به گزارش اکوایران، این قطار حامل یک هزار تن ورق آهن از مبدا کشور چین است که ابتدا توسط کشتی به بندر جبل علی و سپس به بندرعباس منتقل شده و در نهایت از طریق شبکه ریلی ایران (مسیر بندرعباس-خواف-هرات) به ایستگاه روزنک در افغانستان طی مسیر کرد.

از زمان آغاز بهره برداری از کریدور ریلی خواف هرات در سال جاری تاکنون، با مدیریت کنسرسیوم ریلی افغانستان و پشتیبانی وزارت راه و شرکت راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران، بیش از 30 هزار تن بار صادراتی و ترانزیتی بین ایران و افغانستان و بالعکس به صورت ریلی حمل شده‌است.

به طور قطع با بهره برداری از این کریدور تراز تجاری 2 کشور با امنیت بیشتر  افزایش یافته و هزینه حمل و نقل برای تاجران و تولیدکنندگان کاهش خواهد یافت.

پیش‌بینی می‌شود ایجاد کریدور ریلی چین-ایران-افغانستان و عبور اولین بار ترانزیتی از این مسیر، سرآغاز دوره‌ای جدید در همکاری‌های ترانزیتی میان چین و افغانستان از مسیر ایران باشد. کریدور خواف-هرات با اتصال شبکه ریلی ایران به هرات در غرب افغانستان، نقش کلیدی در ارتباطات منطقه‌ای ایفا می‌کند.

علاوه بر این، راه‌آهن خواف-هرات به عنوان بخشی از کریدور ریلی شرق به غرب جهان، مسیری ۲ هزار کیلومتری را از چین، قرقیزستان، تاجیکستان، افغانستان، ایران، ترکیه و اروپا تکمیل خواهد کرد. این خط ریلی علاوه بر افزایش امنیت حمل‌ونقل بار، موجب کاهش ۱۰ درصدی در هزینه و زمان انتقال کالا شده و جذابیت بیشتری برای تاجران منطقه فراهم آورده است.

رسیدن افغانستان به اروپا

افغانستان در حال حاضر از طریق بنادر تورغندی هرات و بندر آقینه در شهر فاریاب به ترکمنستان می‌رسد. این کشور هم اکنون ۱۳۵ کیلومتر راه آهن دارد که برای انتقال کالا بین ازبکستان، ترکمنستان و ایران از آن استفاده می‌کند.

همچنان طالبان قراردادی را برای تمدید ۴۷ کیلومتر خط آهن بین خواف و هرات در پایان ماه مارس امسال امضا کرده است. حکومت طالبان می‌گوید که پس از تکمیل آخرین قطعه راه آهن هرات-خواف، افغانستان از طریق این خط آهن ۱۵۲ کیلومتری از طریق ایران و ترکیه و سپس به شبکه راه‌آهن اروپا وصل خواهد شد.