به گزارش اکوایران،‌ محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی شب گذشته، 27  آذر 1403 در گفت‌وگوی ویژه خبری صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران شرکت کرد. 

فرزین در این گفت‌وگوی خبری به نکاتی اشاره کرد که بخشی از آن را در ادامه می‌خوانید:

  • ما در بانک مرکزی، درباره تامین ارز کشور از 2 سال قبل، سیاست‌های جدیدی را اتخاذ کردیم. برای مثال، مرکز مبادله ایران را تاسیس و تلاش کردیم بخش بزرگی از نیاز ارزی کشور را در سامانه نیما تامین کنیم.

  • با این اقتصاد کشور نیازمند ایجاد یک بازار ارزی واقعی بود و امروز برای اولین با در کشور، یک بازار واقعی ارزی بر مبنای عرضه و تقاضای واقعی ایجاد شده است.

​تلاش کردیم یک بازار واقعی ارز در کشور را به وجود آوریم

  • در یک سال و نیم گذشته تلاش کردیم یک بازار واقعی ارز در کشور را به وجود آوریم. یک روزی، ارز ترجیحی ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی وجود داشت که همچنان برقرار است؛ یک ارز نیمایی است که پتروشیمی‌ها پالایشی‌ها و فولادی‌ها ارز خود را در آن عرضه می‌کردند و دیگر صنایع و بخش های بازرگانی ارز آنها توافقی بود.

  •  از روز شنبه با انجام اولین معاملات نرخ کشف شده ارز دلار در این معاملات ارز توافقی نیما ۵۹ هزار و ۶۰۰ تومان بود و تا امروز حدود ۶۱ هزار تومان در این بازار کشف قیمت شده که کاملا آزاد و توافقی بود.

  • در این بازار هیچ سقف و کف قیمتی وجود ندارد و براساس سیستم حراج، مچینگ و جورسازی شکل می‌گیرد.

  • هیچ اتفاق جدید در بازار ارز رخ نداده و تنها ارز توافقی که به صورت غیر رسمی وجود داشت را به یک بازار واقعی و توافقی تبدیل کردیم. با این حال نرخ ارز نیما را مقداری افزایش دادیم که به نرخ بازار ارز توافقی نزدیک شود.

  • بنابراین در حال حاضر یک بازار ارز توافقی واقعی وجود دارد که نرخ واقعی تر است و ما در تغییر نرخ ارز هیچ دخالتی نداشتیم بلکه عرضه کننده و متقاضیان به صورت توافقی ارزهای خود را معامله می‌کنند.

  • از روز پنجشنبه که بانک مرکزی اطلاعیه بازار ارز توافقی را منتشر کرد، موج شدیدی از اخبار کاملا برنامه‌ریزی شده خارجی و عملیات روانی خارجی آغاز شد. برای مثال در ساعت ۱۱ شب همان روز، سی ان ان گزارش داد که پهپادهای مشکوک ایرانی در آسمان نیوجرسی مشاهده شد، فردای آن روز بحث مکانیسم ماشه مطرح شد، تهدید نظامی اسرائیل رسانه‌ای شد، تهدید ترامپ از سوی وال استریت ژورنال مطرح شد، شایعه شد که چین نفت ایران را به میزان ۳۰۰ هزار بشکه کمتر خریداری کرده است و همچنین شایعه شد که چین نفت ایران را در آینده کمتر خریداری خواهد کرد که همه مطالب دروغ بود.

  • تمامی مطالب مطرح شده همگی عملیات روانی بود، نه تولید نفت کشور کاهش پیدا کرده و نه ذخایر ارزی کشور کاهش یافته است. 

عرضه 65 میلیارد دلار ارز در سامانه نیما

  • سال گذشته نزدیک به ۶۵ میلیارد دلار ارز در سامانه نیما عرضه شد و در سال جاری تا امروز بالای ۵۰ میلیارد دلار ارز تامین شده.

  •  پیش‌بینی ما این است که تا پایان سال جاری نیز از ۷۰ میلیارد دلار تامین ارزی عبور کند و علاوه بر اینکه توانسته‌ایم با ذخایر ارزی خود طلا بیشتری تامین کنیم، توانستیم ارز تجاری را نیز به میزان شش درصد بیشتر تامین کنیم و کسانی که از افزایش نرخ ارز منتفع می‌شوند تلاش می‌کنند با ایجاد شایعات بازار ارز را ملتهب کنند.

دغدغه رئیس‌جمهوری معیشت مردم است

  • در جلسات ستاد هماهنگی اقتصادی دولت مطرح شد که در جهت کاهش کسری بودجه دولت ۱۵ میلیارد دلار به ۱۲ میلیارد دلار کاهش یافته و سه میلیارد دلار دیگر را با عرضه در سامانه نیما در جهت تامین بخشی از کسری بودجه دولت، عرضه شود.

  • ما زمانی که برنامه در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت با حضور رئیس‌جمهوری ارائه شد، دکتر پزشکیان گفتند که معیشت مردم مهم‌ترین موضوع برای من است. بنابراین رئیس‌جمهوری با کاهش میزان ارز کالاهای اساسی و دارو مخالفت کردند و همچنان بر روی ۱۵ میلیارد دلار تاکید شد و رئیس‌جمهور و تیم اقتصادی دولت دستور دادند که همچنان باید ۱۵ میلیارد دلار ارز ترجیحی تامین شود. بنابراین در سال جاری هیچ تغییری در میزان و نرخ ارز ترجیحی ایجاد نخواهد شد.

