به گزارش اکوایران، دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا متعهد شد بر چین و همچنین کشورهای همسایه کانادا و مکزیک تعرفه‌های بیشتری اعمال می‌کند، و بازارها را با اولین تهدید خود برای محدودکردن جریان تجارت جهانی از زمان انتخاب‌اش متلاطم کرد.

ترامپ در پست شبکه اجتماعی تروث سوشیال خود اعلام کرد که تعرفه کالاهای ورودی از چین را 10 درصد افزایش خواهد داد و 25 درصد تعرفه بر تمام کالاهای صادراتی از مکزیک و کانادا وارد خواهد کرد. دلار کانادا پس از این خبر به پایین‌ترین سطح خود در چهارسال گذشته رسید، درحالی که پزوی مکزیک به پایین ترین سطح خود از سال 2022 افول کرد. یوان چین نیز با اعلام این خبر در مبادلات خارجی کاهش یافت.

ترامپ تعرفه‌های جدید را به عنوان اقدامی ضروری برای مقابله با مهاجران و مداد مخدر غیرقانونی از مرزها معرفی کرد. او چین را محکوم کرد که بر تعهدات خود مبنی بر مجازات مرگ برای قاچاقچیان فنتانیل عمل نمی‌کند و نوشت: مواد مخدر در سطوحی که قبلا هرگز سابقه نداشته است به کشور ما سرازیر می‌شود.

او در ادامه گفت: تا زمانی که آن‌ها متوقف شوند، تعرفه‌های چین را 10 درصد افزایش خواهیم داد که بر همه محصولاتی که آنها به ایالات متحده می‌فرستند اعمال خواهد شد.

ترامپ در پست دیگری متعهد شد که بر همه کالاهای صادراتی از مکزیک و کانادا تعرفه 25 درصدی اعمال کند و گفت در اولین روز کاری‌اش فرمان اجرایی آن را امضا خواهد کرد.

او همچنین اعلام کرد که هزاران نفر از مکزیک و کانادا به آمریکا سرازیر می‌شوند و جنایت و مواد مخدر را به سطحی بی‌سابقه رسانده‌اند. به گفته او، این تعرفه‌ها تا زمانی که هجوم مواد مخدر به خصوص فنتانیل و همه بیگانگان غیرقانونی به آمریکا متوقف شود ادامه خواهد داشت.

تهدیدهای تعرفه‌های ترامپ باوجود نگرانی برخی رهبران تجاری درباره اثرات آنها، انتظارات از اینکه او ممکن است سیاست‌های تجاری خود در دوره دوم خود را تعدیل کند به شدت تغییر داد. این شرایط تنها چند روز پس از آن اتفاق افتاد که او اسکات بسنت را به عنوان وزیر خزانه داری بعدی ایالات متحده معرفی کرد، که نشانه‌ای امیدوار کننده برای کسانی بود که به دنبال رویکرد تعرفه‌ای سنجیده‌تری بودند.

واکنش بازارها به تعرفه‌های ترامپ

پس از اعلام این خبر، دلار آمریکا تقویت شد، درحالی که سهام با کاهش مواجه شد. به‌طوری که سهام شرکت‌های خودروسازی و معدنی بیشترین کاهش را داشتند، درحالی که شاخص Stoxx 600 اروپا 0.06 درصد افت کرد و شاخص معیار سهام آسیا تا یک درصد کاهش یافت.

شاخص دلار لحظه‌ای بلومبرگ تا 0.7 درصد افزایش یافت و معاملات آتی سهام آمریکا پس از کاهش اولیه ثابت ماند. اوراق خزانه داری نیز بخشی از افزایش روز گذشته خود را ازدست دادند.

به گفته کارول کونگ، تحلیلگر در بانک کامان ولت استرالیا، تهدید افزایش تعرفه‌های ترامپ برتری بیشتری به دلار می‌دهد، درحالی که دلار استرالیا و نیوزلند به دلیل ارتباط با اقتصاد چین تضعیف می‌شوند.

شاخص سهام معیار چین اما در نوسان بود، به‌طوری که از سایر همتایان منطقه‌ای خود بهتر عمل کرد.

به گفته کن وونگ، متخصص سبد سهام آسیایی، بازارها انتظار تعرفه‌ها را داشتند ولی مهم اندازه آنهاست؛ درحال حاضر هرچیزی پایین‌تر از تعرفه 60 درصدی مثبت تلقی می‌شود.

شاخص CIS 300 چین احتمالا پس از دو روز کاهش با کاهش خرید حمایت شده است، و همچنین با این انتظارات که پکن برای حمایت از رشد اقتصادی در مقابل افزایش تنش‌های ژئوپلتیک، تسهیل مالی در پیش خواهد گرفت.

بانک مرکزی چین موضع محکمی در حمایت از یوان در برابر تقویت دلار اتخاذ کرده است. با تعیین نرخ مرجع روزانه یوان در بالاترین سطح یک هفته‌ای، به نظر می‌رسد این نهاد در حال مقابله با افزایش ارزش اخیر دلار است. قابل توجه است که این بانک به‌طور مداوم نرخ مرجع خود را قوی‌تر از ۷.۲ یوان در برابر دلار حفظ کرده است.

 طلا پس از کاهش اولیه پس از اظهارات ترامپ، تغییر چندانی نداشت. شمش پس از کاهش 3.4 درصدی در روز گذشته نزدیک به 2630 دلار در هر اونس معامله شد. نفت نیز اندکی افزایش یافت و مس عقب نشینی کرد.