به گزارش اکوایران، مقامات اسرائیلی و آمریکایی که در مذاکرات مربوط به توافق تبادل اسرا و آتش‌بس غزه شرکت دارند، به آکسیوس گفته‌اند که نگران‌اند احتمال دستیابی به توافق پیش از آغاز به کار ریاست‌جمهوری ترامپ بسیار اندک باشد.

ترامپ تهدید کرده است که اگر حماس اسرای نگه‌داشته‌شده در غزه را تا ۲۰ ژانویه آزاد نکند، «خشم ویرانگری در خاورمیانه» به وقوع خواهد پیوست. همچنین، جو بایدن میانجی‌گری برای دستیابی به این توافق را یکی از اولویت‌های اصلی ماه‌های پایانی دوران ریاست‌جمهوری خود قرار داده است.

مشخص نیست منظور ترامپ از «خشم ویرانگر» چیست. یکی از منابع نزدیک به رئیس‌جمهور منتخب گفت که هیچ برنامه‌ای برای مواجهه با شرایط پس از عبور از این ضرب‌الاجل وجود ندارد.

برخی از مقامات اسرائیلی معتقدند که در صورت عدم دستیابی به توافق، ممکن است رئیس‌جمهور جدید از اقداماتی توسط اسرائیل حمایت کند که دولت بایدن مخالف آن بود، مانند محدود کردن کمک‌های بشردوستانه به فلسطینیان در غزه.

مقامات آمریکایی و اسرائیلی می‌گویند که به نظر نمی‌رسد محمد سنوار، فرمانده نظامی ارشد حماس در غزه و برادر رهبر کشته‌شده این گروه، یحیی سنوار، از تهدید ترامپ مرعوب شده باشد.

 با این حال، یک منبع آمریکایی که اطلاعات مستقیمی از مذاکرات دارد، گفت که همچنان احتمال دستیابی به توافق در سه هفته آینده وجود دارد.

مقامات آمریکایی و اسرائیلی می‌گویند اگر مذاکرات تا ۲۰ ژانویه به نتیجه نرسد، انتقال قدرت ترامپ احتمالاً باعث به تعویق افتادن مذاکرات برای چندین ماه خواهد شد، که می‌تواند جان اسرای بیشتری را به خطر بیندازد.

۱۰۰ اسیر هنوز توسط حماس در غزه نگه داشته شده‌اند که در میان آن‌ها هفت آمریکایی وجود دارد. بر اساس اطلاعات اسرائیلی، حدود نیمی از این اسرا هنوز زنده هستند، از جمله سه آمریکایی.

مذاکره‌کنندگان اسرائیلی این هفته پس از هشت روز مذاکرات در دوحه که با میانجی‌گری قطر و مصر برگزار شد و به نتیجه‌ای منجر نشد، به اسرائیل بازگشتند.

مدیر سیا، بیل برنز، و مشاور خاورمیانه‌ای کاخ سفید، برت مک‌گورک، که هفته گذشته چند روز در دوحه حضور داشتند، با بدبینی نسبت به احتمال دستیابی به توافق پیش از ۲۰ ژانویه به واشنگتن بازگشتند.

اختلافات جدی

روز چهارشنبه، اسرائیل و حماس یکدیگر را به مقصر بودن در عدم پیشرفت مذاکرات متهم کردند.

حماس می‌گوید که در حالی که این گروه به صورت جدی مذاکره می‌کرد، اسرائیل خواسته‌های جدیدی را مطرح کرده که غیرقابل قبول بود. 

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، اظهارات حماس را تکذیب کرد و گفت این گروه در حال «عقب‌نشینی از توافقاتی است که پیش‌تر به دست آمده بود.»

مقامات اسرائیلی که از جزئیات مذاکرات آگاه هستند، می‌گویند هر دو طرف تا حدی درست می‌گویند.

در حالی که پیشرفت‌هایی در مذاکرات هفته گذشته در دوحه حاصل شد، مسائل اساسی همچنان حل‌نشده باقی مانده‌اند، از جمله اینکه آیا هرگونه توافق شامل پایان جنگ و خروج اسرائیل از غزه خواهد بود یا خیر.

یکی از مقامات اسرائیلی گفت که مذاکرات به بن‌بست نرسیده اما متوقف شده است. هر دو طرف تمایل به شکستن این بن‌بست دارند اما هیچ‌کدام حاضر به ارائه امتیازات عمده نیستند.

بنیامین نتانیاهو روز چهارشنبه، پس از بازگشت هیئت اسرائیلی از دوحه، در جلساتی استدلال کرد که مشخص نیست اسرائیل دقیقاً با چه کسی در حال مذاکره است - محمد سنوار در غزه یا نمایندگان سیاسی واقع‌گراتر حماس در دوحه.

به گفته فردی که در یکی از این جلسات حضور داشت، نتانیاهو گفته است: «ما نمی‌دانیم چه کسی واقعاً تصمیم‌گیری می‌کند.»

این منبع افزود که نتانیاهو تأکید کرده سنوار از ارائه اسامی اسرایی که هنوز زنده هستند و می‌توانند در مرحله اول توافق آزاد شوند، خودداری می‌کند.

نتانیاهو، طبق گفته این منبع، اظهار کرده است: «من حاضر نیستم وارد توافقی شوم بدون اینکه بدانم توافق دقیقاً شامل چه چیزهایی است و چه چیزی نصیب ما خواهد شد.»

یک مقام حماس به وب‌سایت قطری العربی الجدید گفته است که حماس مایل به ارائه فهرستی از اسرا است اما برای تماس با تمام جناح‌های مختلف در غزه که اسرا را نگه داشته‌اند، دچار مشکل شده است.

این مقام حماس تأکید کرده است که این کار پس از برقراری آتش‌بس آسان‌تر خواهد شد و گفت که هیچ اختلافی میان شاخه‌های نظامی و سیاسی حماس وجود ندارد. 

یک مقام اسرائیلی گفته است نتانیاهو در روزهای آینده با تیم مذاکره‌کننده خود درباره مسیر پیش رو مشورت خواهد کرد.