به گزارش اکوایران، به گفته افراد مطلع در مسکو، روسیه مایل به یک آتش بس موقت در اوکراین است، مشروط بر اینکه پیشرفتی در جهت توافق صلح نهایی حاصل شود.

منابعی به بلومبرگ گفتند که این اولین سیگنال پاسخ مثبت ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به درخواست همتای آمریکایی خود، دونالد ترامپ برای آتش بس است، پیشنهادی که در گفتگوهای ماه گذشته در عربستان سعودی بین مقامات ارشد روسیه و آمریکا مطرح شد. 

دو نفر با اطلاع از این موضوع گفتند برای موافقت با توقف درگیری‌ها، باید درک روشنی در مورد اصول چارچوب توافق نهایی صلح وجود داشته باشد.  یکی دیگر از منابع گفت که روسیه به ویژه بر تعیین پارامترهای ماموریت حافظ صلح نهایی، از جمله توافق در مورد اینکه کدام کشورها در آن شرکت خواهند کرد، پافشاری می‌کند.

این جزئیات در حالی آشکار شد که ایالات متحده و اوکراین قصد دارند هفته آینده در عربستان سعودی دیدار کنند که اولین گفتگوی مستقیم آن‌ها پس از درگیری دفتر بیضی بین ترامپ و ولودیمیر زلنسکی در هفته گذشته خواهد بود. استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا گفت که هدف از این نشست دستیابی به «چارچوبی برای توافق صلح و آتش بس اولیه» است.

ترامپ اواخر روز جمعه در سخنانی در دفتر بیضی شکل گفت که برای پایان دادن به درگیری‌ها فشار می‌آورد و مطمئن است که پوتین خواهان آن است.  ترامپ به خبرنگاران گفت: «من فکر می‌کنم او سخاوتمندتر از آنچه باید باشد، خواهد بود. فکر می‌کنم ما در مورد روسیه خیلی خوب عمل می‌کنیم.  اما در حال حاضر آن‌ها در حال بمباران جهنمی اوکراین هستند».

دونالد ترامپ

وی افزود: «به نظر من، راستش را بخواهید برخورد با اوکراین دشوارتر از روسیه است».

اظهارات او پس از پستی در رسانه‌های اجتماعی در اوایل روز جمعه مطرح شد که در آن ترامپ تهدید کرد که تحریم‌ها و تعرفه‌های جدیدی را علیه روسیه اعمال خواهد کرد تا کرملین را به موافقت با توافق صلح وادار کند.

در همین حال، زلنسکی در نطق ویدیویی روزانه خود گفت: «امروز فشرده‌ترین کار را با تیم پرزیدنت ترامپ در سطوح مختلف انجام دادیم.»

او گفت: «موضوع روشن است: صلح در اسرع وقت، امنیت قابل اعتماد تا حد امکان. [عملکرد] اوکراین بسیار سازنده است.»

روسیه با رد پیشنهاد کشورهای اروپایی مبنی بر تشکیل ائتلافی برای نظارت بر هرگونه توافق صلح، گفته که حضور نیروهای ناتو در خاک اوکراین را نمی‌پذیرد.  این دو منبع گفتند، روسیه با اعزام نیرو به اوکراین توسط کشورهایی مانند چین که در درگیری بی طرف بوده اند، مخالفتی ندارد.

ترامپ ماه گذشته با پوتین گفتگوهای تلفنی انجام داد و این دو با برگزاری یک نشست موافقت کردند، هرچند هنوز تاریخی مشخص نشده است.  ترامپ حمایت آمریکا از عضویت اوکراین در ناتو را کنار گذاشت و مقامات ارشد او گفتند که انتظار بازگرداندن تمام اراضی اوکراینی تصرف شده توسط روسیه از سال 2014 غیرواقعی است. 

پس از رویارویی با زلنسکی در کاخ سفید، ترامپ کمک‌های نظامی به اوکراین را متوقف کرد و برخی از تبادل اطلاعات با کیف را به حالت تعلیق درآورد و متحدان اروپایی را شوکه کرد، متحدانی که می‌گویند خطر پاداش دادن به تجاوز روسیه در آغاز تهاجم فوریه 2022 وجود دارد.

پوتین بارها پیشنهاد ترامپ برای توقف سریع جنگ را نادیده گرفته است.  او در جریان کنفرانس خبری سالانه خود در ماه دسامبر گفت: «ما به آتش بس نیاز نداریم، ما به صلح نیاز داریم: طولانی مدت، بادوام، با تضمین هایی برای فدراسیون روسیه و شهروندانش.»

روسیه روز پنجشنبه طرح فرانسه و انگلیس برای آتش بس جزئی یک ماهه را که شامل عملیات هوایی و دریایی از جمله توقف حملات به زیرساخت های انرژی را رد کرد.