متقی و زیدآبادی پاسخ دادند
احتمال درگیری نظامی اسرائیل و ایران پس از برجام
رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران پیش از آغاز مذاکرات بازگشت به برجام به منطقه سفر کرده تا درباره این مذاکرات با متحدان آمریکا گفتوگو کند. مالی که به امارات رفته قرار است به اسرائیل، عربستان و بحرین نیز سفر کند. این در حالی است که پیشتر این مقام آمریکایی در سخنانی به صورت تلویحی گفته بود که باید خود را برای ایران بدون توافق آماده کنیم. حال این پرسش مطرح است که آیا رژیم اسرائیل با چنین مسئلهای کنار خواهد آمد و اگر کنار نیاید چه سناریوهایی را شاهد خواهیم بود؟
به گزارش اکوایران، احمد زیدآبادی، کارشناس مسائل سیاسی این صحبتهای رابرت مالی را تنها یک احتمال از سوی وی توصیف کرد و گفت که همچنان دیپلماسی در دستورکار آمریکا است و آنها میخواهند که توافق صورت بگیرد. همچنین زیدآبادی میگوید اگر توافق برجام ملغی شود نه تنها اسرائیل بلکه باقی دولتها در جهان نیز به سمت یک «پلان B» خواهند رفت.
در مقابل ابراهیم متقی، استاد دانشگاه تهران میگوید این صحبتهای مالی مبتنی بر واقعیتهای آینده دیپلماسی چندجانبه نیست. زیرا این مقام آمریکایی آگاه است که ایران اکنون مواضع تندتری اتخاذ کرده و تهران هم میداند که توافق با گروه ۱+۴ بدون آمریکا نتیجه و مطلوبیت چندانی ندارد. به گفته متقی لذا شرایط برای توافق چه برای ایران و چه برای آمریکا اجتنابناپذیر است.
همچنین این دو کارشناس به این سوال نیز پاسخ دادند که آیا افزایش بودجه نظامی اسرائیل و برخی تحرکات این رژیم، اهرمی برای فشار بر ایران با هدف دستیابی هرچه سریعتر به توافق است یا خیر. متقی با بیان اینکه اسرائیل از سازوکارهایی بهره میگیرد که طبعا محیط منطقهای را آشوبزده میکند، گفت:« گسترش قدرت منطقهای اسرائیل و مشارکت در مانورهای نظامی سنتکام بدون شک منجر به واکنش ایران میشود. این در حالی است که مسئله مربوط به توافق در شرایطی حاصل میشود که احساس تهدید کمتری وجود داشته باشد.»
استاد دانشگاه تهران ادامه داد:« ایران در فضای کنش نامتقارن از قابلیت تاکتیکی مبتنی بر بازدارندگی برخوردار است. بازدارندگی ایران متعارف، نامتقارن و ماهیت منطقهای دارد و ضمنا میتواند مانعی در برابر سیاستهای تهاجمی اسرائیل باشد.»
وی اضافه کرد البته اسرائیل به سیاست سنتی خود یعنی تخریب از درون از طریق سازوکارهای سایبری ادامه خواهد داد و الگوی دیگرشان نیز ائتلافسازی با کشورهای منطقهای با هدف ایجاد چالشهای جدید امنیتی برای ایران خواهد بود.
در پایان متقی تاکید کرد که تلآویو ریسک کنش نظامی و عملیاتی در برخورد با ایران را نخواهد داشت.
زیدآبادی نیز در پاسخ به این سوال با اشاره به اینکه اسرائیلیها معمولا سیاستهای پیچیدهای را دنبال میکنند گفت به نظر نمیرسد که آنها خواهان آن باشند که این مشکل ایران با رسیدن به توافق حل شود. چرا که آنها از نبود توافق و بهم ریختگی اوضاع سود میبرند.
این کارشناس در عین حال تاکید کرد اگر در ایران ارادهای شکل بگیرد که بخواهد نقطه گریز هستهای را به حداقل برساند، بدون شک اسرائیل این احتمال خطر را نادیده نخواهد گرفت و از هیچ راهکاری حتی حمله نظامی به تاسیسات اتمی ایران دریغ نمیکنند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
فوری؛ آغاز دوباره مذاکرات هستهای ایران و غرب از روز جمعه در ژنو
-
بیش از یکسال است که چین مانع ورود کشتیهای ایرانی میشود؟
-
نقشه تورم ایران؛ وضعیت کدام استان قرمز است؟
-
سقوط سکه به کانالهای پایینتر/ آغاز حراج جدید سکه از ساعت 12
-
عارف: تکمیل آزادراه تهران-شمال، تحولی در کاهش زمان سفر و صرفهجویی سوخت
-
پیش بینی بورس فردا 5 آذر ماه 1403/ شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران کمی بالاتر از سقف اردیبهشت ماه
-
اضافه شدن یک آیتم جدید به قبوض برق
-
پیش بینی بورس فردا 6 آذر ماه 1403 / کانال 2.4 میلیون واحدی فردا فتح میشود؟
-
جنگ اوکراین در نقطه حیاتی؛ کدام طرف در نبرد کورسک پیروز میشود؟