رئیس صندوق توسعه ملی عنوان کرد:
شرکت ملی نفت از ابربدهکاران صندوق توسعه ملی/ تملک بانک سینا به جای طلب ارزی
اکوایران: غضنفری رئیس صندوق توسعه ملی گفت: یکی از بدهکاران بزرگ به صندوق توسعه ملی شرکت ملی نفت ایران است و بعد از آنها نیروگاهها هستند. این در حالی است که سایر بخشهای صنعتی بدهی کمتری داشتهاند.
به گزارش اکوایران، مهرماه سال گذشته بود که مهدی غضنفری، رئیس صندوق توسعه ملی از انباشته شدن حدود ۱۰۰ میلیارد دلار طلب این صندوق از دولت خبر داد.
اما در دیماه سال گذشته، احسان خاندوزی، سخنگوی اقتصادی دولت معتقد بود که میزان بدهی به صندوق توسعه ملی ۱۰۰ میلیارد دلار نیست.
حالا مهدی غضنفری، رئیس صندوق توسعه ملی در رابطه با طلب این صندوق از دولت گفته است: حدود ۴/۴ میلیارد دلار وصول مطالبات در دولت سیزدهم بوده است و این در حالی است که وصول مطالبات از ابتدای تا دولت سیزدهم حدود ۱/۱ میلیارد دلار بوده است. وصول مطالبات از طریق تهاتر نیز نقشی بسیار کم و حدود ۰/۱۲ میلیارد دلار بوده است و این برای بدهکارانی بوده است که پول ما را نمیدادند و ما مجبور به تهاتر مثلا با سهام آنها بودهایم. مثلا آنها گفتند ما جای پول، بانک سینا را داریم که ما همان را تملیک کردیم.
گرفتن بانک سینا به جای پول
وی ادامه داد: یکی از بدهکاران بزرگ به صندوق توسعه ملی شرکت ملی نفت ایران است و بعد از آنها نیروگاهها هستند. این در حالی است که سایر بخشهای صنعتی بدهی کمتری داشتهاند. در واقع دوتا بخشی که انتظار میرود تحول در توسعه کشور ایجاد کنند در بازرگرداندن منابع موفق نبودند.
غضنفر ی گفت: تا پیش از دولت سیزدهم ۱.۱ میلیارد دلار از بدهیهای صندوق وصول شده بود و در این دولت ۴.۴ میلیارد دلار وصول شد که در مجموع ۵.۵ میلیارد دلار وصول مطالبات از محل عاملیت بود. از طریق سود سپرده نیز ۲.۷ میلیارد دلار وصول شده و از طریق تهاتر ۰.۱۲ میلیارد دلار. تهاتر ما ۳۳ درصد از بانک سینا با مجوز بانک مرکزی بوده است. در واقع آنها گفتند؛ «ما جای پول، بانک سینا را داریم.»، که ما همان را تملیک کردیم.
صندوق توسعه ملی ۹ میلیارد دلار طرح در دستور کار دارد
به گفته رئیس صندوق توسعه ملی، نزدیک به ۹ میلیارد دلار طرح امروز امضا خواهد شد. همچنین دو آبرسانی از دریای عمان به سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی و رضوی است؛ طرح بعدی شیرین سازی و انتقال آی خلیج فارس به استانهای فارس و اصفهان است وطرح بعدی pdh پالایش گاز بید بلند خلیج فارس و pdh پتروشیمی تدبیر و طرحهای دیگر است.
او ادامه داد: البته غیر طرحهای امروز حدود ۴/۷ میلیارد دلار نیز طرح در دست بانکها است که در آینده اسمهای آنها اعلام میشود و عمدهی انها در حوزه انرژیهای تجدید پذیر است.
اکوایران: رضا محمدی، معاون صندوق توسعه ملی با اشاره به اینکه این صندوق بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار از دولت مطالبه دارد، گفته: صندوق سال گذشته رکورد وصول مطالبات را شکاند و بیش از ۲.۲ میلیارد دلار از مطالبات صندوق وصول شد.
