تورم تولیدکننده نقطه به نقطه در اردیبهشت ۱۴۰۳؛
کاهش «پیشران تورم»
اکوایران: رئیس کل بانک مرکزی در اظهارات تازه خود به کاهش تورم تولیدکننده یا همان شاخص پیشنگر تورم اشاره کرد. طبق رقم اعلامی از سوی وی، این نرخ به کمترین سطح خود از سال 99 به بعد رسیده است.
به گزارش اکوایران، محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی در سیویکمین همایش سیاستهای پولی و ارزی ارقامی از شاخصهای مهم اقتصادی و پولی ارائه داد. طبق اظهارات اخیر وی، نرخ تورم تولیدکننده نقطه به نقطه در اردیبهشتماه به کمتر از 2.5 درصد رسیده است. این در حالی است که این نرخ طبق گزارشهای رسمی بانک مرکزی در فروردینماه 23.8 درصد بود. این کاهش موجب شده تا تورم نقطهای پیشران به کمترین سطح خود از خرداد 1399 تا کنون برسد.
تورم تولیدکننده نشان میدهد که هزینه تولید کالا و خدمات در مبدا تولید و پیش از رسیدن به بازار مصرف چند درصد تغییر کرده است. به همین جهت معمولا افزایش این نرخ منجر به افزایش تورم مصرفکننده و کاهش آن منجر به کاهش تورم مصرفکننده میشود. از همین رو، به تورم تولیدکننده، پیشنگر تورم یا پیشران تورم نیز گفته میشود.
تک قله تورمی در 4 سال گذشته
تورم تولیدکننده شاخصی کلیدی است که به صورت ماهانه یا فصلی، نقطه به نقطه و سالانه محاسبه میشود. برآورد نقطهای این شاخص بیانگر این است که قیمت کالا و خدمات پشت درب کارخانه و قبل از رسیدن به بازار مصرف در هر ماه چند درصد نسبت به همان ماه در یک سال قبل تغییر کرده است. کاهش این نرخ در حالی که همچنان مثبت باشد، نشان میدهد که قیمت کارخانهای یا همان هزینه تولید محصولات افزایش یافته اما این افزایش در مقایسه با ماه قبل با سرعت و شتاب کمتری رخ داده است. هر زمان که این شاخص منفی شود نیز حکایت از کاهش قیمتها دارد.
روند چهار ساله این شاخص نمایان میکند که بالاترین تورم تولیدکننده نقطه به نقطه در این برهه زمانی، 103 درصد بوده که به اردیبهشت سال 1400 مربوط میشود. به نظر میرسد مجموعهای از عوامل منجر به بروز این قله تورمی شده باشد.
برای مثال، در سال قبل اقتصاد کشور با بحرانهای ارزی روبهرو بوده و پس از آن شیوع کرونا نیز با ایجاد محدودیتهای حملونقل بینالمللی در کار کارخانجات به جهت تامین مواد اولیه اخلال ایجاد کرده است. به همین جهت، با شروع تابستان سال 1400، این نرخ رو به کاهش گذاشته و روند نزولی به خود گرفته است. در سال گذشته، بالاترین تورم تولید به ثبت رسیده 40.7 درصد بوده که به فروردینماه مربوط است. در ادامه، این نرخ با شیب کندی کاهشی شده به طوری که در اسفندماه تا 24.5 درصد کاهش یافته است.
اردیبهشت، رکورد فروردین را شکست
آمارهای مربوط به تورم تولیدکننده از سوی بانک مرکزی و مرکز آمار ایران ارائه میشود. آخرین آمار رسمی منتشرشده از این شاخص به گزارش بانک مرکزی از تورم تولیدکننده فروردینماه مربوط میشود. طبق این گزارش، تورم تولید نقطهای در فروردینماه 23.8 درصد بود که یک رکورد محسوب میشود.
رئیس کل بانک مرکزی در سخنان خود در همایش سیاستهای پولی و اقتصادی اعلام کرده که تورم نقطه به نقطه تولیدکننده در اردیبهشتماه نیز کاهش یافته و به 23.3 درصد رسیده است. در این صورت، رکورد فروردینماه شکسته شده و این نرخ به کمترین سطح خود از خرداد 1399 به بعد رسیده است.
کاهش تورم تولیدکننده از این جهت حائز اهمیت است که میتواند به دلیل ماهیت «پیشنگری» خود، روی تورم مصرفکننده اثر گذارد و سرعت افزایش قیمتهای پرداختشده توسط خانوارها را نیز کاهش دهد.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
سنگ بزرگ پیش پای توافق بزرگ؛ پزشکیان با ترامپ چه میکند؟
-
حضور شینا انصاری در مهمترین رویداد محیطزیستی جهان/ پشت پرده لغو سفر پزشکیان به باکو
-
متناسب سازی حقوق بازنشستگان نهایی شده/ آغاز پرداختها از فردا
-
بحران «کَره» در روسیه؛ پیامدهای اقتصادی جنگ آشکارتر میشود
-
سکته در بازار خودرو + جدول قیمت
-
هشدار برای توقف صادرات پسته ایران به اروپا
-
بازگشت علائم حیاتی به بازار سرمایه
-
افزایش مشکوک ارزش معاملات با وجود محدودیت دامنه نوسان
-
توصیه غنینژاد به دولت پزشکیان: جداییطلبان را دور خود جمع نکنید