  • مجددا موضوع جدید که در حال مطرح شدن است در رابطه با سال آینده است. دولت اگر ببیند که تغییر در نرخ کالاهای اساسی برای معیشت مردم هزینه دارد، بی‌شک از طریق روش‌های دیگر کسری بودجه خود را تامین می‌کند.

  • متاسفانه دائما به این موضوع در حال پرداخته شدن است که باعث می‌شود تجار کشور فروش خود را به تعویق انداخته که این موضوع خود باعث به هم خوردن بازار می‌شود. بنابراین باید اطلاع رسانی در حوزه اقتصادی به نحوی باشد که بازارهای اقتصادی کشور ملتهب نشود.

​ اصلاح نظام بانکی در دستور کار

  •  یکی از مشکلات نظام بانکی عدم کفایت سرمایه است. در سال گذشته کفایت سرمایه بانک‌ها منفی دو درصد بود، به عبارتی بانک به میزان تسهیلاتی که ارائه داده، نتوانسته سرمایه لازم را جذب کند.

  • امسال ۲۲۰ همت افزایش سرمایه در شبکه بانکی رخ داده است و امیدواریم بتوانیم افزایش سرمایه بانک‌ها را به ۴۰۰ همت برسانیم.

  • در حال حاضر کل سرمایه بانکی کشور حدود ۵۵۰ همت است و اگر بتوانیم تا ۴۰۰ همت افزایش سرمایه را محقق کنیم تفریبا سرمایه نظام بانکی به دوبرابر افزایش یافته است و با تحقق آن پیش بینی ما این است که کفایت یرمایه بانک‌ها به مثبت دو الی سه درصد برسد و هدف‌گذاری ما این است که براس سال آینده به سمت کفایت سرمایه هشت درصدی حرکت کنیم.

​​نیازمند ۱۹۱ همت منابع برای پایان صف وام ازدواج و فرزندآوری هستیم

  •  امروز ۲۳ درصد از کل تسهیلات بانکی به سبد خانوار پرداخت می‌شود که در گذشته ۱۳ درصد بوده است، بنابراین سهم خانوارها از تسهیلات رو به افزایش است و یکی از دلایل این موضوع افزایش پرداخت وام فرزندآوری و ازدواج است.

  • از ابتدای سال جاری تا ۲۶ آذرماه، ۱۶۴ همت وام ازدواج به ۴۹۰ هزار نفر پرداخت شده که درصد تحقق آن بر اساس برنامه زمانی ۱۵۲ درصد است، یعنی بانک مرکزی ۵۲ درصد از برنامه تکلیفی خود این تسهیلات را بیشتر پرداخت کرده که ناشی از تخصیص ۵۰ همتی مازاد ذخایر بانک‌ها برای پرداخت این تسهیلات است.

  • مبلغ وام ازدواج برای سال آینده افزایشی نداشته اما وام فرزندآوری کمی افزایش دارد. مطابق تکالیف قانونی بانک مرکزی تا پایان سال باید ۲۰۰ همت وام ازدواج و فرزندآوری پرداخت کند که و ۱۶۴ همت برای وام ازدواج پرداخت شده است.

  • ۳۵ همت وام فرزندآوری به ۴۳۵ هزار نفر پرداخت شده که حاکی از رشد دو درصدی پرداخت تسهیلات فرزند اوری است. با این حال، در حال حاضر ۴۸۰ هزار نفر در صف وام ازدواج قرار دارند و همین میزان نیز متقاضی در صف وام فرزندآوری قرار دارد و برای اینکه به صف متقاضیان پاسخ داده شود نیازمند ۱۹۱ همت منایع دیگر هستیم.

بهبود شاخص‌های تورم

  • در موضوع نرخ رشد نقدینگی به هدفگذاری خود نزدیک شده‌ایم. اینکه جلوی رشد پول گرفته شود مطلوب نیست.

  • قرار بود جلوی نرخ رشد پول گرفته شود اما با توجه به ریسک‌های سیاسی و شوک‌های سیاسی در ماه‌های اخیر، نرخ رشد نقدینگی به ۲۸.۶ درصد رسید. با این حال، بانک مرکزی با اجرای عملیات بازار باز، نرخ رشد نقدینگی را کاهش داد و امروز این رقم به ۲۸.۱ درصد رسیده است.

  • نرخ رشد پایه پولی به طور کلی بالای ۴۰ درصد بود و امروز این نرخ به ۲۰.۴ کاهش یافته است، بنابراین می‌توان گفت که بانک مرکزی بر پول مسلط شده و نگرانی در این زمینه وجود ندارد. همچنین، برای این که صنعت دچار مشکل نشود، بسته ۲۵۰ همتی کمک به صنایع شامل که ۲۰۰ همت برای صنعت و ۵۰ همت برای کشاورزی ایجاد کرده‌ایم. علاوه بر این، برای صنعت نفت نیز بسته‌های ریالی و ارزی جدید نیز، تعریف شده است.