به گزارش اکوایران، معاون علمی رئیس‌جمهوری و رئیس بانک مرکزی توافق‌نامه‌ای برای ایجاد و توسعه زیست‌بوم نوآوری در حوزه خدمات پولی و صنعت بانکداری امضا کردند.

این توافق‌نامه بر توسعه فناوری‌های راهبردی، ارتقای محصولات نوین بانکی، و حمایت از نئوبانک‌های دانش‌بنیان متمرکز است.

حمایت از تحول دیجیتال در نظام بانکی

حسین افشین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهوری، در مراسم امضای این توافق‌نامه، با اشاره به وظیفه معاونت علمی در حمایت از تجاری‌سازی و توسعه فناوری‌ها، از همکاری ویژه این معاونت با بانک مرکزی خبر داد.

افشین همچنین اعلام کرد که این توافق‌نامه با استفاده از ظرفیت‌های قانونی، به‌ویژه قانون جهش تولید دانش‌بنیان، برای تسهیل سرمایه‌گذاری در توسعه فناوری‌های بانکی طراحی شده است. او از راه‌اندازی بانک دیجیتال و برخط مبتنی بر هوش مصنوعی تا سال ۱۴۰۴ خبر داد که در قالب این توافق‌نامه حمایت خواهد شد.

نقش فناوری هوش مصنوعی در خدمات بانکی

بنا به گزارش ایرنا در این جلسه محمدرضا فرزین، رئیس بانک مرکزی با اشاره به اولویت‌های بانک مرکزی در توسعه کسب‌وکارهای دانش‌بنیان مالی، بر اهمیت بهره‌گیری از فناوری هوش مصنوعی در بهبود فرآیندهای بانکی تأکید کرد و گفت که بانک مرکزی اداره‌ای ویژه برای کاربردهای هوش مصنوعی تأسیس کرده و این فناوری می‌تواند در پایش، نظارت و امنیت سامانه‌های بانکی نقش مؤثری ایفا کند.

طبق آخرین پیش‌بینی‌های انجام شده، هوش مصنوعی می‌تواند تا سال ۲۰۳۰، هزینه‌های عملیاتی بانک‌ها را تا ۲۲ درصد کاهش دهد و نزدیک به یک تریلیون دلار صرفه‌جویی به همراه داشته باشد. علاوه بر این، هوش مصنوعی می‌تواند با ارائه راهکارهایی پیشرفته، مؤسسات مالی را در مقابله با تهدیدات فزاینده جرایم سایبری و کلاهبرداری‌های مالی توانمند کند.

همکاری برای ایجاد سندباکس‌های مالی

نوش‌آفرین مومن واقفی، معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی از عدم توازن در زیست‌بوم فناوری و نوآوری کشور انتقاد کرد و خواستار بازطراحی ساختارهای مالی با مدل‌های نوین شد.

او تأکید کرد که سندباکس‌ها، به‌عنوان بسترهایی برای اجرای مدل‌های نوآورانه مالی، نقشی کلیدی در توسعه نظام بانکی دارند و معاونت علمی می‌تواند در این زمینه همکاری ارزشمندی داشته باشد.

مزایای به‌کارگیری سندباکس

در اینجا باید گفت که سندباکس در حوزه کسب‌وکارهای مبتنی بر فناوری اطلاعات به دو مفهوم اصلی اشاره دارد: نخست، به‌عنوان مکانیسمی برای اصلاح و توسعه قوانین که هدف آن انطباق مقررات با روند سریع نوآوری است، و دوم، به‌عنوان فضایی برای آزمایش مدل‌های کسب‌وکار جدید.

در این فضا، کسب‌وکارهایی که ممکن است مشمول تنظیم‌گری نهادها و قوانین فعلی نشوند، فرصتی برای آزمایش و توسعه مدل‌های خود دارند.

مزایای سندباکس شامل صرفه‌جویی در زمان و هزینه انطباق با قوانین، تعامل با سایر مشارکت‌کنندگان، تسهیل یا معافیت از برخی فرایندها و مجوزها، آزمایش ابعاد نرم‌افزاری و بازار، شناسایی مخاطرات واقعی، کاهش ریسک و تسهیل تأمین سرمایه است.