دو شرط صندوق برای تسهیلاتدهی
غضنفری در پاسخ به سوالی که آیا صندوق همچنان تسهیلات میدهد یا خیر گفت: تسهیلات دهی در صندوق همچنان وجود دارد، اما دو شرط دارد. صندوق باید دو ویژگی در تسهیلات دهی یا مشارکت داشته باشد که اولی آن این است که صندوق باید سوداوری خوبی از مشارکت یا تسهیلاتدهی داشته باشد و نکته دیگر این است که ریسک کاهش داشته باشد.
وی ادامه داد: در گذشته صندوق صرفا تسهیلات میداد، اما کاری که صندوق سرمایه گذاری میکند بنگاه داری نیست بلکه سرمایه گذاری صندوق، سرمایه گذاری غیر مداخلهای است. اینکه چقدر ما به بنگاه داری یا سرمایه گذاری مداخله گونه نزدیک بشویم بستگی به fs طرحها دارد.
غضنفری گفت: یک پروژه برای اینکه پا بگیرد ۵ فاز دارد، اولی ان تامین مالی است، سپس اجرای طرح، تولید و بهره برداری، پیامد و سناریوهای خروج است. صندوق توسعه ملی با اجرای طرح و تولید و بهره برداری کاری ندارد. صندوق در پیامدهای محصول (مثلا ۲۰ درصد از فروش یا محصول شرکت را به ما بدهید) و بعد از آن خارج میشویم.
وی افزود: البته کی گفته است بنگاه داری بد است؟ البته من تاکید میکنم صندوق به دنبال بنگاه داری نیست چرا که کار سختی است و ما نهاد مالی هستیم. هیچ صندوق ثروت ملی در دنیا منفعل نیست.
ضرورت نقش فعالانه صندوق توسعه ملی
غضنفری گفت: به طور میانگین ۲.۷ میلیارد دلار شاخص تعداد امهالها به ازای هر پروژه بوده است. همچنین شاخص تعهدپذیری بانکهای عامل نسبت به منبع صندوق حدود ۸ میلیارد دلار از ۲۵ میلیارد دلار بوده است.
میادین نفت و گاز کشور را به صندوق دهید
بنا به گزارش تسنیم، غضنفری گفت: ما حدود ۱۰۰ میلیارد دلار به دولتها وام دادهایم، که میگویند از روال قانونی پس بگیرید. میادین نفت و گاز کشور به ویژه میادینی که دستی به آن نزدید به صندوق بدهید تا صندوق به بخش خصوصی بسپارد و آن سهمی که بخش دولت است را به جای بدهی دولت به ما بدهید.
او افزود: طبق محاسبات ما حدود ۱ میلیون بشکه میتوانست از این ذخایر بدست بیاید، که حدودا سالی ۱۲ میلیارد دلار خالص برای ما درامد ارزی داشت؛ من همچنان قانع نشده ام که چرا این طرح ما رای نمیآورد و اجرا نمیشود. ایرادات به پیشنهاد مجلس و دولت و صندوق در جدول آمده است، که همچنان ما گفتیم تمام این ایرادات را اجرا میکنیم.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
2 روایت متفاوت از علت تاخیر در پرداخت یارانه نقدی آبان 1403
-
شوهران قاتل قصاص نمیشوند؟/ واکاوی حقوقی مجازات همسرکشی در ایران
-
جزئیات تازه از ماجرای واریز یارانه آبان/ سازمان هدفمندی یارانهها: یارانه هیچکس حذف نشده است
-
جنگ اوکراین به نقطه جوش رسید/ کییف پیام هشدار گرفت؛ حملات هوایی گسترده روسیه در راه است
-
ابطال مصوبه دولت در خصوص حقوق بازنشستگان
-
استقبال مولوی عبدالحمید از مسعود پزشکیان+ فیلم
-
فوری؛ ممکن است امشب قطعنامه صادر نشود
-
رانا و شاهین بازار خودرو را آتش زدند
-
فوری/ واریز یارانه نقدی آبان 1403+ فیلم