به گزارش اکوایران، سهام جهانی روز دوشنبه پس از هشدار دونالد ترامپ مبنی بر اینکه تعرفه‌های بیشتری از جمله بر فولاد و آلومینیوم در راه است با نوسان مواجه شد و دلار آمریکا در بازارهای جهانی تقویت شد.

براساس گزارشی از رویترز، دونالد ترامپ اعلام کرد که روز دوشنبه تعرفه‌های 25 درصدی بر کل واردات فولاد و آلومینیوم آمریکا اعلام خواهد کرد و تعرفه‌های دیگری را نیز در روزهای سه شنبه و چهارشنبه در راه هستند. این اظهارات پس از آن بیان شد که اولاف شولتز، صدراعظم آلمان گفت اتحادیه اروپا آماده است تا در یک ساعت به تعرفه‌های آمریکا پاسح دهد؛ اظهاراتی که نشان دهنده خطر بالاگرفتن جنگ تجاری بود.

تعرفه‌های تلافی جویانه چین بر برخی از کالاهای آمریکایی نیز از روز دوشنبه اجرایی خواهد شد، در شرایطی که نشانه‌ای از پیشرفت میان پکن و واشنگتن وجود ندارد. به گفته استفان دوور، رئیس موسسه سرمایه گذاری فرانکلین تمپلتون، این تعرفه‌ها می‌توانند ابزار مذاکراتی استراتژیکی برای ترامپ باشند، یا یک جنگ تجاری طولانی مدت را رقم بزنند. نیمی از واردات ایالات متحده نهاده‌های تولیدی شرکت‌های داخلی هستند. به این معنا که کسب‌‎وکارها نیز باید افزایش هزینه‌ها را به مصرف‌کنندگان منتقل کنند، حاشیه سود کمتری جذب کنند و کل زنجیره تامین را تغییر دهند.

تحلیلگران بر این باورند که ارزهای کشورهایی که هدف تعرفه‌های ترامپ قرار دارند در مقابل دلار تضعیف خواهند شد و این مساله می‌تواند بخشی از مالیات را جبران کند و صادرات آنها را رقابتی نگه دارد. تعرفه‌ها همچنین می‌توانند فشارهای افزایشی بر تورم آمریکا وارد کند و فضا را برای کاهش نرخ بهره فدرال رزرو محدودتر کند.

این درحالی است که بازارها به دنبال گزارش خوش‌بینانه استخدام‌های جدید در آمریکا، میزان کاهش انتظاری نرخ بهره فدرال رزرو در سال جاری را به 0.36 درصد کاهش داده‌اند.

جروم پاول، رئیس فدرال رزرو در روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه در مقابل مجلس نمایندگان آمریکا حاضر خواهد شد و مطمئنا اثر تعرفه‌ها بر سیاستگذاری موضوع مهمی خواهد بود. شهادت او در روز چهارشنبه پس از انتشار داده‌های تورم مصرف‌کننده برای ماه ژانویه انجام می‌شود؛ داده‌هایی که ممکن است نشان دهنده افزایش فشارهای قیمتی باشند.

رشد شاخص دلار و بازدهی اوراق

سرمایه گذاران با تقویت دلار به تهدیدهای تعرفه‌ای ترامپ پاسخ دادند، به‌طوری که شاخص دلار به 108.26 افزایش یافت. یورو 0.1 درصد تضعیف شد و به 1.0314 دلار رسید. دلار همچنین 0.3 درصد در مقابل ین ژاپن تقویت شد و به 151.85 ین رسید و به این صورت بخشی از ارزش خود را که اخیرا به دنبال رشد انتظارات از افزایش نرخ بهره ژاپن از دست داده بود را بازیافت.

نوسانات سهام جهانی

شاخص MSCI از سهام آسیا-اقیانوسیه به غیر از ژاپن در پی تهدیدهای تعرفه‌ای تازه ترامپ کاهش یافت، درحالی که شاخص Nikkei 225 ژاپن رشد کرد. شاخص اصلی سهام کره جنوبی نیز زیان‌های اولیه را جبران کرد، هرچند سهام شرکت‌های فولادی کاهش یافتند. شاخص EUROSTOXX 50 نیز 0.3 درصد رشد کرد و معاملات آتی FTSE و DAX نیز رشد 0.14 درصدی را ثبت کردند.

معاملات آتی وال استریت در سطح پایین‌تری باز شد ولی به زودی بازگشت چراکه سرمایه گذاران در انتظار هفته شلوغ دیگری برای گزارشات درآمدی شرکت‌ها هستند. معاملات آتی شاخص S&P 500 در روز دوشنبه 0.26 درصد رشد کرد و معاملات آتی Nasdaq نیز رشد 0.5 درصدی را ثبت کرد.

سهام هفته گذشته به دلیل گزارش‌های درآمدی متناقض شرکت‌ها دچار نوسان شد، هرچند رشد کلی سود هر سهم (EPS) تاکنون به ۱۲ درصد رسیده است، که بالاتر از پیش‌بینی اولیه ۸ درصدی است. تحلیلگران گلدمن ساکس هشدار دادند که تعرفه‌ها یک ریسک کاهشی مهم برای پیش‌بینی‌های EPS برای سال ۲۰۲۵ است؛ آن‌ها برآورد کردند که نرخ مؤثر تعرفه‌های آمریکا احتمالا پنج واحد درصد افزایش خواهد یافت و این مساله می‌تواند یک تا ۲ درصد از سود هر سهم را کاهش دهد. به گفته آنها، افزایش نااطمینانی سیاستی نشان دهنده ریسک‌های کاهشی برای ارزشگذاری است؛ چراکه صرفه ریسک (پریمیوم) سهام را افزایش می‌دهد و بر ارزش منصفانه فشار نزولی وارد می‌کند.

رشد بازده اوراق 10 ساله و رکورد شکنی طلا

ریسک افزایش دوباره تورم، بر اوراق خزانه‌داری نیز فشار وارد کرد و بازده اوراق 10 ساله را به 4.4826 درصد رساند، درحالی که این بازدهی در هفته گذشته 4.400 درصد بود. قدرت دلار و افزایش بازدهی اوراق خزانه‌داری، قیمت جهانی طلا را از رسیدن به قله جدید 2,886 دلار در هر اونس باز نداشت. قیمت جهانی طلا با رشد 0.8 درصدی در روز دوشنبه به 2884 دلار رسید.