به گزارش اکوایران، یک منبع آگاه به رویترز خبر داد که نماینده ویژه دونالد ترامپ در امور خاورمیانه به قطر و اسرائیل رفته تا فشار دیپلماتیک رئیس‌جمهوری منتخب ایالات متحده را برای دستیابی به آتش‌بس در غزه و توافق بر سر آزادی اسرا قبل از آغاز دوره ریاست‌جمهوری در ۲۰ ژانویه را آغاز کند.

استیو ویتکاف که رسماً در دولت ترامپ مسئولیت خود را بر عهده خواهد گرفت، در اواخر نوامبر به طور جداگانه با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل و شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخست‌وزیر قطر دیدار کرد.

به نظر می‌رسد گفت‌وگوهای ویتکاف تلاش برای ادامه مسیر دیپلماتیک ۱۴ماهه ناکام دولت جو بایدن باشد و در راستای همراهی قطر و مصر برای رسیدن به آتش‌بس دائمی میان اسرائیل و حماس و آزادی ده‌ها اسیر اسرائیلی صورت گرفته است.

این دیدارها همچنین نشان‌دهنده از سرگیری نقش قطر به‌عنوان میانجی کلیدی پس از تعلیق موقتی آن در ماه گذشته است. به گفته این منبع، مذاکره‌کنندگان حماس احتمالاً به زودی برای ادامه مذاکرات به دوحه بازخواهند گشت.

تلاش‌های بایدن

دستیاران بایدن از تماس‌های ویتکاف با مقامات اسرائیلی، قطری و سایر مقامات خاورمیانه آگاه هستند و می‌دانند که نماینده ترامپ از توافقی مشابه با آنچه دولت بایدن دنبال کرده، حمایت می‌کند. یک مقام آمریکایی گفت که دولت بایدن، نه ویتکاف، مسئولیت پیشبرد مذاکرات برای از سرگیری آتش‌بس در غزه را بر عهده دارد. روز یکشنبه، رهبران حماس با مقامات امنیتی مصری در قاهره گفت‌وگو کردند.

تیم جو بایدن به وطور مداوم ترامپ را در جریان قرار داده، اما دو طرف با یکدیگر مستقیما همکاری نمی‌کنند. این مقام آمریکایی به رویترز گفت که دولت بایدن نیازی به هماهنگی با ویتکاف نمی‌بیند، زیرا آن را بیشتر تلاشی برای کسب اطلاعات در مورد مسائل منطقه‌ای می‌داند تا برقراری مذاکرات رسمی.

دوشنبه هفته قبل، ترامپ نیز هشدار داد که در صورت عدم آزادی اسرای اسرائیلی قبل از مراسم تحلیفش در ۲۰ ژانویه، عواقب سختی متوجه خاورمیانه خواهد بود.

مذاکرات منطقه‌ای ویتکاف

ویتکاف که یک سرمایه‌گذار املاک و مستغلات و اهداکننده به کارزار ترامپ است و روابط تجاری با قطر و سایر کشورهای خلیج فارس دارد؛ اما فاقد تجربه دیپلماتیک است. او در ۲۲ نوامبر با شیخ محمد که وزیر خارجه قطر نیز هست، در دوحه دیدار کرد.

این منبع گفت: «هر دو طرف موافق بودند که آتش‌بس غزه قبل از مراسم تحلیف ترامپ ضروری است تا پس از روی کار آمدن دولت جدید، بتواند به مسائل دیگری همچون تثبیت اوضاع غزه و منطقه بپردازند».

ویتکاف در ۲۳ نوامبر با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل از اراضی اشغالی و همچنین با خانواده‌های اسرای اسرائیلی دیدار داشته است. یک مقام اسرائیلی به رویترز گفت: «او با آن‌ها درباره تلاش‌های تیم ترامپ برای برقراری توافق قبل از مراسم تحلیف صحبت کرده است».

شیخ محمد در ۲۴ نوامبر به وین رفت تا با دیوید بارنیا، رئیس سازمان جاسوسی موساد اسرائیل نیز دیدار کند. بارنیا همچنین هدایت مذاکرات اسرائیل با قطر را در ۱۴ ماه گذشته بر عهده داشته است. این منبع افزود: «برنامه‌هایی برای یک دور جدید از مذاکرات غیرمستقیم میان اسرائیل و حماس در آینده نزدیک وجود دارد، اما تاریخ مشخصی برای آن تعیین نشده است».

مقامات قطری همچنین خبر داده‌اند، پس از آنکه واشنگتن با حضور تیم مذاکراتی حماس در دوحه مخالفت کرد؛ آن‌ها از این کشور رفتند. این اقدام پس از رد پیشنهاد آتش‌بس کوتاه‌مدت توسط حماس در مذاکرات میانه اکتبر صورت گرفت. این منبع افزود که تیم حماس احتمالاً برای انجام مذاکرات جدید به دوحه بازخواهد گشت.

هشدار ترامپ

روز چهارشنبه، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده در مورد هشدار هفته گذشته ترامپ در مورد اسرا نیز گفت که این سخنان «بازتابی قدرتمند» از ضرورت رسیدن به آتش‌بس و توافق آزادی اسراست که هم میان جمهوری‌خواهان و و هم میان دموکرات‌ها احساس می‌شود.

بلینکن گفت: «در زمانی که داریم تمام مسیرها برای بازگرداندن اسرا و رسیدن به آتش‌بس را پیگیری می‌کنیم، به نظرم سخنان رئیس‌جمهور منتخب بر این موضوع صحه می‌گذارد».