به گزارش اکوایران، مسکو تهدید کرده است که به تصمیم ایالات متحده و بریتانیا برای اجازه استفاده از موشک‌های دوربرد در حملات به خاک روسیه پاسخ خواهد داد و هشدار داده است که هیچ گزینه‌ای از میز مذاکره حذف نشده است.

به گفته گاردین، اوایل این هفته، کرملین تغییر رسمی در دکترین هسته‌ای خود را اعلام کرد که به‌طور خاص پاسخ هسته‌ای احتمالی به حملات تحت حمایت ناتو در خاک روسیه را در نظر می‌گیرد. اما ولادیمیر پوتین حاضر است تا چه حد پیش برود؟

چقدر احتمال دارد که روسیه از تسلیحات هسته‌ای در جنگ اوکراین استفاده کند؟

کرملین در جریان درگیری اوکراین بارها زرادخانه استراتژیک خود را به نمایش گذاشته است تا از دخالت غرب جلوگیری کند. اما با وجود همه تهدیدها، ایالات متحده اعلام کرده است که نشانه‌ای از جابجایی غیرعادی در سایت‌های ذخیره تسلیحات هسته‌ای روسیه مشاهده نکرده است، که نشان‌دهنده عدم تغییر در موقعیت فیزیکی کلاهک‌های تاکتیکی است.

بیشتر کارشناسان معتقدند که استفاده از تسلیحات هسته‌ای توسط روسیه در حال حاضر بعید است، اما نسبت به خطر غفلت از این تهدید هشدار داده‌اند. پاول پودویگ، پژوهشگر ارشد مؤسسه تحقیقات خلع سلاح سازمان ملل متحد، اظهار داشت که تصور نمی‌کند حمله با بمب به اوکراین در لیست گزینه‌های مسکو باشد، «زیرا به‌طور عمده به دستیابی به اهداف نظامی کمکی نمی‌کند و روسیه در حال حاضر در برخی مناطق پیشرفت می‌کند.»

علاوه بر این، استفاده از یک سلاح هسته‌ای در یک درگیری برای اولین بار از سال 1945، بیشتر جهان را علیه روسیه متحد خواهد کرد، به گونه‌ای که مسکو نمی‌تواند به‌راحتی پیامدهای آن را کنترل کند.

او افزود: «بنابراین این یک قمار جدی خواهد بود. با این حال، نمی‌توانم احتمال اینکه کرملین آماده باشد شانس خود را امتحان کند، رد کنم. به‌ویژه اگر مسکو احساس کند که می‌تواند روی واکنش ضعیف حساب کند. اما ما نمی‌دانیم که آیا چنین است یا نه.»

اقدامات احتمالی دیگر روسیه علیه غرب

مسکو در استفاده از تاکتیک‌های ترکیبی که در منطقه خاکستری بین صلح و جنگ قرار دارند، خلاقیت زیادی نشان داده است.

استفاده از مهاجرت به‌عنوان سلاح: روسیه جریان مهاجران به سمت مرزهای لهستان، لیتوانی و فنلاند را تسهیل کرده است تا برای این کشورها مشکلات سیاسی و لجستیکی ایجاد کند.

ترور و خرابکاری: اطلاعات نظامی روسیه ترورهایی را در کشورهای مختلف از جمله بریتانیا، آلمان، اسپانیا، اتریش و ترکیه انجام داده است. حملات خرابکارانه‌ای نیز مانند استفاده از مواد آتش‌زا در مراکز حمل‌ونقل DHL در آلمان و بریتانیا برنامه‌ریزی شده است.

تقویت شکاف‌های اجتماعی در غرب: در ایالات متحده و اروپا، بات‌های اینترنتی روسیه با تقویت موضوعات تفرقه‌انگیز به‌دنبال تضعیف انسجام اجتماعی و تقویت راست افراطی بوده‌اند. روسیه همچنین متهم به اختلال در سیگنال‌های GPS به‌ویژه در منطقه بالتیک شده است، که باعث اختلال در ناوبری هزاران هواپیمای مسافربری شده است.

جنگ اوکراین

روسیه از چه متحدان و نیروی نیابتی استفاده می‌کند؟

مسکو سابقه ایجاد اتحادهای موقت با متحدان و نیروی نیابتی برای اجرای عملیات‌های اخلال‌گرانه در غرب را دارد.

به گفته یک گزارش در وال استریت ژورنال، روسیه اطلاعات هدف‌گیری را برای حوثی‌های یمن فراهم کرده است تا از آن برای هدف قرار دادن حمل‌ونقل غربی در دریای سرخ استفاده کنند.

در بریتانیا، رئیس سرویس امنیت داخلی MI5 در اکتبر اعلام کرد که اطلاعات روسیه همکاری خود را با باندهای جنایتکار افزایش داده است تا بخشی از «ماموریت مستمر برای ایجاد هرج‌ومرج در خیابان‌های بریتانیا و اروپا» باشد.

چگونه کشورهای غربی می‌توانند به جنگ ترکیبی روسیه پاسخ دهند؟

حملاتی که با استفاده از عوامل نیابتی رخ می‌دهند، مهار یا واکنش به آن‌ها را بسیار دشوار می‌کنند. این حملات زیر سطح جنگ آشکار باقی می‌مانند، تحقیقات جنایی تأثیر اندکی در پاسخگو کردن مسکو دارد، و آژانس‌های اطلاعاتی در دموکراسی‌های غربی اغلب در مقابله به مثل محدود هستند.

براو گفت: «ما نمی‌توانیم سیگنال‌های ناوبری روسیه را در آب‌ها یا هوا مختل کنیم، زیرا ممکن است باعث حادثه شود. روس‌ها در این زمینه بسیار ماهر هستند. آن‌ها دائماً نوآوری می‌کنند، و اگر موفق باشد، به هدفشان می‌رسند. اگر هم تأثیر آن ناچیز باشد، مشکلی ایجاد نمی‌شود، زیرا مجازاتی برای آن‌ها وجود نخواهد داشت. واقعاً سخت است که بفهمیم چگونه باید آن‌ها را مجازات کرد.»