نکات حقوقی نحوه تعطیلی معاملات اوراق بهادار در شرایط جنگی
اکوایران: در روز سه شنبه، مورخ 29 خردادماه برگزار شد و تصمیم بر این بود که بازارسرمایه تا 1 تیرماه تعطیل بماند تا دوباره برای تعطیلی بازار سهام در روزهای آینده تصمیم گیری شود و البته اطلاع رسانی خواهد شد

به گزارش اکوایران؛ سازمان بورس از روز شنبه 24 خردادماه1404 دستور توقف معاملات و تعطیلی بازار سهام را به دلیل شرایط بحرانی در ایران صادر کرد .
طبق قانون اوراق بهادار؛ نهاد ناظر فقط می تواند تالار شیشه ای را تا سه روز تعطیل کند و مابقی تعطیلی ها با اجازه شورای عالی بورس انجام خواهد شد .
حال این جلسه در روز سه شنبه، مورخ 29 خردادماه برگزار شد و تصمیم بر این بود که بازارسرمایه تا 1 تیرماه تعطیل بماند تا دوباره برای تعطیلی بازار سهام در روزهای آینده تصمیم گیری شود و البته اطلاع رسانی خواهد شد.
رسانه اکوایران موضوع تعطیلی بازارسرمایه رادر شرایط بحرانی از منظر حقوقی بررسی کرد در ادامه خوانید
نکات مهم در خصوص تعطیلی بازار سهام
مهدی نیکجو - پژوهشگر حقوقی در گفت و گو با اکوایران گفت: جنایات رژیم سفاک و کودک کش صهیونیستی و فجایعی که این رژیم به بار آورده است بر کسی پوشیده نیست. همچنین صهیونیست ها اثبات کردند که برای رسیدن به اهداف پلید خود از توسل به هیچ وسیله ای دریغ نخواهند کرد و دست بر هر جنایتی خواهند زد.
وی در ادامه افزود: به هر جهت، شرایطی که به لحاظ حمله وحشیانه و تروریستی این رژیم برای کشور به وجود آمده، سبب شد معاملات اوراق بهادار در بازار سرمایه ایران در روزهای اخیر به تعطیلی کشانده شود که در این یادداشت به اختصار در خصوص این تعطیلی نکاتی بیان خواهد شد.
این حقوقدان تصریح کرد: در ابتدا باید گفت که در قراردادها و معاملات، شرایط و ضوابطی وجود دارد که چارچوب های حقوقی آن را تعریف می کند و این شرایط، وضعیت حقوقی معاملات و قراردادها را تحت الشعاع قرار می دهد؛ در نتیجه در این نوشتار به یکی دیگر از وضعیت هایی که قرارداد را تحت الشعاع قرار می دهد به عنوان «فورس ماژور» یا «قوه قاهره» پرداخت خواهد شد.
به گفته نیکجو؛ فورس ماژور/Force majeure (قوه قاهره) به حالتی گفته می شود که در آن شخص متعهد به دلیل وضعیت ناخواسته ای که در آن قرار گرفته است، نتواند تعهدات خویش را به درستی انجام دهد و کمیت یا کیفیت انجام تعهد، بر اثر وضعیت فورس ماژور، تحت تاثیر قرار می گیرد؛ البته ایجاد وضعیت فورس ماژور به سه شرط اصلی خارجی بودن، غیر قابل پیش بینی و غیرقابل اجتناب بستگی داشته و تا این شرایط ایجاد نشود، شخص متعهد و تعهدات قراردادی در وضعیت فورس ماژور قرار نگرفته است.
وی خاطرنشان کرد: مسلما بحث ها و متفرعات زیادی در این رابطه مطرح است که بحث آن در این مجال نمی گنجد. همچنین مختصرا باید گفت که وضعیت جنگی از جمله شرایطی است که آن را از مصادیق فورس ماژور تلقی کرده و انجام تعهد در قرارداد و معاملات را خدشه دار می کند؛ بدیهی است این وضعیت، حالتی استثنایی و خاص دارد و روشن است که اضطرار به وجود آمده و نمی تواند به صورت کلی، همه شرایط را از جمله مصادیق فورس ماژور دانست، معاملات اوراق بهادار نیز از این قاعده کلی مستثنی نبوده و مبحث فورس ماژور در اینجا نیز مطرح می شود؛ به نحوی که شرایط اضطراری می تواند باعث تعطیلی معاملات اوراق بهادار شود.
