به گزارش اکوایران، فریدریش مرتس، صدراعظم احتمالی آینده آلمان، پس از پیروزی محافظه‌کاران مخالف دولت در انتخابات روز یکشنبه، اعلام کرد که اروپا باید به دنبال «دستیابی به استقلال» از ایالات متحده باشد. این انتخابات همچنین با افزایش چشمگیر حمایت از راست افراطی همراه بود.

مرتس، یک محافظه‌کار قدیمی که تاکنون هیچ سمت دولتی نداشته، قرار است رهبری بزرگ‌ترین اقتصاد و پرجمعیت‌ترین کشور اروپا را به دست گیرد. بر اساس نتایج اولیه رسمی، حزب دموکرات مسیحی (CDU) و حزب هم‌پیمان آن موفق شدند ۲۸.۶ درصد آرا را کسب کنند.

به گزارش سی‌ان‌ان، مرتس، ۶۹ ساله در جمع حامیانش در مقر حزب دموکرات مسیحی در مرکز برلین اعلام پیروزی کرد و گفت: «بیایید جشن را آغاز کنیم». این جمله اشاره‌ای آشکار به تمایل او برای آغاز سریع مذاکرات ائتلافی در شرایطی بود، ‌که اروپا با تغییرات در روابط خود با آمریکا، به‌ویژه در پی سیاست‌های دونالد ترامپ، دست‌وپنجه نرم می‌کند.

حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» (AfD) با ۲۰.۸ درصد آرا به دومین حزب بزرگ کشور تبدیل شد. این نتیجه بی‌سابقه نشان می‌دهد که حزبی که زمانی در حاشیه قرار داشت و به افراط‌گرایی متهم بود، اکنون به یک نیروی سیاسی مهم تبدیل شده است. بااین‌حال، سایر احزاب از همکاری با این حزب خودداری کرده و به سیاست «سد دفاعی» پایبند مانده‌اند که مانع ورود آلترناتیو به دولت می‌شود.

انتخابات آلمان

حزب سوسیال دموکرات (SPD) به رهبری اولاف شولتز، صدراعظم کنونی، تنها ۱۶.۴ درصد آرا را کسب کرد. این نتیجه پس از فروپاشی دولت ائتلافی، ضربه‌ای سنگین به این حزب محسوب می‌شود. این در حالی است که در انتخابات ۲۰۲۱، حزب سوسیال دموکرات موفق شده بود ۲۵.۷ درصد آرا را به دست آورد.

مرتس ۶۹ ساله، پس از انتخابات زودهنگام روز یکشنبه، با چالش‌های بزرگی مواجه است. مسائل مهاجرت، اقتصاد و بازگشت دونالد ترامپ به قدرت در آمریکا، از مهم‌ترین موضوعات این انتخابات بودند.

او در یک نشست خبری گفت: «اولویت مطلق من این است که اروپا را در سریع‌ترین زمان ممکن تقویت کنم تا بتوانیم گام‌به‌گام به استقلال واقعی از ایالات متحده دست یابیم». مرتس افزود: «هرگز فکر نمی‌کردم که روزی چنین چیزی را در یک برنامه تلویزیونی بگویم، اما پس از اظهارات هفته گذشته دونالد ترامپ، کاملاً واضح است که آمریکایی‌ها، حداقل این بخش از دولت آن‌ها، تا حد زیادی به سرنوشت اروپا بی‌اعتنا هستند».

نتایج اولیه روز یکشنبه، پایانی بر یک دوره انتخاباتی پرتنش بود که مداخله غیرمعمول مقامات کاخ سفید را به همراه داشت و بار دیگر بحث‌های گسترده‌ای را در مورد سیاست‌های مهاجرتی آلمان برانگیخت.

دونالد ترامپ با پیشبرد مذاکرات صلح بین اوکراین و روسیه، بدون مشارکت رهبران اوکراینی و اروپایی، شوکی بزرگ به اروپا وارد کرد. این اقدام، رهبران اروپایی را وادار کرد تا نشست‌های اضطراری برگزار کنند و درباره واکنش یکپارچه به این بحران گفتگو کنند.

مرتس همچنین از دخالت ایلان ماسک در کارزار انتخاباتی آلمان انتقاد کرد و گفت: «دخالت‌های واشنگتن به هیچ وجه کمتر از دخالت‌های مسکو نبودند و در نهایت به همان اندازه غیرقابل‌قبول بودند». او افزود: «ما تحت فشار سنگینی از دو طرف قرار گرفته‌ایم، بنابراین اولویت اصلی من ایجاد وحدت در اروپا است.»

انتخابات آلمان

در مقر حزب، پس از اعلام نتایج اولیه، تشویق‌ها و شادی حامیان این حزب فضا را پر کرد، زیرا مشخص شد که حزب مخالف دولت به بزرگ‌ترین جناح پارلمان تبدیل خواهد شد. در خارج از ساختمان، گروه کوچکی از معترضان علیه مواضع سختگیرانه مرتس در مورد مهاجرت تجمع کردند.

