دهلینو در دوراهی انتخاب میان ایران و اسرائیل؛ اقتصاد هند چگونه از جنگ آسیب میبیند؟
اکوایران: جنگ اسرائیل و ایران پروژههای اتصال منطقهای هند و امنیت انرژی این کشور را در معرض خطر قرار میدهد، از جمله پروژهای که باعث تقویت بندر چابهار ایران میشود.

به گزارش اکوایران، مناقشه فزاینده میان اسرائیل و ایران بههمراه اعلان آمریکا مبنی بر بمباران سایتهای هستهای ایران در روز شنبه، پروژههای اتصال منطقهای هند و امنیت انرژی این کشور را در معرض خطر قرار میدهد، از جمله پروژهای که باعث تقویت بندر چابهار ایران میشود.
پیش از آنکه آمریکا حمله به سه سایت هستهای ایران را انجام دهد، هارش پانت، معاون رئیس یک اندیشکده در هند، اعلام کرد: «تشدید تنش در منطقه خاورمیانه منافع هند را در معرض خطر قرار میدهد.»
او با اشاره به اینکه هند با هر دو طرف روابط خوبی دارد، گفت: «امینت انرژی هند به ثبات خاورمیانه مرتبط است. بنابراین، در صورت گسترش این مناقشه و ادامه آن در منطقه، هند هیچ منفعتی نمیبرد.»
سخنان او بازتابدهنده موضع دولت هند است که خود را از بیانیه سازمان همکاری شانگهای دور کرده است. این گروه به رهبری روسیه و چین که هند نیز جزئی از آن است، حملات نظامی اسرائیل علیه ایران را که هدف آن متوقف کردن برنامهای هستهای ایران بوده، محکوم کرده است.
دهلی نو در عوض از اسرائیل و ایران خواست از هرگونه اقدام که باعث تشدید تنش میشود، خودداری کنند و در تاریخ 13 ژوئن در بیانیه وزارت خارجه خود اعلام کرد که کانالهای موجود برای دیالوگ و دیپلماسی باید برای تنشزدایی مورد استفاده قرار بگیرند.
سانجای کومار پاندی، استاد دانشگاه Jawaharlal Nehru University میگوید: «هند خود را از بیانیه سازمان همکاری شانگهای دور نگه داشت، زیرا این کشور دارای همکاری امنیتی و نظامی با اسرائیل است.»
این استاد دانشگاه افزود: «اسرائیل بهعنوان یک تأمینکننده بسیار مهم سختافزار نظامی برای هند مطرح است. هند باید یک تصمیم دشوار بگیرد، زیرا از طرفی اسرائیل وجود دارد که از بسیاری جهات یک شریک نظامی پراهمیت است و از سوی دیگر، ایران وجود دارد که میتوان از آن بهعنوان یک شریک اقتصادی مهم نام برد.»
او افزود: «پروژههای اتصالی هند، چه بندر چابهار باشد یا کریدور حملونقل بینالمللی شمال-جنوب، اکنون در وضعیتی بلاتکلیف قرار دارند، در حالیکه کریدور اقتصادی هند-خاورمیانه-اروپا پیش از این به علت جنگ ادامهدار در غزه، با نااطمینانی روبهرو بوده است.»
بندر چابهار واقع در ساحل جنوب شرقی ایران که با دریای عمان روبهروست، دسترسی هند به افغانستان را میسر میکند. این بندر به شرکتهای هند اجازه داده است در آسیای مرکزی فعالیت داشته باشند و از کنار همسایه و رقیب هند یعنی پاکستان عبور کنند. کریدور حملونقل بینالمللی شمال-جنوب یک شبکه 7200 کیلومتری متشکل از کشتی، قطار و جاده از سنتپترزبورگ روسیه به بندر مومبای در غرب هند است. طرح ابتکاری نارندار مودی، نخستوزیر هند، موسوم به کریدور اقتصادی هند-خاورمیانه-اروپا در سپتامبر 2023 در اجلاس گروه 20 رونمایی شد. این کریدور بهعنوان رقیب طرح کمربند و جاده هند در نظر گرفته میشود.
