به گزارش اکوایران، قیمت جهانی نفت به بالاترین سطح خود در پنج ماه گذشته رسید چراکه موج جدید تحریم‌های آمریکا علیه صنعت انرژی روسیه احتمال کاهش عرضه از سوی این تولیدکننده برتر جهان را افزایش داده است.

براساس گزارشی از بلومبرگ، نفت برنت پس از رشد 4 درصدی در روز جمعه به 81 دلار در هر بشکه رسیده است، چراکه ایالات متحده شدیدترین تحریم‌های خود علیه صنعت نفت روسیه را اعمال کرد که صادرکنندگان بزرگ، شرکت‌های بیمه و بیش از 150 تانکر را هدف قرار می‌دهد.

این اقدام، که کمتر از دو هفته مانده به شروع کار دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا صورت گرفته است سبب خواهد شد که پالایشگاه‌های هند و چین به دنبال جایگزینی برای نفت روسیه باشند. هند پس از حمله روسیه به اوکراین در 2022 از خریداران مهم نفت این کشور بوده است و چین نیز بزرگ‌ترین واردکننده نفت جهان است. به گفته تحلیلگران مورگان استنلی، تحریم‌های جدید آمریکا بر صنعت نفت روسیه بیش از انتظارات بوده است، هضم کردن این اقدامات زمان خواهد برد و حداقل برای یک دوره ریسک‌های کاهشی به عرضه نفت وارد خواهد کرد.

شروع قوی نفت در 2025

نفت خام سال جاری را با افزایش قیمت‌ها آغاز کرده است که ناشی از سرمای هوا، کاهش ذخایر آمریکا و گمانه‌زنی‌ها مبنی بر این است که مقامات دولت ترامپ ممکن است در ماه‌های آینده محدودیت‌هایی را علیه جریان‌های نفتی از ایران اعمال کند. بسته تحریمی گسترده بایدن نیز می‌تواند اختلال بیشتری ایجاد کند و بطور بالقوه چارچوب بازار را برای +OPEC تغییر دهد، درحالی که این ائتلاف قصد دارد اواخر امسال محدودیت‌های عرضه را پس از چند ماه تاخیر لغو کند.

اثرات تورمی افزایش قیمت طلای سیاه

جهش در قیمت‌های نفت همچنین می‌تواند چالشی برای بانک‌های مرکزی، از جمله فدرال رزرو در مبارزه با تورم باشد. سرمایه گذاران انتظارات خود از سرعت کاهش نرخ بهره بانک مرکزی آمریکا در سال جاری را کاهش داده‌اند چراکه اقتصاد آمریکا قوی مانده است، درحالی که فشار قیمت‌ها همچنان ادامه دارد.

درحالی که هنوز مشخص نیست که اثر این تحریم‌ها بر جریان واقعی نفت برای تولیدکنندگان، شرکت‌های حمل‌ونقل، تجار و مصرف کنندگان چگونه خواهد بود، برخی نشانه‌های اولیه از بروز اختلال نمایان شده است به طوری‌که سه نفتکش حامل بیش از 2 میلیون بشکه نفت روسیه پس از تحریم در آب‌های شرق چین شناور بودند.

پیش‌بینی بانک‌های بزرگ از اثر تحریم‌ها بر جریان واقعی نفت

سیتی گروپ معتقد است که 30 درصد از ناوگان سایه نفتکش‌های روسیه تحت تاثیر این تحریم ها قرار خواهند گرفت که تا 800 هزار بشکه در روز را تهدید می‌کند؛ گرچه میزان کاهش واقعی ممکن است کمتر از نصف این میزان باشد. گلدمن ساکس اما می‌گوید که انتظارات خود از عرضه نفت روسیه را تغییر نداده است، چراکه ممکن است نفت خام با قیمت بسیار پایین‌تری برای تشویق خریداران عرضه شود.

+OPEC که روسیه نیز در آن عضویت دارد برنامه‌ریزی کرده است تا تولید را از ماه آوریل به‌صورت مرحله‌ای احیا کند و اعضای آن ظرفیت مازاد قابل توجهی در اختیار دارند. به گفته هری چیلیگوریان، رئیس بخش تحقیقات گروه سرمایه‌گذاری اونیکس کپیتال، خریداران، به‌ویژه از هند، احتمالا به دنبال منابع جایگزین از خاورمیانه خواهند بود.