طولانی میان ائتلافی از متحدان که مسئول تأمین هواپیما یا آموزش بودند، آغاز شد.

اوکراین برای اتمام سریع‌تر روند آموزش فشار آورد و دریافت اولین جنگنده‌ها در ۳۱ ژوئیه امسال تأیید شد. از آن زمان، یکی از این جنگنده‌ها هنگام تلاش برای رهگیری موشک‌های روسیه که به اهداف زمینی در اوکراین شلیک شده بود، سقوط کرد.

ارتش اسراییل جنگنده اف 16

تانک‌های غربی

اگرچه متحدان شرق اروپایی اوکراین در ابتدای تهاجم تانک‌های ساخت شوروی به این کشور ارائه کردند، کی‌یف به دنبال تانک‌های ساخت غرب، مانند چلنجر ۲ بریتانیا و لئوپارد ۲ آلمان بود. این انتقال تنها پس از مذاکرات طولانی در ژانویه ۲۰۲۳ تأیید شد.

توافق برای تشکیل ائتلافی جهت تأمین تانک‌ها به دلیل نگرانی‌های آلمان از اینکه این اقدام ممکن است از سوی روسیه به‌عنوان تشدید جنگ تلقی شود، به تأخیر افتاد. در نهایت، برلین انتقال تانک‌های لئوپارد ۲ از ذخایر سایر کشورها و همچنین از انبارهای خود را تصویب کرد.

حملات به روسیه

به مدت بیش از دو سال، ایالات متحده اجازه نمی‌داد اوکراین از سامانه‌های تسلیحاتی خود برای حمله به خاک روسیه استفاده کند.

جنگ اوکراین

پس از حمله روسیه در ماه مه ۲۰۲۴ به نزدیکی شهر خارکیف در شمال غربی اوکراین، واشنگتن تحت فشار کی‌یف موضع خود را تغییر داد.

رئیس‌جمهور جو بایدن به‌طور مخفیانه به اوکراین مجوز داد تا از تسلیحات تأمین‌شده توسط ایالات متحده برای هدف قرار دادن اهداف نظامی داخل خاک روسیه که در حال حمایت از حمله خارکیف بودند، استفاده کند.