از سوی دیگر، در ستاد انتخاباتی حزب آلترناتیو، جشنی پرشور برگزار شد، زیرا مشخص شد که این حزب توانسته است حمایت مردمی خود را تقریباً دو برابر کند. هواداران این حزب با شور و شوق فریاد می‌زدند و پرچم‌های آلمان را به اهتزاز درآورده بودند. آلیس وایدل، یکی از رهبران این حزب، روی صحنه رفت و خطاب به جمعیت گفت: «حزب آلترناتیو برای آلمان هرگز تا این حد قدرتمند نبوده است!»

چالش بزرگ پیش رو

بازسازی آلمان پس از دوران نازی تحت ائتلاف امنیتی ناتو به رهبری آمریکا انجام شد و رونق اقتصادی این کشور نیز تا حد زیادی به انرژی ارزان روسیه و تجارت با چین وابسته بود.

اکنون، این ثبات از هم گسسته است و اگر فریدریش مرتس، که وعده داده به سمت جناح راست متمایل شود و رهبری اروپا را بر عهده بگیرد به مقام صدراعظمی برسد، چالش عظیمی در پیش خواهد داشت.

دو حمله مرگبار اخیر، یکی در ماگدبورگ پیش از کریسمس و دیگری در مونیخ هفته گذشته که هر دو توسط مهاجران با انگیزه‌های متفاوت انجام شد، در آستانه انتخابات روز یکشنبه، بر آتش اختلافات دامن زد.

حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان که به سوءاستفاده از مسئله مهاجرت به‌عنوان یک حربه سیاسی متهم شده است، از این حملات برای کسب حمایت بیشتر بهره برد و حتی خواستار اخراج گسترده مهاجران، فارغ از وضعیت شهروندی‌شان در آلمان شد.

احزاب حزب دموکرات مسیحی و حزب سوسیال دموکرات نیز در پی این حملات، وعده‌های سخت‌گیرانه‌تری درباره مهاجرت نامنظم و امنیت داخلی دادند، به این معنا که حتی اگر آلترناتیو برای آلمان وارد دولت نشود، همچنان موفق شده است که مسیر بحث‌های سیاسی را تغییر دهد.

تبریک رهبران جهان به مرتس

با شمارش کامل آرا، رهبران جهان شروع به تبریک گفتن به مرتس برای پیروزی در انتخابات کردند.

نخست‌وزیر بریتانیا، کیر استارمر، در پستی در ایکس نوشت که مشتاقانه منتظر همکاری با دولت جدید برای تقویت روابط دو کشور، افزایش امنیت مشترک و ایجاد رشد اقتصادی است.

امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه نیز تأکید کرد که قصد دارد با مرتس برای «اروپایی قوی و مستقل» همکاری کند. او در ایکس نوشت: «در این دوران پر از عدم قطعیت، ما متحد هستیم تا با چالش‌های بزرگ جهان و قاره خود مقابله کنیم.»

مذاکرات پیچیده برای تشکیل دولت

بر اساس داده‌های اداره فدرال آمار آلمان، حدود ۶۰ میلیون آلمانی روز یکشنبه واجد شرایط رأی دادن بودند.

انتخابات آلمان

با توجه به سیستم انتخاباتی آلمان، هیچ حزبی به‌راحتی قادر به کسب اکثریت مطلق برای حکومت به‌تنهایی نیست و هنوز مشخص نیست که مذاکرات برای تشکیل ائتلاف چگونه پیش خواهد رفت.

با این حال، برخی نکات روشن است: هیچ‌کدام از احزاب اصلی قصد ندارند با حزب آلترناتیو برای آلمان مذاکره کنند، به این معنا که این حزب فعلاً از قدرت کنار گذاشته خواهد شد.

احتمال دارد مرتس از حزب سوسیال دموکرات شولتز که دیگر حزب اصلی میانه‌رو در آلمان است، برای تشکیل دولت کمک بگیرد. همچنین حزب سبزهای محیط زیست که در ائتلاف دولت شولتز حضور داشت، نیز ممکن است یکی از گزینه‌های ائتلافی باشد.

ائتلاف «چراغ راهنمایی» که شامل سه حزب با ایدئولوژی‌های متفاوت بود، پیش از این با اختلافات شدید مواجه شده و سقوط آن منجر به برگزاری انتخابات زودهنگام شد. این امر در کشوری که معمولاً یکی از باثبات‌ترین سیستم‌های سیاسی اروپا را دارد، امری نادر است.

همچنین حزب چپ‌گرای سوسیالیست دی لینک توانست در نظرسنجی‌های خروج از صندوق رأی ۸.۸ درصد آرا را کسب کند و به راحتی از آستانه ۵ درصدی ورود به پارلمان عبور کند.

در حال حاضر، مشخص نیست که مرتس برای تشکیل دولت به یک یا دو حزب دیگر نیاز خواهد داشت. در آلمان، دولت‌های ائتلافی سه‌جانبه نادر هستند، اما این امکان وجود دارد.

در مجموع، مذاکرات برای تشکیل دولت ممکن است هفته‌ها به طول بینجامد، که می‌تواند باعث ادامه بن‌بست سیاسی در برلین، در شرایطی که اروپا با بحران‌های متعدد روبه‌رو است، شود.