به گزارش اکوایران، جهانگیر رحیمی در مورد مالیات سهام عدالت متوفیان پس از مرداد ۱۳۹۹ توضیحاتی ارائه کرد و گفت: مطابق ماده ۱۷ قانون مالیات‌های مستقیم، برای مالیات سهام متوفیان، از جمله سهام عدالت لازم است گواهی پرداخت مالیات طبق ماده ۲۶ یا ۳۴ این قانون دریافت شود.

او افزود که پس از اخذ این گواهی، دستگاهی که اموال متوفی را تحت اختیار دارد، می‌تواند دارایی‌ها را به وراث یا ذی‌نفعان منتقل کند.

رحیمی همچنین اعلام کرد که برای تسهیل در فرآیند مالیات‌ستانی بر اساس اهداف سازمان امور مالیاتی، سامانه‌ای برای انجام مالیات بر ارث سهام متوفیان به‌صورت برخط طراحی شده است.

مدیرکل دفتر حسابرسی سیستمی و ریسک و تمکین مالیاتی ادامه داد که پس از ارائه مدارک و احراز هویت یکی از وراث در سامانه شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، این شرکت اطلاعات را به‌صورت برخط به سازمان امور مالیاتی ارسال می‌کند.

رحیمی افزود که پس از محاسبه مالیات انتقال به‌صورت برخط، مبلغ محاسبه‌شده باید پرداخت شود و در صورت انجام این کار، گواهی ماده ۳۴ به‌صورت برخط صادر و به شرکت سپرده‌گذاری مرکزی ارسال می‌شود.

او در پایان گفت که جلسات مشترک متعددی میان سازمان امور مالیاتی و شرکت سپرده‌گذاری مرکزی برگزار شده و هم‌اکنون تعدادی پرونده مالیاتی مربوط به سهام متوفیان در حال محاسبه است. امیدواریم تا پایان امسال فرآیند محاسبه و اخذ مالیات سهام متوفیان به‌صورت برخط به اتمام برسد.

انتقال الکترونیکی سهام متوفیان به وراث 

در این راستا باید گفت که یکی از خدمات شرکت سپرده‌گذاری مرکزی به فعالان بازار سرمایه، انتقال سهام متوفیان است که شامل تمامی پرتفوی سهام افراد فوت‌شده (غیر از سهام عدالت) می‌شود و این سهام به وراث منتقل خواهد شد.

این فرآیند در گذشته از طریق دفاتر پیشخوان صورت می‌گرفت؛ در این روش، پس از تشکیل پرونده و ارسال مدارک، به دلیل نقص مدارک یا مشکلات ارتباطی با مشتریان و ارسال پستی مدارک به شرکت سپرده‌گذاری مرکزی، فرآیند طولانی می‌شد. اما یکی از مشکلات این روش، عدم ارتباط مستقیم شرکت سپرده‌گذاری مرکزی با درخواست‌دهندگان بود که باعث می‌شد اطلاع‌رسانی به‌طور مؤثر انجام نشود.

اخیراً و طبق اعلام محمد باغستانی، مدیرعامل شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه (سمات)، سامانه الکترونیکی انتقال قهری سهام راه‌اندازی شده و به کمک این سامانه، متقاضیان می‌توانند مدارک مورد نیاز برای انتقال سهام متوفی به وراث را به‌صورت آنلاین بارگذاری کنند.

این فرآیند به‌صورت برخط و ۲۴ ساعته در دسترس خواهد بود و طبق گفته باغستانی، این روش در کمترین زمان ممکن و با کمترین خطای انسانی انجام می‌شود.

بر این اساس، وراثی که سجامی هستند، می‌توانند به درگاه یکپارچه ذی‌نفعان بازار سرمایه مراجعه کرده و تمام مدارک را به‌صورت آنلاین بارگذاری کنند. سپس سایر مراحل به‌طور کاملاً الکترونیکی انجام خواهد شد.

باغستانی افزود که در روش قبلی، انتقال سهام حدود ۲۰ روز طول می‌کشید، اما با استفاده از روش جدید، این فرآیند می‌تواند در کمتر از ۲ روز انجام شود.