به گزارش اکوایران، با پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا و بازگشت او به کاخ سفید، تأثیر بالقوه اقتصادی دولت جدید ترامپ بر سیاست‌گذاری فدرال رزرو به یک سوال کلیدی برای سرمایه‌گذاران تبدیل شده است.

به نوشته یورونیوز، در حالیکه تقریبا تمام کارشناسان موافق هستند که اقدامات ترامپ در رابطه با تعرفه‌ها احتمالا باعث بالاتر رفتن تورم آمریکا می‌شود، در زمینه تأثیر بالقوه دونالد ترامپ بر سیاست‌های فدرال رزرو و ریسک‌هایی که او می‌تواند برای استقلال این بانک داشته باشد نیز نگرانی‌هایی به وجود آمده است.

سیاست‌های تورم‌زای ترامپ و پاسخ فدرال رزرو

ترامپ وعده داده است تعرفه‌های جدیدی بر واردات اعمال کند و پیشنهاد کرده میزان آن برای کالاهای وارداتی از چین در سطح 60 درصد باشد و عوارض واردات از کشورهای دیگر نیز در سطح 10 درصد قرار بگیرد. با ترکیب شدن این اتفاق با کاهش‌های مالیاتی بالقوه و سیاست‌های مهاجرتی سختگیرانه‌تر، اقتصاددانان به‌طور گسترده پیش‌بینی می‌کنند که این سیاست‌ها، تورم‌زا خواهند بود و احتمالا فشارهای قیمتی در اقتصاد ایالات متحده را شدت می‌بخشند.

یک بررسی اخیر توسط بانک جی‌پی مورگان نشان می‌دهد این تعرفه‌ها در کنار کاهش‌های مالیات، قادر است تورم را تا سطح تخمینی 2/5 درصد افزایش دهد. اگر تورم به شکل قابل توجهی افزایش پیدا کند، فدرال رزرو که موظف است از وجود ثبات قیمتی اطمینان حاصل کند، ممکن است چاره‌ای به غیر از اتخاذ سیاست پولی سختگیرانه‌تر نداشته باشد.

ابزار سنتی این بانک برای مدیریت تورم - افزایش نرخ‌های بهره - احتمالا ضروری خواهد شد یا حداقل انتظار برای کاهش نرخ‌های بهره برای سال 2025، متوقف می‌شود.

یان هاتزیوس، اقتصاددان ارشد گلدمن ساکس، پیش‌بینی می‌کند که سیاست‌های پیشنهادی ترامپ می‌تواند نرخ تورم هسته را در سال 2025 به بالای 3 درصد برساند که از هدف 2 درصد فدرال رزرو بیشتر است.

جروم پاول

جروم پاول، رئیس‌ فدرال رزرو

هاتزیوس گفت: «این می‌تواند دلیلی برای تأخیر در کاهش‌هایی (کاهش نرخ بهره) باشد که ممکن است در غیر این صورت سریع‌تر اتفاق بیوفتد.»

اگر سیاست‌های اقتصادی ترامپ موجب شتاب‌بخشی به تورم شود، توانایی فدرال رزرو در کاهش شرایط پولی محدود خواهد شد و این موضوع ممکن است برنامه‌های رشد اقتصادی ترامپ را پیچیده‌تر کند.

آیا ترامپ می‌تواند استقلال فدرال رزرو را تضعیف کند؟

استقلال فدرال رزرو از نفوذ سیاسی به‌عنوان یکی از اصول اساسی چارچوب سیاست پولی پایدار و معتبر شناخته می‌شود. این استقلال به فدرال رزرو اجازه می‌دهد تا تصمیمات خود را بر اساس داده‌های اقتصادی و دو هدف اصلی - اشتغال حداکثری و قیمت‌های پایدار - بگیرد، نه بر اساس فشارهای سیاسی.

استقلال فدرال رزرو برای کنترل تورم، حفظ اعتماد عمومی به ارز و تقویت رشد اقتصادی پایدار ضروری است. در حالیکه رئیس‌جمهور آمریکا کنترل مستقیم بر تصمیمات سیاستی فدرال رزرو ندارد، راه‌های غیرمستقیمی وجود دارد که یک رئیس‌جمهور می‌تواند نفوذ خود را اعمال کند. به‌عنوان مثال، بیانیه‌ها، انتقادها یا حتی تهدیدهای عمومی رئیس‌جمهور در مورد تصمیمات فدرال رزرو می‌تواند موجب ایجاد سر و صدا در بازار و احتمالا تغییر افکار عمومی شود.

اگر به نظر برسد که این نهاد به جای ملاحظات اقتصادی به اولویت‌های سیاسی پاسخ می‌دهد، این فشار می‌تواند اعتماد عمومی به استقلال فدرال رزرو را تضعیف کند.

ترامپ در دوره قبلی ریاست‌جمهوری خود به‌طور مکرر از فدرال رزرو و رئیس آن، جروم پاول، که در سال 2018 توسط خودش منصوب شده بود، انتقاد کرد. ترامپ اغلب فدرال رزرو را به اتخاذ موضع ملایم‌تر ترغیب می‌کرد و به‌طور علنی برای کاهش نرخ بهره و حتی درخواست نرخ‌های بهره منفی در زمانی که نرخ فدرال نزدیک به صفر بود، فشار می‌آورد.

فدرال رزرو

نمایی از ساختمان بانک مرکزی آمریکا

تحلیل داده‌های توییتر ترامپ نشان می‌دهد که او طی سه سال نخست ریاست‌جمهوری خود بیش از صد توییت در مورد فدرال رزرو منتشر کرد که بسیاری از آن‌ها درخواست کاهش نرخ‌ها یا انتقاد از موضع سخت‌گیرانه پاول بود.

سارا ای. بایندر، پژوهشگر ارشد در موسسه بروکینگز، نوشت: «در دوره ریاست‌جمهوری ترامپ در کاخ سفید، او به‌طور منظم به فدرال رزرو و رئیس منتخب خودش، جروم پاول، برای کاهش نرخ‌های بهره فشار آورد که شاید نحوه برخورد او با فدرال رزرو در دوره دوم ریاست‌جمهوری را نیز نشان دهد.»

نفوذ احتمالی ترامپ بر رهبری آینده فدرال رزرو

ترامپ اشاره کرده است که از تمدید دوره پاول برای دومین دوره به‌عنوان رئیس فدرال رزرو حمایت نخواهد کرد. دوره فعلی ریاست پاول در ماه می 2026 به پایان می‌رسد.

استفن براون، اقتصاددان در کپیتال اکونومیکس، اعلام کرده که ترامپ ممکن است به جای تلاش برای برکناری زودهنگام پاول، به‌دنبال تغییر شکل فدرال رزرو از طریق انتصابات آتی باشد.