در ماه می سال گذشته میلادی، هند یک قرارداد 10 ساله برای توسعه و فعالیت در بندر چابهار امضا کرد؛ بندری که گفته میشود به هند کمک میکند با بندر گوادر پاکستان که در نزدیکی این بندر ایران قرار دارد، مقابله کند.
بندر گوادر پاکستان توسط شرکت چینی Overseas Ports Holding Co. اداره میشود و بخشی از طرح ابتکاری کمربند و جاده به حساب میآید.
طبق یک قرارداد بلندمدت، دهلی نو حدود 120 میلیون دلار برای تجهیز بندر چابهار سرمایهگذاری خواهد کرد و به تهران پیشنهاد یک فرصت اعتباری 250 میلیون دلاری داده است، آن هم با هدف بهبود زیرساخت در اطراف این بندر.
هارش پانت همچنین گفت: بیثبانی در خاورمیانه احتمالا مانع از عمده این پروژهها خواهد شد. او افزود: «رویکرد سنتی هند نسبت به منطقه همواره در زمان وقوع اینگونه مناقشات، تحت فشار قرار میگیرد و این جنگ نیز همینطور است. دهلینو میداند زمانی که میخواهد روابط خود در منطقه را متوازن کند، یک چالش بزرگتر وجود دارد.»
آجای سریواستاوا، موسس اندیکشده Global Trade Research Initiative مستقر در دهلی نو، همچنین اعلام کرد: «رویاروییها و تنشهای فزاینده منطقهای باعث ایجاد یک تهدید مستقیم برای روابط استراتژیک و اقتصادی هند میشود. »
در سال مالی منتهی به مارس، هند کالاهایی به ارزش 1.24 میلیارد دلار به ایران صادر کرد و ارزش واردات هند از ایران نیز در سطح 441.9 میلیون دلار قرار گرفت. اما تجارت هند با اسرائیل در سطح گستردهتری قرار دارد؛ چراکه ارزش صادات هند به اسرائیل در سطح 2.15 میلیار دلار ایستاده و ارزش واردات هند از اسرائیل در سطح 1.61 میلیارد دلار قرار گرفته است.
سریواستاوا افزود: «اما مهمتر از این روابط تجاری دوطرفه، اتکای هند به منطقه برای انرژی است: حدود دوسوم واردات نفت خام و نیمی از واردات گاز طبیعی مایع از تنگه هرمز میگذرد که ایران اکنون تهدید به بستن آن کرده است.»
سریواستاوا میگوید: «این آبراه که در باریکترین نقطه خود عرضی معادل 33.8 کیلومتر دارد، حدود یکپنچم از تجارت جهانی نفت را مدیریت میکند و اهمیت فوقالعاده بالایی برای هند دارد؛ کشوری که برای بیش از 80 درصد از نیازهای انرژی خود به واردات متکی است. هرگونه بستهشدن تنگه هرمز باعث افزایش شدید قیمت نفت، هزینههای انتقال حاملهای انرژی و بیمههای مرتبط میشود. این موضوع میتواند باعث افزایش تورم هند شود، بر روپیه فشار وارد آورد و مدیریت مالی هند را پیچیده کند.»
سریواستاوا گفت ریسکها همچنین با حمله موشکی ایران به بندر حیفا که 70 درصد آن متعلق به شرکت آدانی است، افزایش یافته است.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
سقوط قیمت طلا و سکه در سایه رکود
-
ماجرای درگیریهای شبانه در اقلیم کردستان عراق چه بود؟
-
قیمت رهن کامل آپارتمان در منطقه ۱۰ تهران
-
چرخش بزرگ در برابر پوتین؛ وقتی پنتاگون ترامپ را سورپرایز میکند
-
شرط صعود طلا / صفر و صدی عمل نکنید
-
چراغ سبز پکن به فروش جنگندههای پیشرفته به تهران؟
-
آغاز متناسبسازی حقوق این گروه از بازنشستگان
-
چین انتقال موشکهای پدافندی به تهران را رد کرد
-
روایت بقائی از دیدار وزیر امور خارجه ایران و مقامات ارشد عربستانی