به گزارش اکوایران، زنان به عنوان نیمی از جمعیت کشور باید نقش پررنگی در اقتصاد داشته باشند. هر چه حضور زنان در بازار کار بیش‌تر شود،‌ پویایی در این بازار افزایش می‌یابد و سرریز آن می‌تواند همه بخش‌های اقتصادی را منتفع کند.

داده‌های مرکز آمار ایران حکایت از آن دارد که در تابستان 1403، نرخ بیکاری زنان تقریبا دو برابر میانگین نرخ بیکاری در کل کشور است. این نرخ حتی از نرخ بیکاری مردان نیز با اختلاف چشم‌گیری بالاتر است. برای مثال، در حالی که نرخ بیکاری مردان بین 3 تا 11 درصد در نوسان است، نرخ بیکاری زنان بین 4 تا 26 درصد تغییر می‌کند. 

قم، میزبان بالاترین نرخ بیکاری زنان

نرخ بیکاری یکی از شاخص‌های کلیدی بازار کار است که نشان می‌دهد از هر 100 نفری که در بازار کار به صورت فعال (بیکار یا شاغل) فعالیت می‌کند، چند نفر بیکاراند. نکته قابل توجه در تعریف این شاخص، توجه به ماهیت فرد «بیکار» است. در گزارشات مرکز آمار اعلام شده که مقصود این نهاد از بیکار، فردی است که شغل ندارد اما در جستجوی کار است یا تمایل به کارکردن دارد. بنابراین، افرادی که به طور کلی قصد کار کردن ندارد، دنبال کار نمی‌گردند یا از یافتن شغل ناامید شده‌اند در زمره بیکاران دسته‌بندی نمی‌شوند.

بررسی‌ها حاکی از آن است که نرخ بیکاری کل کشور در تابستان امسال 7.5 درصد بوده است. این نرخ برای مردان 6.1 درصد و برای زنان 14.2 درصد برآورد شده است.

از میان استان‌های کشور، بالاترین نرخ بیکاری زنان در استان قم و برابر با 26.1 درصد به ثبت رسیده است. به عبارت دیگر، در این استان از هر 100 زنی که در بازار کار فعال بوده، 26 زن بیکار بوده است. در مقابل، کمترین نرخ بیکاری زنان با 4.4 درصد در استان آذربایجان غربی دیده شده است.

در بازار کار مردان نیز بالاترین و پایین‌ترین نرخ بیکاری به ترتیب 11.6 درصد و 3.4 درصد بوده که مربوط به استان‌های سیستان و بلوچستان و ایلام می‌شود.

اگر استان‌های کشور از نظر نرخ بیکاری زنان و مردان در یک صفحه مختصات دسته‌بندی شوند، تمرکز استان‌ها بیش‌تر در سمتی از محور مختصات است که نرخ بیکاری مردان در آن به طور نسبی پایین است اما نرخ بیکاری زنان ممکن است پایین یا خیلی بالا باشد.

استان‌هایی مثال اصفهان، البرز، گیلان و کهگیلویه و بویراحمد نیز در مراکز میانی قرار گرفته‌اند و در آن‌ها نرخ بیکاری زنان و مردان به طور نسبی بالا است.