به گزارش اکوایران، مارک فیتزپاتریک، پژوهشگر ارشد در حوزه استراتژی، فناوری و کنترل تسلیحات، معتقدست حالا که آمریکا به جمهوری اسلامی ایران حمله کرده، انتظار دارد تهران از پیمان منع گسترش تسلیحات هسته‌ای (NPT) خارج شده و به دنبال تغییر دکترین هسته‌ای برود.

او در گفت‌وگو با الجزیره گفت: «می‌توان گفت ایران ماه‌ها، حتی سال‌ها یک کشور آستانه هسته‌ای بوده است؛ آن‌ها این توانایی را داشتند ولی استفاده نکردند. اما حالا که به آن‌ها حمله شده، دلیل چندانی برای صرف‌نظر کردن باقی نمانده است».

فیتزپاتریک افزود: «کاملاً انتظار دارم که ایران از NPT خارج شود، بازرسان را اخراج کند و یک برنامه‌ هسته‌ای متحول شده را دنبال کند و منابع خود را مصروف آن سازد».

او ادامه داد که ایران می‌تواند برنامه‌ هسته‌ای خود را ظرف یک سال دوباره به مسیر اصلی برگرداند. «آن‌ها دیگر دانشمندان هسته‌ای ارشدشان را ندارند؛ اسرائیل نه نفر از آن‌ها را ترور کرد. اما هنوز دانشمندان دیگری دارند که می‌توانند به سرعت آموزش ببینند و پروژه را جلو ببرند.»

فیتزپاتریک همچنین گفت جمهوری اسلامی ایران یک مزیت کلیدی در این برنامه دارد: «آن‌ها بیش از ۴۰۰ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۶۰ درصد تولید کرده‌اند، که بسیار نزدیک به سطح ۹۰ درصد  است. این اورانیوم ۶۰ درصدی در سیلندرهایی ذخیره شده بود که ایران احتمالا قبل از حمله آن‌ها را منتقل کرده و در جایی پنهان کرده است. اگر هنوز این سیلندرها را در اختیار دارند، فاصله زیادی تا رساندن خلوص به ۹۰ درصد ندارند. باید سانتریفیوژ بسازند و مونتاژ کنند، اما به نظرم قادر خواهند بود ظرف حدود یک سال این کار را انجام دهند.»

در همین حال مجید تخت‌ روانچی، معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، دوشنبه دوم تیر اعلام کرد که  ما عضو متعهد NPT هستیم و در همین چارچوب، با اهداف صلح‌آمیز و برای نیازهای کشورمان، به غنی‌سازی ادامه می‌دهیم. تخت روانچی در مصاحبه با یک شبکه آلمانی تاکید کرد: «هیچ‌کس نمی‌تواند به ما بگوید چه باید بکنیم یا نکنیم، تا زمانی که در چارچوب تعهدات خود در پیمان حرکت می‌کنیم». او در پاسخ به این سوال که «آیا ایران پایگاه‌های آمریکایی در منطقه را هدف قرار خواهد داد؟» گفت: «این حق ماست که طبق ماده 51 منشور سازمان ملل، از خود دفاع کنیم و این کاری است که انجام خواهیم داد.»