به گزارش اکوایران، خبرگزاری بلومبرگ مدعی شد که گسترش تحریم‌های آمریکا روی تانکرهایی که نفت ایران را حمل می‌کنند بخش مهمی از تجارت آن را مخدوش کرده است و حمل نفت به چین را به عنوان مهم‌ترین مشتری ایران کاهش داده است.

براساس ادعای بلومبرگ، جریان نفت ایران معمولا دو بخش دارد. نفتکش‌های تحریم شده یا آنهایی که متعلق به ایران هستند از پایانه‌های نفتی کشور خارج می‌شوند و سپس از نقطه‌ای در جنوب شرقی آسیا، که اغلب در مالزی‌ست، لنگر می‌اندازند؛ در اینجا، انتقال کشتی به کشتی صورت می‌گیرد و نفتکش دیگری نفت را به چین می‌فرستد.

بااین‌حال، برخی از این کشتی‌ها که نفت ایران را به چین حمل می‌کردند با جریمه مواجه شده‌اند. براساس داده‌های جمع‌آوری شده بلومبرگ از ردیابی کشتی‌‎ها، این مساله برخی اپراتورها را مجبور به دور شدن از این تجارت کرده است و تعداد تانکرهای موجود را در این مسیرها کاهش داده است. نتیجه این شرایط کاهش عرضه نفت ایران و افزایش قیمت آن برای پالایشگاه‌های مستقل چین بوده است، که حدود 90 درصد صادرات ایران را تشکیل می‌دهد. این شرایط سبب شده پالایشگاه‌های چین به دنبال جایگزین کردن عرضه از آفریقا یا سایر مناطق خاورمیانه باشند.

نفت ایران2

به گفته بلومبرگ، هراس اپراتورهای کشتی‌های تحریم‌شده این است که کشتی توسط مقامات بندری بازگردانده شود و آنها را با معضل یافتن مقصد جدید برای محموله و تحمل هزینه‌های اضافی مواجه کند. ایالات متحده تحریم‌ها را به 20 نفتکش نفت خام در 11 اکتبر افزایش داد و 12 نفتکش دیگر را در هفته‌های بعد به فهرست اضافه کرد.

داده‌های ردیابی کشتی نشان می‌دهد که همه نفت‌کش‌هایی که در 11 اکتبر تحریم شده‌اند، امسال در آب‌های جنوب شرقی آسیا فعال بوده و هشت نفتکش بر ترانزیت مسیر به چین متمرکز بوده‌اند. برخی از این کشتی‌ها اکنون درحال تغییر نقش خود در تجارت نفت خام ایران هستند.

براساس این گزارش، نفتکش «شانای کویین» نماد این تغییر است. چراکه براساس داده‌های Starboard Intelligence Maritime، این نفتکش از آگوست 2023 از غرب شبه جزیره مالزی عبور نکرده بود و در عوض در آب‌های شرق آن بوده است تا محموله‌های نفت ایران را برای حمل به چین ببرد.

اما داده‌های ردیابی کشتی نشان می‌دهد که این نفتکش در ماه اکتبر به فهرست تحریم‌های آمریکا اضافه شد و ماه بعد حرکت به سمت غرب را آغاز کرد و اکنون در آب‌های نزدیک ایران است. به گفته پایگاه داده‌های دریایی Equasis، این تانکر نام خود را نیز در ماه نوامبر به «ماری گلد» تغییر داد و اکنون به جای مالزی با پرچم کشور گویان حرکت می‌کند.

***

چند روز پیش نیز بلومبرگ همین موضوع را از منظر دیگری تحلیل کرده بود که ترجمه آن گزارش را می‌توانید اینجا بخوانید:

خبر مرتبط
اثر ترامپ بر فروش نفت ایران به چین/ بلومبرگ گزارش می‌دهد

اکوایران: جریان نفت ایران به چین در ماه جاری میلادی و در مقایسه با اکتبر، بیش از 10 درصد کاهش یافته است.