به گزارش اکوایران، شرکت راه آهن به عنوان یک شرکت دولتی در سال گذشته باز هم زیان‌ده بوده است. زیان انباشته این شرکت در پایان سال 1401 به حدود 18 همت رسیده است.

شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران در سال 1314 به نام بنگاه راه آهن دولتی ایران تاسیس شد و در سال 1366 با مصوبه مجلس به شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران تغییر شکل داد. این شرکت در حال حاضر زیر مجموعه وزارت راه و شهرسازی است.

سرمایه شرکت راه آهن جمهوری اسلامی تا پایان سال گذشته معادل 12.8 همت بوده که تمام آن متعلق به دولت است.

در ادامه گزارش جهت اختصار به جای شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران،  «شرکت راه آهن» به کار برده می‌شود.

فعالیت اصلی شرکت راه آهن تامین حمل و نقل کشور (بار و مسافر) از طریق راه‌ آهن و انجام مطالعات و تحقیقات و فعالیت در زمینه حمل و نقل و امور مربوط به ایجاد، تجهیز، توسعه، نگهداری خطوط و تاسیسات راه‌ آهن کشور و بهره برداری از آنها و همچنین فراهم کردن امکانات آموزشی لازم  جهت تامین نیروی متخصص مورد نیاز است.

تعداد کارکنان شرکت راه آهن (رسمی، روزمزد، پیمانی، ثابت شرکتی و شرکت‌های خدماتی) در پایان سال گذشته 22 هزار و 515 نفر بوده است.

رشد 24 درصدی درآمد شرکت راه آهن جمهوری اسلامی

شرکت راه آهن در سال گذشته قریب به 8.8 همت درآمد عملیاتی کسب کرده که رشد 24 درصدی نسبت به سال 1400 داشته است.

از میزان درآمد شرکت راه آهن در سال گذشته معادل 77 درصد آن از کانال حمل و نقل داخلی (6.7 همت) و 14 درصد نیز از حمل و نقل بین‌المللی (1.2 همت) و همچنین 8.8 درصد نیز از محل حق استفاده از دارایی‌ها در حوزه مسافری (764 میلیارد تومان) بوده است.

در سال گذشته شرکت راه آهن 29 میلیون و 665 هزار مسافر را جابه‌جا کرده که نسبت به سال 1400 بیش از 43 درصد افزایش داشته است. علت این افزایش رفع محدودیت‌های ناشی از کرونا بوده است.

بر اساس گزارش منتشره، درآمد محقق شده شرکت راه آهن در سال 1401 از میزان درآمد مصوب شرکت کمتر بوده است. شرکت راه‌ آهن علت کاهش درآمد اصلی شرکت را رکود اقتصادی سال گذشته به دلیل تحریم‌ها عنوان کرده که دامنگیر صنعت حمل و نقل بوده و موجب کاهش حمل بار به ویژه در حمل بار ترانزیت شده است.

افزایش زیان‌دهی راه آهن کشور

شرکت راه آهن در قبال کسب 8.7 همت درآمد عملیاتی در سال گذشته، بیش از 10 همت هزینه صرف کرده و به همین دلیل متحمل زیان ناخالص 1.3 همتی شده که این زیان از محل حق استفاده از دارایی‌ها در حوزه مسافری بوده است.

شرکت راه آهن علت این زیان را هزینه‌های تحمیل شده بابت ارایه خدمات جابجایی مسافر عنوان کردوه که 3.6 برابر درآمدهای آن است. بر اساس این گزارش ارایه خدمات جابجایی مسافر در شرکت توجیه اقتصادی ندارد اما این فعالیت در سطح اقتصاد ملی دارای فواید اقتصادی و اجتماعی بسیاری ازجمله کاهش مصرف سوخت، کاهش آلایندگی محیط زیست، کاهش تلفات جاده‌ای و همچنین کاهش استهلاک جاده‌ها است.

این شرکت همچنین 2.2 همت را صرف هزینه‌های فروش، اداری و عمومی کرده و همچنین از محل تسعیر دارایی‌ها و بدهی‌های ارزی عملیاتی دچار 36.8 میلیارد تومان زیان شده است.

زیان خالص شرکت راه آهن در سال گذشته به بیش از دو همت رسید و موجب شد زیان انباشته این شرکت دولتی نیز از 15.8 همت در سال 1400 به بیش از 17.9 همت در سال 1401 برسد.

زیان انباشته این شرکت در تاریخ صورت وضعیت مالی بیش از سرمایه آن است.

photo_2023-11-20_18-39-11

دریافت تسهیلات بدون وثیقه

شرکت راه آهن در سال گذشته بابت دریافت تسهیلات مالی (از نوع اوراق مشارکت) معادل 412 میلیارد تومان به دو بانک ملی و صادرات بدهکار است. اصل مبلغ اوراق دریافتی معادل 150 میلیارد تومان با نرخ سود حداکثر 15 درصد بوده است که مربوط به سال 1386 است.

مبلغ 324 میلیارد از مانده تسهیلات مورد اشاره مربوط به سود، کارمزد و جرایم و 88 میلیارد تومان دیگر آن مربوط به اصل وام و اقساطی بوده که سررسید شده اما تاکنون پرداخت نشده است.

هیچ گونه وثیقه‌ای بابت تسهیلات دریافتی شرکت راه آهن نزد بانک ملی و صادرات وجود ندارد و این شرکت بدون ارایه وثیقه تسهیلات دریافت کرده است.