به گزارش اکوایران، خاورمیانه به‌عنوان بزرگ‌ترین منطقه تولید نفت در جهان شناخته می‌شود و در عین حال، یک مرکز تجارت دریایی بزرگ و اصلی نیز است. به نوشته اسکا‌ی‌نیوز، آب‌راه‌های خاورمیانه یک شاهراه حیاتی برای کشتی‌های باری در جهت انتقال نفت و همچنین کشتی‌های کانتینری در جهت حمل کالاهای مختلف است.

افزایش تنش‌ها در خاورمیانه یک تأثیر قابل پیش‌بینی بر قیمت نفت دارد و باعث می‌شود تا قیمت این کامودیتی با رشد همراه شود؛ زیرا سرمایه‌گذاران نگران کاهش عرضه آن می‌شوند؛ آن هم به‌دلیل اتفاقاتی نظیر بسته‌شدن احتمالی آب‌راه‌های حیاتی یا حمله به مسیرهای تجارت دریایی. در نتیجه، حق بیمه حمل‌ونقل توسط کشتی‌ها افزایش می‌یابد و این رشد قیمت در نهایت به مصرف‌کنندگان منتقل می‌شود.

نفت برنت که معیار بین‌المللی نفت خام است، با رشد 8 درصدی در سطح 75 دلار به ازای هر بشکه معامله می‌شود. این امر در سراسر اقتصاد تأثیر می‌گذارد، زیرا نفت در فرآیند تولید بسیاری از کالاها و خدمات، چه اسباب‌بازی‌های پلاستیکی باشد و چه سفرهای هوایی، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

طبق اعلام صندوق بین‌المللی پول، به‌ازای هر 10 درصد افزایش در قیمت‌های نفت، تورم در اقتصادهای پیشرفته تا حدود 0.4 درصد افزایش می‌یابد. برخی کارشناسان هنوز در مورد تأثیر این موضوع بر تجارت خوش‌بین هستند، اما منطقه در حال حاضر با چالش‌هایی دست‌و‌پنجه نرم می‌کند.

گروه انصارالله به هدف قرار دادن کشتی‌هایی که از دریای سرخ وارد کانال سوئز می‌شدند، اقدام کرده است. کانال سوئز یک قطب اصلی برای کشتی‌های کانتینری محسوب می‌شود.

سارا شیفلینگ، استاد دانشکده اقتصاد هانکن، گفت: «این امر بسیاری از کشتی‌ها را مجبور کرده است که در مسیرهای بین آسیا و اروپا، مسافت طولانی را در اطراف آفریقا طی کنند که این امر یک تا دو هفته به زمان سفر و حدود یک میلیون دلار به هزینه هر سفر می‌افزاید.»

او افزود: «طولانی‌تر شدن زمان سفر همچنین به این معنی است که ظرفیت جهانی کاهش می‌یابد زیرا کشتی‌ها برای مدت طولانی‌تری در یک سفر متوقف می‌شوند و همه این‌ها اثرات زنجیره‌ای در شبکه‌های حمل‌ونقل جهانی و زنجیره‌های تأمین دارد.»

در این میان تنگه هرمز نیز وجود دارد؛ این آب‌راه حیاتی، یک‌چهارم از تجارت نفت جهان را به خود اختصاص داده است و تحلیل‌گران گلدمن ساکس پیش‌بینی‌ کرده‌اند که ایجاد اختلال در تنگه هرمز می‌تواند قیمت‌های نفت را به بیش از 100 دلار در هر بشکه افزایش دهد. در همین حال، چین بزرگ‌ترین مشتری نفت ایران است و کشورهای امارات متحده عربی و قطر برای صادرات نفت خود به تنگه هرمز متکی هستند.