وضعیت نرخ بهره بین بانکی در هفته منتهی به ۲۴ بهمن ۱۴۰۳؛
بهره بین بانکی کاهش نیافت؛ سه قدم مانده تا سقف دالان نرخ سود
اکوایران: نرخ بهره بین بانکی در ۲۴ بهمنماه امسال به سطح ۲۳.۹۷ درصد رسیده که همچنان در سطوح بالای خود پایدار باقی مانده است. اگر این نرخ تنها ۰.۳ واحد درصد دیگر افزایش یابد، به سقف دالان نرخ سود میرسد.
![بهره بین بانکی کاهش نیافت؛ سه قدم مانده تا سقف دالان نرخ سود](https://cdn.ecoiran.com/thumbnail/jDDDq64iTJK7/oZRmDytQCqPbx64THpRbAF899BMitgIDSfP66penUZ6m9xMsVHbWjBoW4bIRHlTclq6Z_b1l_bR3FJ_vqz--jH-9yb-0LpXE_4ngQ9jVKYg,/%D8%A8%D8%A7%D9%86%DA%A9+%D9%85%D8%B1%DA%A9%D8%B2%DB%8C+%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86.jpg)
به گزارش اکوایران، بر اساس جدیدترین آمارهای بانک مرکزی، در هفته منتهی به ۲۴ بهمن، نرخ بهره بازار بین بانکی همچنان در سطوح بالا قرار داشته و نسبت به هفته گذشته تغییری نداشته است. طبق این آمار نرخ بهره بینبانکی در هفته منتهی به ۲۴ بهمن ماه در سطح ۲۳.۹۷ درصد درجا زده است.
ساز و کار نرخ بهره بین بانکی
بانکها مانند اشخاص از بانکهای دیگر استقراض میکنند و اصل اعتبار دریافت شده را به همراه سود آن به بانک مورد نظر بازپرداخت میکنند. زمانی که بانکی مازاد منابع داشته باشد، به بانکی که دچار کسری شده، وام میدهد. این تبادل منابع مالی در بستر بازار شبانه یا بازار بین بانکی اتفاق میافتد.
طبق ساز و کارهای ایجاد شده توسط بانک مرکزی، در حال حاضر نرخ بهره بین بانکی در حدود ۲۳ الی ۲۴ درصد در حال تغییر است. زمانی که سیاستگذار پولی بخش بیشتری از تقاضای بانکها به منابع مالی را تامین کند، فشار تقاضا نیز در بازار بین بانکی کاهش یافته و نرخ بهره تعادلی کاهش مییابد. با توجه به سیر صعودی نرخ بهره بین بانکی در هفتههای گذشته، احتمالا اعتبارگیری از بانک مرکزی در بازار باز پاسخگوی نیاز مالی بانکها نبوده و تقاضا در بازار بین بانکی افزایش یافته است.
در ادبیات اقتصادی گاهی نرخ بهره بین بانکی را می توان دماسنجی از وضعیت تورمی در کشور دانست. به طور ی که تغییرات آن می تواند با تغییرات تورمی همراه باشد. شاخصی که در هفته های اخیر در بالاترین سطح خود و نزدیک به سقف دالان بانک مرکزی قرار گرفته است.
بطور کلی برخی کارشناسان معتقدند افزایش نرخ بهره در دو حالت اتفاق میافتد: ۱) اگر عرضه نقدینگی پایین باشد یا ۲) تقاضای آن بسیار بالا باشد. هر دو حالت گویای آن است که بانکها با کمبود نقدینگی روبرو بودهاند و نقدینگی موجود کفاف نیاز مالی آنها را نداده است.
نرخ بهره درجا زد
از ابتدای آبان ماه تا هفته گذشته، سیر نرخ بهره بین بانکی بهطور مداوم صعودی بوده و از هفته منتهی به ۲۱ آذر تا هفته گذشته در حال رکوردزنی پی در پی بوده است. بهطوریکه، در این دوره بیشترین مقادیر خود را از زمانی که بانک مرکزی دادههای مرتبط با این شاخص را منتشر کرده – یعنی از اواخر سال ۹۹ تا کنون – تجربه کرده است. تا هفته منتهی به ۱۰ بهمن، نرخ بهره بین بانکی به مدت سه هفته در سطح تاریخی ۲۳.۹۸ درصد ثابت مانده بود، ولی در هفته منتهی به ۱۷ بهمنماه روند نزولی به خود گرفت. با وجود اینکه انتظار میرفت کاهش نرخ بهره در هفته منتهی به ۲۴ بهمن ماه نیز ادامهدار باشد اما این اتفاق رخ نداد.
در هفته منتهی به ۲۴ بهمن ماه، نرخ بهره بین بانکی سطح ۲۳.۹۷ درصد را ثبت کرد و تغییری در این نرخ در مقایسه با هفته منتهی به ۱۷ بهمنماه حاصل نشد. لذا میتوان گفت فشار تقاضا در شبکه بانکی همچنان بالاست، به همین دلیل نرخ بهره بینبانکی در این هفته کاهش پیدا نکرده است.
در عملیات بازار باز هفتههای گذشته حجم درخواست بانکها افزایشی بوده و با وجود اینکه بانک مرکزی با همه این درخواستها موافقت نکرده، همچنان فشار تقاضا در بازار پول فزاینده است. کسری بانکها و نیاز به تامین نقدینگی باعث شده نرخ بهره بینبانکی در سطوح بالا و نزدیک به سقف دالان ۲۴ درصدی خود در جا بزند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
ظهور یک بانک جدید در بین طلبکاران بزرگ/ بانک دولتی جایگزین بانک تجاری شد
-
سیگنال سبزهمیدان به مسکن
-
پزشکیان خطاب به ترامپ: مرد مذاکره هستی یا نه؟
-
گزافهگویی سخنگوی کاخ سفید درباره ایران
-
آغاز توزیع ۴ هزار تن برنج برای کنترل بازار از شنبه
-
والاستریت ژورنال؛ تلآویو در انتظار تصمیم ترامپ علیه تهران/ بن سلمان نقشه بیبی را منحرف میکند؟
-
رویترز: افزایش حجم انبارهای شناور نفت ایران با تحریمهای آمریکا
-
پیشنهاد توییتری نوبخت به دولت برای کنترل بازار ارز
-
بررسی مجدد تعرفه واردات خودرو