به گزارش اکوایران، بانک مرکزی اعلام کرده است که با اجرا و پیگیری دقیق سیاست‌های پولی در بانک مرکزی، نرخ رشد پایه پولی در سال 1402 روند نزولی قابل توجهی را تجربه کرد. به طوری‌که نرخ این شاخص مهم پولی و تاثیرگذار در تورم نسبت به رقم فروردین سال 1402 که 45 درصد بود با 16.9 واحد درصد کاهش، در پایان اسفندماه 1402 به 28.1 درصد رسید. رشد پول (بخش سیال نقدینگی) نیز از 65.2 درصد در پایان سال 1401 به 17.5 درصد در پایان اسفندماه سال گذشته کاهش یافت. بنابراین با کنترل شاخص‌های پولی اثرگذار بر تورم  انتظار می‌رود شاخص نرخ تورم نیز در ماه‌های آتی ارقام پایین‌تری را ثبت نماید. 

روابط عمومی بانک مرکزی گزارش داده است که کاهش قابل توجه رشد پایه پولی در سال 1402 همراه با کاهش رشد نقدینگی در این سال، به خوبی حاکی از توفیق بانک مرکزی در کنترل کل‌های پولی و ایجاد شرایط لازم برای کاهش نرخ تورم در سال جاری و سال‌های آتی می‌باشد. بر اساس آمارهای مقدماتی، حجم پایه پولی در پایان اسفندماه 1402 به رقم 11077.0 هزار میلیارد ریال رسید.

photo_2024-05-06_10-51-29

تداوم کاهش نرخ رشد نقدینگی و دستیابی به اهداف پیش بینی شده

در ادامه این گزارش آمده که نرخ رشد نقدینگی نیز طی یک روند نزولی از ۴۰.۶ درصد در پایان سال ۱۳۹۹ و ۴۲.۸ درصد در پایان مهرماه سال ۱۴۰۰ به ۳۱.۱ درصد در پایان سال ۱۴۰۱ و ۲۴.۳ درصد در پایان سال ۱۴۰۲ رسید که این امر، بیان‌گر توفیق کامل بانک مرکزی در کنترل رشد نقدینگی و حصول اهداف تعیین شده می‌باشد.

بر اساس آمارهای مقدماتی، حجم نقدینگی در پایان اسفندماه ۱۴۰۲ به رقم ۷۸۸۰۸.۹ هزار میلیارد ریال رسید.  دستیابی به رقم رشد نقدینگی ۲۴.۳ درصد در پایان سال ۱۴۰۲، در شرایطی حاصل شده است که رقم رشد نقدینگی سالانه زیر ۲۵ درصد آخرین بار در سال ۱۳۹۷ (۲۳.۱ درصد) محقق شده بود.

بانک مرکزی اعلام کرد که بدیهی است که کاهش رشد نقدینگی به عنوان یکی از عوامل اصلی شکل‌دهی به تورم، نقش مهمی را در کاهش نرخ تورم در سال جاری و سال‌های آتی ایفا خواهد نمود.

photo_2024-05-06_09-53-08 (2)

کاهش قابل توجه شاخص‌های پول و شبه پول

در بخش دیگری از این گزارش آمده است که مروری بر عملکرد اجزای نقدینگی حاکی از آن است که رشد پول (بخش سیال نقدینگی) در سال 1402 نیز به طور قابل توجهی کاهش یافته و از 65.2 درصد در پایان سال 1401 به 17.5 درصد در پایان اسفندماه 1402 رسیده است.

در مجموع، روند نزولی قابل توجه رشد نقدینگی و رشد پول، مؤید آن است که در سایه ثبات ایجاد شده در سال 1402، از شدت انتظارات تورمی فعالین اقتصادی کاسته شده و در نتیجه انتظار می‌رود که نرخ تورم در ماه‌های آتی ارقام پایین‌تری را ثبت نماید.  

photo_2024-05-06_09-53-08

لازم به اشاره است ضریب فزاینده نقدینگی نیز در پایان اسفند‌ماه 1402 نسبت به پایان اسفندماه 1401، معادل 2.9 درصد کاهش یافته و به رقم 7.112 رسیده است.

در مجموع کاهش رشد نقدینگی، کاهش رشد پایه پولی، کاهش رشد پول و نیز تنزل ضریب فزاینده نقدینگی همگی دلالت بر اثربخشی سیاست های پولی بانک مرکزی مبتنی بر استفاده ترکیبی از کلیه ابزارهای سیاست های پولی دارد که این موضوع نه تنها در سال گذشته بلکه به صورت موثرتری می‌تواند تاثیر منجر به تداوم پایدار روند نزولی نرخ تورم در دوره های زمانی آتی داشته باشد.

چرا رشد پایه پولی کاهش یافت؟

اکوایران نیز، هفته گذشته در گزارشی به موضوع فروکش کردن رشد پایه پولی در انتهای سال گذشته پرداخت. در این گزارش آمده است که آمارها نشان می‌دهد فروکش کردن رشد پایه پولی در انتهای سال 1402 نسبت به ابتدای سال، عمدتا به دلیل کاهش خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی و سایر اقلام بوده و رشد نقدینگی نیز در اثر کنترل مقداری ترازنامه بانک‌ها با محدودتر کردن تسهیلات‌دهی به بخش غیردولتی کاهش پیدا کرده است.

در ادامه این گزارش آمده که در سمت نقدینگی نیز علی‌رغم افزایش نقش خالص مطالبات از دولت و شرکت‌های دولتی در رشد نقدینگی، در اثر سیاست کنترل مقداری ترازنامه بانک‌ها بدهی بخش غیردولتی کاهش یافته و نقدینگی از این حیث دچار کاهش شده است. به همین ترتیب عوامل مذکور باعث شده تا رشد پایه پولی و نقدینگی در پایان 1402 نسبت به ابتدای سال فروکش کند.

خبر مرتبط
چرا رشد نقدینگی و پایه پولی علی‌رغم رشد بدهی دولت در 1402 کاهش یافت؟

اکوایران: آمارها نشان می‌دهد فروکش کردن رشد پایه پولی در انتهای سال 1402 نسبت به ابتدای سال، عمدتا به دلیل کاهش خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی و سایر اقلام بوده و رشد نقدینگی نیز در اثر کنترل مقداری ترازنامه بانک‌ها با محدودتر کردن تسهیلات‌دهی به بخش غیردولتی کاهش پیدا کرده است.