هوش مصنوعی در خدمت اقتصاد؛ دیپ سیک، موتور جدید رشد چین؟
اکوایران: هوش مصنوعی نوظهور «دیپ سیک» به طور گستردهای از سوی دولتهای محلی و شرکتهای خصوصی چین مورد استقبال گرفته است به طوری که درحال بررسی آثار آن بر بهرهوری خود هستند.

به گزارش اکوایران، به نظر میرسد ظهور ناگهانی «دیپ سیک» ابزار قدرتمندی را در اختیار چین قرار داده است تا پذیرش هوش مصنوعی در کشور را تسریع کرده و رشد اقتصادی را تقویت کند.
براساس تحلیلی از سیانبیسی، در حالیکه موسسه مالی گلدمن ساکس افزایش 0.2 تا 0.3 درصدی در تولید ناخالص داخلی چین را در بلندمدت پیش بینی میکند، انتظار دارد که اقتصاد این کشور از سال آینده تاثیر مثبت پذیرش هوش مصنوعی را نشان دهد، چراکه اتوماسیون مبتنی بر هوش مصنوعی باعث بهبود بهره وری میشود.
جان تازه «دیپ سیک» به بازار چین
براساس دادههای شرکت خدمات مالی LSEG، اشتیاق درباره «دیپ سیک» در رشد چشمگیر سهام چین نیز خود را نشان داد، به طوریکه شاخص MSCI چین بیش از 21 درصد نسبت به پایینترین سطح خود در ماه ژانویه رشد کرد. مورگان استنلی در یادداشتی آورد: رشد این استارت آپ سبب بازنگری در سرمایهگذاری در چین پس از یک دوره طولانی کاهش خواهد شد.
راهاندازی یک مدل هوش مصنوعی ارزانتر و با کارایی بیشتر از سوی این شرکت در زمانی مناسب اتفاق افتاد و اعتماد به نفس چین را تقویت کرد، در شرایطی که رهبری این کشور با بحران اقتصادی طولانیمدت روبروست و شبح جنگ تجاری با آمریکا بر آن سایه انداخته است.
مدل استدلالی R1 دیپ سیک مورد تحسین قرار گرفت، چراکه قادر است با بهترین مدلهای هوش مصنوعی جهان رقابت کند یا حتی از آنها پیش بگیرد، آن هم در حالی که ادعا میشود از تراشههای ارزانتر و با پیچیدگی کمتری اجرا میشود. این مدل هوش مصنوعی با منبع باز میتواند توسط توسعه دهندگان در شرکتهای دیگر هم مورد استفاده قرار گیرد تا با هزینههای عملیاتی کمتر، کارایی را به میزان چشمگیری افزایش دهد.
مهر تایید پکن بر هوش مصنوعی جدید
شی جین پینگ در جلسهای به گرمی از لیانگ ون فنگ، بنیانگذار «دیپ سیک» استقبال کرد و به او یک صندلی در ردیف اول در کنار رهبران شرکتهای بزرگ خصوصی کشور اختصاص داد. به گفته هویائو وانگ، رئیس اندیشکده چین و جهانی شدن، این مساله نشان داد که پکن مشتاق حمایت از این شرکت است.
این درحالی است که رهبری چین سال گذشته وعده یک جهش رو به جلو را داد و تلاش کرد با تکیه بر نوآوری در بخشهای پیشرفته، چون هوش مصنوعی و تراشههای نیمه هادی محرکهای جدیدی برای رشد ایجادکند. این درحالی است که محدودیتهای صادراتی آمریکا بر تجهیزات پیشرفته، توانایی پکن برای دستیابی به پیشرفت های بزرگ فناوری را تضعیف کرد.
ورود هوش مصنوعی به دولت و صنعت
با حمایت پکن از این استارت آپ، تعداد بسیاری از دولتهای محلی، از هوهات در شمال گرفته تا شهر جنوبی گوانگژو و شنزن درحال راهاندازی «خدمات دولتی مبتنی بر هوش مصنوعی» هستند تا از رسیدگی به درخواستهای اداری گرفته تا ارائه خدمات عمومی، امور حکمرانی خود را خودکار کنند. حداقل سه اپراطور مخابراتی دولتی در هفتههای اخیر این مدل پیشرفته را بکار گرفتهاند.
شرکتهای خصوصی نیز از این مدل جدید استفاده میکنند تا اثر آن بر بهبود بهرهوری را بررسی کنند. خودروسازان، شرکتهای خدمات مالی، سازندگان گوشیهای هوشمند و اوپراتورهای محاسبات ابری چون علی بابا، هواوی و تنسنت هم در هفتههای اخیر در تلاش برای بکارگیری آن در سیستمهای خود بودهاند.
نگرانیهای بازار کار
اقتصاددانان اما هشدار میدهند که سرعت بکارگیری هوش مصنوعی باید در چین با دقت مدیریت شود چراکه این کشور با بازار کار ضعیف و نرخ بالای بیکاری مواجه است. به گفته گلدمن ساکس، درحالی که هوش مصنوعی میتواند بهرهوری نیروی کار را افزایش دهد، اثرات «تخریب شغلی» ناشی از آن ممکن است باعث تشدید تورم و تضعیف بیشتر اقتصاد شود.
نرخ بیکاری جوانان در چین بیش از 15 درصد باقی مانده است و سالانه حدود 10 میلیون فارغ التحصیل جدید وارد بازار کار میشوند. این درحالی است که از دست دادن شغل در سالهای اخیر در بخش مسکن و در میان کارمندان دولت و بخش مالی گزارش شده است. با اینحال، تحلیلگران گلدمن ساکس معتقدند بازار کار چین در مقایسه با آمریکا کمتر در معرض ریسک اتوماسیون قرار دارد، چراکه سهم مشاغل فیزیکی در این کشور بیشتر از آمریکاست. طبق تخمینهای این بانک، بخشهایی چون امور مالی، بیمه و خدمات که بیشتر در معرض اثرات استفاده از اتوماسیون مبتنی بر هوش مصنوعی قرار می گیرند، 14 درصد مشاغل ایالتی آمریکا را تشکیل میدهند، درحالی که سهم آنها در چین 3 درصد است.
به گفته گلدمن ساکس، گرچه بکارگیری هوش مصنوعی ممکن است در کوتاهمدت تعداد کارگران بیکار را افزایش دهد، اما این کارگران در نهایت در بخشهایی که نیروی کار دارای مزیت رقابتی است، شغلهای جدیدی پیدا خواهند کرد و این امر به رشد مجدد اشتغال کمک خواهد کرد.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
بریکس برابر دلار؛ بلندپروازی یا آغاز یک تغییر؟
-
وقایع پراکنده، تغییرات بزرگ و «خاورمیانه جدید»ی که در حال شکل گرفتن است/ چرا حمله هفت اکتبر به جنگ همه علیه همه تبدیل نشد؟
-
آمادگی ایران برای دوره گذار
-
روز آزادی ترامپ نزدیک شد ؛ بورس ها در بیم، طلا در اوج
-
تشدید بیسابقه تنشهای لفظی میان ایران و آمریکا چه سرانجامی خواهد داشت؟
-
نبرد مرگ و زندگی بر سر اوراسیا؛ نظم امپراطوی باز میگردد؟
-
پیش بینی بورس در سال 1404
-
توافق نو بین ایران و آمریکا از مسیر روسیه
-
زلزله سیاسی و قضایی در فرانسه