نهاد ناظر اختیار سه روز تعطیلی بورس را دارد
این پژوهشگر حقوقی بیان کرد: در ماده 32 قانون بازار اوراق بهادار آمده است که «سازمان بورس مجاز است با تشخیص شرایط اضطراری، دستور تعطیل و یا توقف انجام معاملات هر یک از بورس ها را حداکثر به مدت سه روز کاری صادر کند و در ادامه همین ماده آمده است که «در صورت تداوم شرایط اضطراری، مدت مزبور با تصویب شورا قابل تمدید خواهد بود؛ آنچه از این ماده روشن است، این که سازمان بورس، مطابق این ماده می تواند بسته به شرایط اضطراری، بازار را به مدت سه روز و با تصویب شورای عالی بورس تا مدت بیشتری تعطیل کند. مطابق با تبصره همین ماده، دستورالعمل اجرایی این ماده، به جهت تشخیص شرایط اضطرار، با پیشنهاد سازمان به تایید شورای عالی بورس خواهد رسید؛به این جهت، دستورالعملی تحت عنوان «دستورالعمل اجرایی شرایط اضطراری موضوع ماده (32) قانون بازار اوراق بهادار» به تاریخ 1390/01/22 به تصویب شورای عالی بورس رسیده است.
وی اظهار داشت: در ماده یک این دستورالعمل، مجددا بیان شده است که سازمان می تواند در صورت وقوع شرایط اضطراری و در راستای حمایت از حقوق و منافع سرمایهگذاران و حفظ بازار شفاف، منصفانه و کارا، دستور تعطیل و یا توقف تمام یا بخشی از معاملات هر یک از بورسها یا بازارهای خارج از بورس را حداکثر به مدت سه روز کاری صادر کند؛ بر این اساس، سازمان صرفا می تواند در شرایط اضطراری، معاملات را حداکثر برای سه روز تعطیل کند و مجوزی برای بیش از این مدت ندارد.
نیکجو عنوان کرد: در ماده 2 همین دستورالعمل بیان شده در صورتی که تعطیلی ضرورتا بیش از سه روز لازم باشد، صرفا پس از موافقت شورای عالی بورس امکان پذیر است و سازمان نمی تواند به تشخیص خود، بیش از سه روز معاملات اوراق بهادر را تعطیل کند؛ در این ماده آمده است: در صورتی که سازمان تشخیص دهد که به دلیل بروز شرایط اضطراری تعطیلی و یا توقف انجام معاملات هر یک از بورسها یا بازارهای خارج از بورس به مدتی بیش از 3 روز کاری ضرورت دارد؛ در نهایت باید پیشنهاد تداوم تعطیلی و یا توقف انجام معاملات را قبل از پایان روز کاری سوم به شورا ارائه کند؛ به هر ترتیب تداوم مدت مزبور صرفاً پس از موافقت شورا امکان پذیر خواهد بود.
این حقوقدان در ادامه گفت: در ماده 3 دستورالعمل در مورد شرایط اضطرار بیان شده است که شرایط اضطرار، به شرایطی گفته می شود که در اثر وقوع آن ارائه خدمات مربوط به معاملات و یا تسویه غیرممکن شود یا برای آن تهدید جدی ایجاد خواهد شد و عدم شفافیت اطلاعاتی یا معاملاتی که منجر به ایجاد مخاطرات جدی برای منافع سرمایهگذاران شود.
وی بیان داشت: در ماده 4 به مصادیق اضطرار اشاره داشته و در ذیل بند 1 این ماده، «نا آرامی ها اجتماعی، عملیات تروریستی و جنگ» از جمله مصادیق فورس ماژور برشمرده شده است و دیگر مصادیق آن در بندهای دیگر بیان شده است و در ماده 5 نیز بیان شده است که در صورت وجود شرایط بند 1 (نا آرامی ها اجتماعی، عملیات تروریستی و جنگ) توقف های بازار سرمایه «با اعلام قبلی سازمان» انجام خواهد شد.
این پژوهشگر حقوقی در پایان تصریح کرد: به امید روزی که صلح جهانی و آرامش بر تمامی این کره خاکی حاکم شود و هیچ رژیمی به خود اجازه تعرض به خاک دیگری و کشتار زنان و کودکان و غیرنظامیان و بی گناهان ندهد.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
نمایش قدرت در میانه بحران؛ رونمایی اردوغان از موشک هایپرسونیک و بمب سنگرشکن نسل جدید
-
دومین جنگنده رادارگریز چینی در آستانه عملیاتی شدن؛ از رقیب اف-35 چه میدانیم؟
-
برلین: آماده فعالسازی سازوکار ماشه هستیم/ پیشنهاد تمدید ضربالاجل را به تهران ارائه کردیم
-
آغاز فروش جدید ایرانخودرو/100 میلیون تومان بلوکه کنید
-
اتصال مستقیم پمپ به شبکه آب، قبضها را ۲۰ برابر میکند
-
وزیر گردشگری از احتمال تعطیلی یک هفتهای در تابستان خبر داد
-
رویترز: هراس از خشم آمریکا، مانع از به رسمیت شناختن فلسطین توسط انگلیس و کانادا شد
-
قیمت طلا و سکه در نخستین شنبه مردادماه
-
آتش جنگ نیابتی آمریکا و چین در شرق به پا شد؟/ برتری با کدام طرف است؟